Bouw van de Wolter Huisman

Donderdag morgen.
De volgende morgen zagen we al waar wij al bang voor waren. De onderdruk kwam niet lager dan 0,6 Bar. Omdat wij het geheel niet dicht konden krijgen werd er besloten om weer een vacuüm zak om de hele mal heen te maken. De bovenste zak lieten wij zitten en gingen een zak om de onderkant van de  mal heen maken. Op de werf werd ‘s middags de benodigde vilt, folie en seal apparatuur gehaald. Onder de kleefband werd nog een kleefband geplakt. Dit gebeurde tegen de romp aan. Vanaf daar werd een zak om de mal heen gemaakt daarvoor moest de mal weer worden opgekrikt. Dit gebeurde met dommekrachten en de lagen vilt en plastic werden er onderdoor aangebracht. Het plastic was niet breed genoeg en wij moesten er extra stroken aan sealen.

Daarna werd deze aangesealde stroken op het kleefband bevestigd.
Toen dit klaar was konden ook hier de nippels in worden aangebracht en het vacumeren worden gestart. We hadden succes! Alle lekjes konden worden gedicht en zo kwam de mal onder vacuüm te staan. Voor een goed vacuümresultaat moet deze minimaal 10 uur onder vacuüm staan en een minimale onderdruk bereikt worden van  – 0,92 bar.
De volgende dag zou dan het verwarmen starten en dit zou tot zaterdag avond duren. In totaal minimaal 28 uur.
 
Aggregaat.
Het was donderdagavond onder tussen was ‘s middags het stroom aggregaat gebracht door Willem Bakker. Dit was ook nog een hele toestand want toen de generator met een kraan er was afgezet en de vrachtwagen weer zou vertrekken kwam deze vast te zitten. Hij zat zo vast als een huis er werden verwoede pogingen gedaan om de achterwielen uit graven maar met de dubbele assen aan de achterkant was dit een onbegonnen werk.
De terrein eigenaar bood uitkomst en belde de buurman van de verderop gelegen camping en die kwam met een grote trekker en toen was het zo gepiept. Na enige vertraging kon Willem weer huiswaarts keren.
 
Bouwen oven.
Maar eerst moest de oven weer worden gemaakt. Dit werd gedaan met een groep leden. Er werd met platen hout en isolatie materiaal weer een geïsoleerde kast om de hele mal gebouwd. Deze platen en isolatie werden eerst opgehaald bij een plaatselijk bouwbedrijf Groothuis. Hier was nog meer materiaal op zolder opgeslagen.
Er waren 12 temperatuur sensoren en deze werden door de gehele boot aangebracht. Ze werden bevestigd met een speciaal soort pasta zodat de meter alleen de romptemperatuur meet en de lucht er omheen niet. Het dak ging er op en de aansluit draden van de temperatuur sensoren werden naar buiten gebracht en op een temperatuur registratie computer en laptop voor de temperatuur verloop aangesloten.
Alles werd nog eens gecontroleerd en nagelopen zodat de kast echt helemaal dicht was en er geen warmte uit kon. Alles stond klaar en was zo geschakeld zodat bij eventuele problemen van vacuümlekken en stroom uitval hier op gereageerd kon worden. Mede door stug en volhardend doorwerken was het geheel om 22.00 uur klaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 2 = four

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.