Bouw van de Wolter Huisman

Huidige Moby Dick.
De drang om de snelste te zijn en te blijven bleef knagen en zo werd er in 1995 besloten om weer nieuw te bouwen. Twee jaar werd er nagedacht, getekend en gerekend. Toen werd er in de winter van 1996 de huidige Moby Dick gebouwd. Een roeisloep voor 12 man waarvan alles gebouwd is van 2 mm aluminium. Huid, spanten en kokerwerk werden volledig gelast. Iets wat eigenlijk niet kon, normaal zou je dit soort dun materiaal gaan lijmen of klinken. Samen met het juiste gereedschap en de kundigheid van het personeel van Royal Huisman Shipyard werd deze klus geklaard. Daarnaast moeten wij ook vermelden dat de tomeloze inzet van mensen zoals een Bart Bijma, Gerrit de Wit, Jan van Urk, Meindert de Vries, Henk Meinten, de schilders van de werf en nog vele andere vrijwilligers, hierbij onmisbaar waren.

De Moby Dick maakte zijn naam waar en werd weer ongrijpbaar en snel.

Vanaf  het voorjaar van 1997 kwam de Moby Dick in de vaart. Waar deze sloep ook aan de start komt is de uitslag eigenlijk al bekend. Snelheids records werden gebroken en speedcups werden binnen gehaald. De Moby Dick is een sloep puur gebouwd voor de snelheid. Menig wedstrijd organisatie heeft toen besloten om de speed cup niet meer uit te reiken.
Maar het heeft ons er niet van doen weer houden om de snelste te willen zijn en ons verder te willen ontwikkelen en te verbeteren.

Ouderdom komt met gebreken.
Er wordt, vanaf begin april tot eind oktober, vier keer per week met de Moby Dick op het IJsselmeer getraind. Per jaar worden er een tiental wedstrijden mee geroeid, wordt dan op een tandemaster vervoerd en hangt zo’n 40 keer in de takels. Er treed metaalmoeheid op en heeft daardoor in de loop van de jaren al wat reparaties gehad.

In 2001 een geheel nieuwe kleur en design aan gegeven.
Toen deze in de vaart kwam was hij donkerblauw van kleur en had eigenlijk niet de uitstraling die we wilden.
Door de donkere kleur zag je de boot eigenlijk niet varen en ging deze op in de “massa” van het donkere water.
Voor de werf van Huisman werd veel design werk gedaan door het bureau van Pieter Beeldsnijder (PB Design).
Deze werd gevraagd of hij niet eens naar de sloep wilde kijken om deze meer uitstraling en flair te geven.  Dhr. Beeldsnijder verdiepte zich in de geschiedenis van de Moby Dick.
Hoe en wie was de Moby Dick. Zowel uit het beroemde boek als de historie van de vereniging. Dit vertaalde hij naar een geheel nieuwe look.
De sloep kreeg een nieuwe frisse lichtblauwe heldere kleur. Op de zijkant werden er vakken gemaakt waar de sponsors konden staan. Ook kwam de naam Moby Dick werd met grote witte gillerige letters op de zijkant gezet. Voorop werd een grote witte walvis afgebeeld die als het ware net boven de waterlijn zwom. Een nieuw design carbon roer, andere voetsteunen, titanium dollen en verstelbare bankjes kwamen daar nog eens bij.
Hierdoor werd de sloep ‘echt’ gezien en straalde klasse uit. Presteerde beter en er werd weer een nieuwe trend gezet.
De jaren er na volgden meer sloepen met deze en nieuwe heldere kleuren zoals oranje en licht groen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

seven + three =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.