Bouw van de Wolter Huisman

 

In 2004 zijn er door metaalmoeheid van het aluminium weer een aantal verstevigingen en reparaties uitgevoerd. De Moby Dick is op het randje van kunnen gemaakt. Alles is zo licht gemaakt dat het aluminium van de spanten en kielbalk op de lassen ging scheuren. De binnen kant van de sloep werd gestript en geglasparelstraald zodat alle verf was verwijderd anders kon er niet gelast worden en werden de verstevigingen aangebracht en daarna weer geverfd en opgebouwd.

Dames team.
Door de bouw van de Moby Dick in 1997 werd de Moby Dick 2 verkocht aan de plaatselijke visserijschool. Deze vulden hiermee hun sportuurtje in en deden mee aan wedstrijden.
Moby Dick 2 werd toen Jan van den Berg genoemd.

In het jaar 2002 wilden een aantal enthousiaste meiden ook gaan roeien en dit sloeg aan. Vervolgens moest er een boot voor het team gevonden worden. Met de Jan van den Berg werd bijna geen wedstrijd meer mee geroeid en zo kwam deze weer in het zicht bij de vereniging. Er werd een brief geschreven naar het bestuur van het Berechja College en zo kwam de oude” Moby Dick 2” terug bij de vereniging. De vereniging heeft nu deze sloep in bruikleen.

Nieuwe sloep.
Door de groei van leden aantal wilden we er een eigen boot bij hebben en spraken er dikwijls over tot we op een gegeven moment er serieus naar gingen kijken wat de opties waren en de daaruit voortvloeiende kosten.
Er waren bestaande boten te koop maar dat bleek al gauw geen optie. Te hoge vraagprijzen, te oud, te gammel, te traag. Niets was er wat in de filosofie van de vereniging paste.
Er werd gekeken naar de nieuw sloepen zoals een Kromhout Whaler of een mooie kuikensloep. Deze sloepen konden wij dan zelf gaan bouwen.
Zo kwamen er ideeën en kosten boven water en wat de mogelijkheden waren.
Jan van Urk (de voorzitter van de vereniging) had ook een werf gevonden, Eversail in Den Helder. Deze kon een ontwerp van ons bouwen van het zogenaamde strongplank.
De wijze van bouwen is dat er ondersteboven een frame van houtenspanten word gemaakt en daar worden stroken kunstof schuim van 6 cm breed en 2 cm dik omheen gelijmd.
Je krijgt dan een oneffen huid, allemaal naden, en deze word dicht en glad geplamuurd.
De totale kosten waren een 30.000 euro maar hoe kwamen we aan het benodigde geld.

Denk tank.
Tijdens een van de brainstorm vergaderingetjes kreeg er iemand het idee om door Gerrit de Wit een mooie blitse tekening in 3D te laten maken. Hierin een sloep af te beelden, mooi in de kleuren en logo van de sponsor. Op de voorkant van de sloep een uit het waterspringende Orca afbeelden en dit dan presenteren onder een begeleidend verhaal. In de trend van: Vroeger voor dat de afsluitdijk er was en de inpoldering een feit werd was Urk een eiland, en hete het “eiland Orck”.
Omdat het toen in de voormalige Zuiderzee gelegen eiland een rustoord was van de Zuiderzeerobben, kwamen hier de Orka’s op af en jaagden om het eiland heen op deze zeerobben.
Daaraan heeft het huidige Urk zijn naam aan te danken, en vanuit die geschiedenis, willen wij hem noemen de “Orca” vervolgens heel simpel hiermee naar de sponsor toe gaan en te vragen wat ze hier van vonden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twoensixty − = 56

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.