Bouw van de Wolter Huisman

De buitenkant van de romp was klaar, bij de spiegel (de achterkant) werd op dezelfde manier gewerkt. Hierin werden de emblemen van Huisman Royal Shipyard verwerkt. Er was besloten om de spiegel een carbonlook te geven. Echter toen de boot uit de mal kwam was het niet goed meer te zien. Zo werd er besloten om de spiegel toch maar te verven.
 
Schuim.
De romp van de sloep is als het ware een sandwich paneel, de binnen en buitenkant zijn van composiet en daar tussen in schuim van 1,5 cm dik.
Het plastic, een beschermlaag die op het materiaal zit, werd aan de binnenkant van het composiet verwijderd. Toen werd het schuim er in pas gemaakt. Tussen het schuim en het composiet kwam eerst een extra lijm laag. Omdat anders het composiet niet goed aan het schuim hecht. Door de ronde vorm van de sloep werden er gewichten (blokken lood van 5 kg) op het schuim geplaatst. Daarna werd het schuim verwarmd met een föhn om zo beter vorm in het schuim te krijgen en te houden. Zo werd het midden gedeelte van de boot dicht gelegd met het schuim.

De volgende stap werd een Quar cyclus of te wel het bakken van de boot om de buitenkant van de romp aan elkaar te doen smelten en uit te harden.
Hiervoor moest de mal naar Royal Huisman Shipyard gebracht worden die hebben daar een hal die ook tegelijk een oven ruimte is. Deze hal is 60 meter lang 30 meter breed en 10 meter hoog, hier worden van composiet masten, roeren en andere onderdelen van schepen gemaakt.
Van tijd tot tijd vindt er in deze hal ook een bak cyclus plaats.
De sloep zou dan gelijk mee gebakken worden met een van deze cyclussen.
We hadden nog een week de tijd tot er weer een bak sessie zou plaats vinden, dus moest de mal naar de werf toe. De mal werd voorbereid op het bak proces, hiervoor moeten eerst een aantal zaken voor elkaar gemaakt worden.

Voorbereiden van de mal.
Op de mal werden hijsogen gemaakt zodat later, met een mobiele kraan, de mal van de werkvloer af getild kon worden. Bij Royal Huisman Shipyard werd om de mal het vacuümeer plastic en beschermvilt aangebracht.
Dit materiaal wordt van te voren pas afgesneden door de dames en ging ook mee naar de werf.
Dit vacuümplastic wordt aan het stuk plastic, wat over de mal heen komt, gesealt. Het geheel is dan een dichte zak om de mal heen. Wat is namelijk de bedoeling:
Om de lagen composiet en het schuim goed stijf op elkaar te laten smelten, moet dit goed op elkaar worden gedrukt. Dit wordt gedaan met vacuüm en dit gaat als volgt.
Om de hele mal heen moet een zak komen, deze moet lucht dicht zijn en word dan vacuüm getrokken. Deze zak krimpt als het ware overal om de mal heen en drukt zo alles aan.
Als dit goed gebeurd geeft dit een druk van 1 kg op een vierkante centimeter. Zo drukt alles goed op elkaar en pers je alle lucht er uit. Dit mond uit in een goede verbinding en aanhechting van het composiet en schuim.
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

two + 3 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.