De 12 mijl van Hindeloopen.

21 juni 2008.
Dat een ploeg met wisselende samenstellingen niet tot gewenst resultaat kan leiden, ja dat weet iedereen. Ook de sloepen van Ver. Roeiploeg Urk hebben daar dit jaar mee te kampen. Maar dat er niet gestreden wordt dat hoor je mij niet zeggen.

Hindeloopen is een wedstrijd waar je eigenlijk hoopt op een windkracht 4. Het type weer waarmee meestal op het IJsselmeer wordt getraind en waar andere sloepen soms geen raad mee weten. Het type golf waar de Moby Dick en de Jan van den Berg geen moeite mee hebben. 
   
Nu was het stralend weer en geen zuchtje wind. Het zou zeer warm worden onder het roeien en de meeste roeiers waren nog snel even de winkel geweest om een paar extra flessen water.   hin2008k15.jpg
hin2008k11.jpg  Het palaver begon een dik half uur later omdat nog niet alle sloepen in het water lagen.
   
Om klokslag 12.00 uur startte de eerste sloep. Dit waren dames uit Harlingen met hun sloep de Tobbe. Het start sein werd gegeven door wethouder Sjors Eiling. Men startte dus sloep voor sloep omdat de havenmond nogal nauw is. 
hin2008k34.jpg   hin2008k28.jpg
   
hin2008k21.jpg De speaker babbelde alle sloepen aan elkaar vast.
Er is er een jarig hoera, hoera, dat kun je…..etc. hin2008k1.jpg 
   
De Jan van den Berg was om 12.24 uur aan de beurt en Hadassa Vlot werd nog even door de speaker aangehaald omdat zij vandaag haar verjaardag vierde.
De Moby Dick ging als laatste van start, zo’n 30 minuten later.
   
De route ging eerst richting Stavoren. De zon was weg en een licht koel briesje kwam op zetten. De dames probeerden zo gelijk matig te roeien en de snelheid zodanig te houden dat zij nu wat afstand zouden nemen van hun naaste concurrenten. De afgelopen wedstrijden kwamen deze meestal flink op hun in roeien. 
 
De Moby Dick moest gewoon op top speed roeien wilden zij hoger kunnen eindigen dan vorig jaar. Maar ook in deze sloep zaten veel nieuwelingen. Maar met de oude meester (Tiemen Romkes) achter het roer moest dit wel goed komen. Hij probeerde ook het eerste half uur de roeiers zodanig te instrueren zodat de slagen met meer gevoel werden gegeven. De snelheid bleef nog beneden peil en de 1 minuut eerder gestarte Azorean High kwam zo nog niet dichterbij. 
   
De Turftrapper uit Nij Beets.
hin2008k49.jpg
 

  hin2008k51.jpgDe Benwijvis van Terschelling.
Herensloep de Turftrappers kwam al gauw bij de Jan van den Berg aansluiten. Omdat er verder nog niemand in de buurt was om zich aan op te kunnen trekken probeerden de dames deze ploeg voor te blijven. Half op de heen weg kwam de 2 minuten later gestarte damessloep, Benwijvis, het tweetal versterken.  
   
Er werd stug geroeid. De souplesse was nog ver te zoeken en de twee ander sloepen kropen langzaam maar zeker voorbij. De stuurman van de Jan van de Berg durfde zijn dames niet op te laten blazen. Nog voor de boei richting de haven van Stavoren hadden de Turftrapper en de Benwijvis de Jan van den Berg ingehaald. 
   
Bij de boei aangekomen lag de Benwijvis voorop met vlak daarachter de Turftrapper en daarachter de Jan van den Berg. Een tweetal sloepen zat op dat moment de boei te ronden. De Turftrapper ging achter de Benwijvis aan, om deze twee heen.   hin2008k55.jpg
   
De Jan van den Berg kon de binnenbocht pakken en de Turftrapper lag weer naast hen. De dames werden flink opgejut door de stuurman en konden zo  in de havenmond voor de Turftrapper komen. De Benwijvis lag nu een 10 meter voor de Jan van den Berg en zo roeiden men ook de haven weer uit waarbij de Turftrapper telkens probeerde om langszij de Jan van den Berg te komen. 
 
Inmiddels lag de Benwijvis een 20 meter voor de Jan van den Berg. De Turftrapper lag weer achter de Jan van den Berg. Het briesje kwam nu van achteren, de snelheden liepen wat op en tergend langzaam kwam toch de Benwijvis weer dichterbij. 
 
Inmiddels zat de Moby Dick in de haven van Stavoren in de slag met de Azorean High. Ook deze sloep had nieuwe roeiers aan boord. Bij de in de haven gelegen rondingsboei kwam het tot een treffen. De Bergenvaarder met de van Urker afstammende stuurman Johannes Hoefnagel gaf de Moby Dick wat meer ruimte waardoor deze buitenom de Azorean High in probeerde te halen. De Azorean High gaf per ongeluk een verkeerd commando waardoor men nog meer op de Moby Dick aan kwam varen. Hierdoor kon bakboord kant van de Moby Dick niet meer roeien en de stuurboord roeiers van de Azorean High kwamen ook stil te liggen. De Bergenvaarder kwam aanzetten tegen bakboord kant van de Azorean High aan waardoor deze helemaal stil kwam te liggen. De stuurman van de Moby Dick schreeuwde zijn stuurboord roeiers toe om vol aan door te roeien waardoor ze voor de Azorean High schoten. Alle zeilen werden bijgezet en er werd meteen afstand van de Azorean High genomen. Buiten de haven van Stavoren schoot men snel voor twee langzamere sloepen en de Moby Dick had een voorsprong van zo’n 40 meter. De Azorean High kon zo niet meer meeliften in het kielzog van de Moby Dick. 
   
 hin2008k64.jpg Bij de Jan van den Berg was er consternatie want damessloep Tante Agaath kwam uit het niets opduiken. De Jan van den Berg werd ingehaald of ze stil stonden. Zij konden op dat moment de aanval niet pareren en de stuurman liet zijn roeisters eerst drinken. Zag toen dat er bij Tante Agaath ook gedronken werd en begon zijn roeisters wakker te schreeuwen. De knop werd omgedraaid. Het kwartje viel. Het gezapige werd afgeschud. Men ging er vol tegen aan. De roeisters van de Tante Agaath keken raar op hun neus want daar kwam de Jan van den Berg opeens weer aanzetten.  
   
De Tante Agaath probeerde deze aanval af te slaan maar de Jan van den Berg ging door en voorbij!  Nou, schreeuwde de stuurman, als we toch bezig zijn pak de Benwijvis dan ook maar. Ook deze sloep werd ingehaald. Dit gebeurde op zo’n 4 kilometer van de eindstreep. Men moest nog een stukje, de strijd ging door. 
 
De Benwijvis en de Tante Agaath lieten het even voor wat het was en hoopten dat de roeisters van de Jan van den Berg zich zo opbliezen. De stuurman echter waarschuwden zijn roeisters hiervoor en liet hen zo roeien dat er afstand werd gehouden. Dit was van korte duur want daar kwamen ze weer opzetten.  
 
Tante Agaath voorop en daar achter de Benwijvis die langzaam moest lossen. Al waren deze sloepen al op de Jan van den Berg ingeroeid, de Tante Agaath was zo’n 3 minuten later gestart, het was hun eer te na om zich nu weer in te laten halen. Nog twee kilometer te gaan en er werd nu al op eind sprint snelheid geroeid. Tante Agaath kwam nog een keer langs zij. Dit was een honderd tal meters voor de boei richting de haven van Hindeloopen. Maar door dat er bij deze boei weinig ruimte was konden zij er alleen aan de buitenkant omheen, daardoor kwamen zij achter de Jan van den Berg te liggen. De boei werd scherp gerond. Zo scherp dat er nog een herenploeg tegen stuurboord kant aan knalde maar de dames zetten door en zo de haven in. Na een tiental meters was daar de finish. De dames waren opgebrand!  
   
In de havenmond kon men niemand maar inhalen.  hin2008k67.jpg
   
Men lag net uit te drijven of de Moby Dick kwam achter hen de finishlijn over. Ook zij hadden dit keer de Jan van den Berg niet in kunnen halen. 
 
Wel zetten de heren een tijd neer van 1:45:50 wat met een 5 tal nieuwelingen  toch  en 8 minuten sneller was dan vorig jaar. De snelste tijd zorgde voor een 15e plek in de Hoofdklasse Heren en een 24e plek in het algemeen klassement. 
 
De Jan van den Berg roeiden de wedstrijd in 2:17:28. Dit werd een 7e plek in de Hoofdklasse Dames en een 12e plek in het Algemeen Klassement. 
 
hin2008k72.jpg  Tja, hoe was haar naam ook al weer?? Ze is de penningmeester en bij haar moest je de bordjes weer inleveren. Maar goed, haar foto staat er op en dat hadden we beloofd!
   
Uitslag dames.   Uitslag heren.
   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

threeenforty − twoenforty =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.