Getest en goed bevonden!

17 juni 2006.
Doordat de 12 mijl van Hindeloopen niet genomineerd was voor het Nederlands Hoofd Klassementen kon men in deze wedstrijden het een en ander uit proberen. Zo gingen er 10 i.p.v. 8 roeiers in de Azorean High, de GIA uit Rutten werd bevolkt met dames. De Visserijschool jongens deden voor het eerst weer een wedstrijd met de Jan van den Berg. De Moby Dick testte zijn reserve roeiers en ging met 5 van hen de wedstrijd in.

 

 

Jacob Hoekstra (r), roeier van het eerste team, beschreef de 12 mijl van Hindeloopen;

 

 

 

 

Het werd een mooie race, prachtig mooi weer met een windkracht 2. De route ging richting Stavoren waar wij de wind in de kont hadden en op de weg terug hadden wij hem enig zins tegen. Maar dit was niet echt hinderlijk.

 

 

 

 

De route werd duidelijk aangegeven. Eerst richting Stavoren, in de haven een boei ronden en weer terug naar Hindeloopen. Voor bij Hindeloopen een boei ronden en dan richting de haven. Eitje!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                     Met z'n allen een bak koffie……………

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

……en wat brandstof voor de motor.

 

 

 

 

 

 

 

De sloepen lagen er in een mum van tijd in het water.

 

 

 

 

 

 

Even wat "kracht snoepjes" voor onderweg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er werd een goede start gemaakt, en de spirit zat er gelijk goed in bij de mannen broeders. Er werd een gelijkmatig tempo geroeid van 28 a 29 slagen per minuut. We hanteerde een lange gelijkmatige slag. Iedere roeier kon zo in trance komen en men werd een geheel van een 12 cilinder motor.

 

 

 

Al vrij snel begonnen wij met het inhalen van sloepen, dit gaf weer een extra stimulans, we begonnen toen net een beetje in te zakken. Na 6 kilometer, dit was bij de boei voor de haven van Stavoren, stuurde de stuurman van de Azorian High naar binnen toe. De Moby Dick zat net bezig om de Azorean High in te halen om zo de binnen bocht te nemen. Ook de Evert Deddes was hiermee bezig. Deze 3 boten mikten alle 3 op de binnenbocht.

 

 

De gebeurtenissen volgenden elkaar in een rap tempo op. De stuurman van de Azorean High duwde zich aan de kop van de Moby Dick af. Hierdoor werd de lichte Azorean High tegen de Evert Deddes aan geduwd en raakten de riemen in de knoei. De stuurman van de Moby Dick liet zijn stuurboord roeiers flink doorhalen en maakte als het ware een bocht van 90 graden, om de boei heen en slipte zo tussen het gewoel uit.

 

De Azorean High was nog steeds in de knoop met de Evert Deddes. Dit was in ons voordeel, hierdoor kon men niet in onze slip-stream komen.

 

 

 

De roeiers van het tweede team kregen echt hun vuurdoop deze wedstrijd. Voor deze mensen was het echt hun grenzen verkennen, dit werd snel duidelijk op de terugweg.

 

 

De boei in de haven van Stavoren werd gerond en de Azorian High probeerde nog, middels een binnenbocht, om bij ons te blijven maar door het voor valletje waren de roeiers weer flink opgepept. De haven van Stavoren werd weer verlaten en men moest weer in dat trance-ritme komen. Dat ritme kwam echter niet en bij een aantal roeiers ging het verstand er even vandoor en waren totaal uit ritme. Of de Azorian High dit rook? Weer kwamen zij weer dichterbij, waarop onze stuurman de woordenzweep moest hanteren. Met ferme aanmoedigingstermen werden roeiers wakker geschud, het was weer alles of niets!

Het vertrouwde tempo kwam terug en de Azorian High verdween beetje bij beetje. (deze roeide nu met 10 personen i.p.v 8).

 

 

Al maak je duizend van deze foto's het blijft een mooi gezicht. Krachtige, lange halen!

 

 

 

 

De krachten van de nieuwe roeiers begonnen zachies aan op te geraken. Met nog zo?n 5 kilometer te gaan zakte de snelheid zodanig dat de stuurman het op zijn zenuwen kreeg. Na 10 a 15 minuten gevochten te hebben met de man met de hamer, kon men weer hun tanden in het hout vastbijten. De nieuwe roeier moesten hun laatste reserves aanboren om de finish te halen.

 

Voor het ronden van de laatste boei haalde de Moby Dick de Jan van den Berg in. De jongens van de visserijschool zaten aan een goede wedstrijd bezig en hielden de snelheid mooi constant. Niet dat het van zelf ging want ook zij moesten de tanden op elkaar zetten om deze 22 kilometer te vol brengen.

 

 

 

 

 

 

De Jan van den Berg komt in zicht. Ditmaal geen 'lieftallige dames' maar jongens van de Visserijschool.

 

 

 

 

 

 

Stuurman Geert Koffeman genoot zijn opleiding in de Moby Dick.

 

 

 

 

Na de laatste boei werd er door de roeiers nog een sprint uitgeperst. Op volle snelheid voer men de haven binnen en op 3 sloepen na, van de 50, had de Moby Dick alle sloepen ingehaald. Met de geleverde prestatie kan men dan ook zeer tevreden zijn, en met een goed en welgedaan gevoel ging de ploeg naar huis. De nieuwe roeiers hadden zich kranig geweerd, en hebben een geweldige prestatie geleverd. Ook de stuurman, Abraham Ras, wie steeds beter zijn ploeg weet op te zwepen verdient een compliment. Hij is de persoon wie in de moeilijke momenten zijn ploeg er bovenop helpt. Kortom, men is moe maar voldaan.

Tot zover het wedstrijd verslag van stuurboord roeier Jacob Hoekstra.

 

 

 

 

De feiten van deze wedstrijd geven een bemoedigend beeld voor de toekomst.

De finish tijd van de Moby Dick was 1:42:35. Dit was de snelste tijd. Vergeleken met de tijd van vorig jaar, toen het eerste team de wedstrijd roeide was dit mix team maar 1 minuut langzamer.

In het wedstrijd klassement Hoofd klasse B kwamen zij op een 5e plek terecht. Algemeen klassement werd een 19e plek.

 

De Visserijschool roeide met de Jan van den Berg een tijd van 2:08:24. Wat voor een eerste keer een prima prestatie was. Hiermee veroverden zij een 8e plek in het Heren klasse 3.

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 3 = four

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.