Lange wedstrijd stop breekt dames op.

8 september 2007.
Maasrace 2006 kende een glorieuze winnaar. De dames namen met een tijd van 1:44:04 toen een wisselbeker mee naar huis. Wat zou Maasrace 2007 in petto hebben?

Na een lange zomerstop vertrokken de dames van Roeiploeg Urk naar Rotterdam
om daar tijdens de Wereldhavendagen de "Maasrace" te roeien.
Deze 16 kilomter lange race onderscheid zich van alle andere wedstrijden. Dit is de enigste wedstrijd waarbij alle sloepen tegelijk van start gaan.
Iets wat voor de roeiers en stuurman elke keer weer een ware belevenis is. De stress en zenuwen gieren je bij zo’n start door de keel.  
maasr07pict0204.jpg 
   
 maasr07pict0205.jpg

Eendracht maakt macht!

 maasr07pict0206.jpg
   
Om 12.45 uur mochten alle 42 sloepen plaats nemen voor de start lijn. Het scheepsvaart verkeer werd voor een kwartier stil gelegd. Alle sloepen kropen zo dicht mogelijk op de start lijn. Iedereen vocht, wrong en stuurde zich in een zo goed mogelijke start positie. Ook de interim stuurman van de Jan van den Berg, Abraham Ras, zocht zijn weg in de krioelende massa van riemen en sloepen. Een zo goed mogelijk start positie zorgde er voor dat als men bij de nauwere gedeeltes aan zou komen men  vooraan ongehinderd kon doorroeien. Dat scheelde weer in tijd.  maasr07pict0227.jpg

Voorbereiding van de dames.

   
 maasr07pict0234.jpg Stuurman Abraham Ras kijkt zorgelijk naar het gewriemel van sloepen voor hem.
   
Daar ging het rode sein omhoog en vanaf nu moest men nog een minuut wachten. Snel werd er nog wat gedronken, riemen werd goed gelegd, opperste concentratie veroorzaakte een verlammend gevoel in buik en benen.
   
De stuurman telt mee af. 10…..9……3…..2….1….. START. Honderden riemen scheren door het water. Riemen en sloepen klappen tegen elkaar aan, stuurmannen schelden en schreeuwen om meer ruimte. Snelle heren sloepen wringen zich uit het gewriemel en nemen al gauw afstand. Zo ontstaat er wat meer ruimte zodat nu de wat snellere damesploegen zich uit de mieren hoop los kunnen maken.
   
maasr07pict0253.jpg 
Er is altijd veel te zien en te doen bij de Wereldhaven dagen.
 maasr07pict0254.jpg
   
Doordat vast slagroeister Femmie de Boer door omstandigheden niet mee kon doen mocht eindelijk Ester Korf haar kunnen als slagroeister weer laten zien. Samen met Janita Koffeman zorgde zij ervoor dat het slag tempo meteen op een 28 a 29 slagen kwam te liggen. Met deze snelheid gingen zij achter hun naaste concurrent, de Voorbijganger aan. Het eerste gedeelte ging richting een boei van waar men dan schuin de Maas over moest steken. Richting deze boei ging het met de stroom mee en kon men lekker opschieten. De Jan van den Berg ging gelijk op met de Voorbijganger, alleen het inhalen lukte maar niet.  maasr07pict0262.jpg

Voorbijganger (groene sloep) duidelijk in zicht.

   
De boei werd gerond en …… de snelheid halveerde. De Voorbijganger roeide bij hen vandaan. De Jan van den Berg vocht tegen zich zelf. Er kwam een schip achterop varen. Het was het opleidingsschip van het scheepvaart college. Dit schip werd bestuurd door een Urker en bleef daarom naast de Jan van den Berg liggen. Aan boord van dit schip speelde een band en dit joeg de Urker dames op. Er kwam wat meer snelheid op het log te staan. De stuurman verbaasde zich over deze plotselinge ommekeer.
   
Toen kwam het op de stuurman aan.
De sloep schoot de Leuvehaven binnen. Daar zijn de grachten nauw en de bruggetjes laag. Zo laag zelf dat de dames plat op de banken moesten liggen. De stuurman joeg zijn dames op om in dit rustige water toch weer wat minuten goed te maken.
   
Het rustige gedeelte was zo voorbij men moest nu de Maas weer op. Een Maas met wind, onrustige golven en stroom tegen. Golven sloegen over de sloep heen. De Jan van den Berg moest de Voorbijganger laten gaan. Deze lag te ver op hen voor. Men moest de tanden op elkaar zetten voor het laatste stuk. Verbeten en stug werden de laatste kilometers geroeid. Het ging moeizaam en men vorderde langzaam. Ook de andere sloepen moesten in die laatste kilometers al hun reserve aanspreken. Dit laatste stuk koste menigeen veel minuten.  maasr07pict0264.jpg

Afstand werd groter.

   
Eindelijk was daar de finish. De dames gaven een zucht van opluchting toen het finish schot klonk. De tijd was 2,5 minuten langzamer dan de Voorbijganger. Met een tijd van 1:59 rond behaalden zij een 7e plaats in het Algemeen klassement en een 1e plaats in de Hoofdklasse B.
De wisselbeker ging naar de Waterheks van Vlieland.
   
Maar toch…. Er had meer in gezeten.  
   
De cijfers op een rijtje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

thirty − threeentwenty =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.