Roeien in het land van de Kameleon.

Terhorne ligt zo`n 60 kilometer van Urk af en is voor
velen de plek waar de Kameleon is ontstaan. Aan
alles kun je dit merken.

 

In dit 1500 inwoners tellend dorpje is een smederij,
postkantoor, de boerderij en natuurlijk de Kameleon.
Ja, zowat alles wat in de Kameleon boeken staat is
hier aanwezig. Hier zou dus de start plaats vinden van
de Open Friese Kampioenschappen.  

 

 

 

 

De meesten moesten nog komen. Dus was de Moby Dick snel aan de beurt om gelost te worden. 

   
Het was 10.15 uur dat de Moby Dick gelost werd. Direct ging de stuurman naar de wedstrijd leiding toe om openheid van zaken betreffende de riemen. In 2001 was de Moby Dick gediskwalificeerd omdat de riemen niet voldeden aan de eisen van de wedstrijdleiding.

Aangezien de Moby Dick begin dit jaar nieuwe riemen heeft gekregen wilden zij nu wel zekerheid hebben over dit feit want anders zouden zij wedstrijd niet gaan roeien. De riemen werden goedgekeurd en de roeiers konden zich voorbereiden op de wedstrijd. 

 
"Wil jij voor mij invallen?" 

 

   
  "Zou hier vis zitten of ruiken ze mijn voeten?" 
Tiemen Romkes heeft inmiddels zijn startnummer opgehaald en gaat weer terug naar zijn ploeg……….. 

 

   

 

…….die zich relaxt voorbereid.

 

 

 

 

 

Zeg Tiemen mag je hier trouwens wel liggen met je sloep?

 

   
Het palaver (wedstrijdoverleg) was om 12.00 uur en werd gevolgd door 36 stuurlieden. Hier werden de belangrijke (knel) punten duidelijk gemaakt.
 
Er wordt aandachtig naar de wedstrijd leiding geluisterd omdat de rondingsboeien precies gerond moesten worden. 

 

   
Daarna werd alles in gereedheid gebracht voor de eerste start. Ondertussen was er al aardig veel publiek samen gestroomd en die zagen om 12.30 uur de eerste start.
 

 

 Gezellig druk.
   
De roeiers beginnen al zenuwachtig te worden. 

 

   

 

 Eindelijk van start!
   

Dit waren twee van de 12 damesploegen. Er werd om de minuut gestart zodat de Moby Dick om 12.55 uur aan de beurt was. Samen met d`Isela uit Hattem die een ex Urker (Johannes Hoefnagel) als stuurman heeft. De start verliep vlot al hoewel de Moby Dick de buitenbocht moest nemen waren zij al snel de d'Isela voorbij. Op naar de eerste boei en achter de snelle concurrent, de Azorean High, aan die een minuut voor de Moby Dick was gestart.

 

De boei kwam snel in zicht met daarvoor het Pulletje uit Katwijk. Het Pulletje uit Katwijk ging breeduit naar deze boei toe en wilde geen ruimte maken voor de snellere Moby Dick zodat deze af moest remmen. Met het nodige over en weer geschreeuw werd ten slotte het Pulletje ingehaald. Eenmaal voorbij werden alle registers open getrokken waardoor er heel snel geroeid werd. Misschien wel te snel? Als dit snelle begin later in de wedstrijd de roeiers maar niet op zou breken. Het log, het controle middel van de stuurman, was tijdens de laatste training gesneuveld.

 

En of het snel ging. Was er in andere wedstrijden minstens een uur nodig om de Azorean High achterop te roeien. Nu gebeurde dit in minder dan drie kwartier. Net voor de smalle Herenzijlse brug.

 

Met 4 sloepen en een tjalk ging het recht op deze smalle brug af. Met de langzame Schotse Vier voorop een paar meter daarna gevolgd door Azorean High, daar weer vlak achter de Moby Dick die een Tjalk aan de ene kant had en aan de andere kant de Brijbek uit Workum.  

 

 

 De Schotse Vier is hier net niet op te zien.
   
De Moby Dick is aan de beurt om onder de brug door te gaan. 

 

   
De Schotse Vier schoot als eerste onder de brug door. Onder de brug was het erg smal zodat er gestopt moest worden met roeien. Om een aanvaring met de Schotse Vier en de brug pijler te voorkomen remde De Azorean High af. Ook de Moby Dick moest afremmen en kon daardoor de Brijbek niet meer inhalen. De langzame Brijbek hield zijn koers halsstarrig vast en maakte geen ruimte voor de Moby Dick. Volgens het reglement hebben de langzame sloepen in dit soort situatie's voorrang. De Moby Dick liet zich uitdrijven tot dat de Brijbek onder de brug door was.
 

Volgens sommige roeiers leek dit wel een eeuwigheid te duren. 'Eindelijk' was de Brijbek dan onder de brug door. De Azorean High had inmiddels weer een voorsprong van een 50 tal meters opgebouwd. De onder de brug doorgekomen roeiers van de Moby Dick zagen deze achterstand en brullend roeiden zij de boot weer op snelheid. De jacht ging weer verder.

 

 

Deze afstand moest weer overbrugd worden. 
   
Eindelijk werd op het Sneekermeer de Azorean High ingehaald.

Om, het vanuit de Sneekweek bekende Start eiland ging het toen heen om zo weer richting de Herenzijlse brug te roeien. Inmiddels had de Moby Dick iedereen al ingehaald zodat zij geen problemen meer ondervonden. Toen de Azorean High bij de brug was aangekomen, had deze al een achterstand van 2 minuut en 15 seconden. Met nog een goed half uur tot aan de finish liep de Moby Dick langzaam maar zeker uit op de Azorean High.

 
 

 

 

 

Daar komt de Moby Dick weer aan!

 

 

 

De Azorean High op achterstand. 
   
In een tijd van 1 uur 39 minuten en 49 seconden finishte de Moby Dick. Bleek bij de vorige wedstrijd de Azorean High nog op een achterstand van 1 minuut 47 seconden te zijn gefinisht. Nu echter was deze op gelopen tot 2 minuut en 47 seconden.

 

Door het mooie weer kon iedere sloep een snelle tijd neerzetten en dat bleek wel dat na berekening, de Moby Dick met zijn zware handicap cijfer tijdens deze wedstrijd 21e werd en de Azorean High 8e.

In het landelijk Algemeen Klassement A werd de Azorean High 7e. De Moby Dick werd 3e in het landelijk Algemeen Klassement B.  

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

threeensixty − = sixty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.