Slag(en) om Makkum

13 september 2008.
Vertoeft men in de Hoofdklasse’s dan dient men minimaal 5 van de daarvoor genomineerde wedstrijden te roeien. De Slag om Makkum was alleen genomineerd voor de Moby Dick zodat deze op z’n eentje richting Makkum vertrok.

<><>< mce_serialized="13hhfbv1t">Uitslag van de Slag om Makkum

Alhoewel er een lichte bries stond er onderweg een paar spetters vielen was het lekker weer. Een mooie dag om weer eens alle registers open te trekken. Een niet al te lange wedstrijd (15 kilometer) maar toch een die door het open water van het IJsselmeer lekker pittig kan worden. 
 
Verscheidene roeiers van de Moby Dick  hadden zich afgemeld zodat er roeiers van de Wolter Huisman bij moesten springen. Ook de stuurman, met keel onsteking, beleefde vandaag zijn debuut, aangezien diverse andere stuurmannen verhinderd waren.  
   
mak08k13.jpg Pieter, heb je een megafoon bij je? Anders ben je niet te verstaan! 
 Lekker ploeggien! We missen er een paar?!  mak08k12.jpg
   
52 sloepen waarvan er 11 gevuld waren met dames deden deze zaterdag mee. De eerste start werd afgeschoten door Mannon Thomas en betrof de twee zes persoons dames sloepen Najade uit Harlingen en de Waterheks van Vlieland.  De Moby Dick startte om tien voor een samen met de Azorean High uit Katwijk.  
 
Het starten met deze sloep betekent altijd dat je meteen midden in de wedstrijd zit waarin elkaar geen centimeter ruimte wordt gegeven en fouten ogenblikkelijk worden afgestraft.
Als een duiveltje uit een doosje schoot de Moby Dick weg. Omdat er aan de kade kant gestart moest worden, had de Moby Dick de buiten bocht, het Makkumerdiep in. Dit betekende dat de Azorean High voor de bocht moest zijn ingehaald om toch nog enigszins de binnenbocht te kunnen nemen. Aangespoord door de stuurman lukte het om voor onze Katwijker vrienden de bocht te kunnen maken. Zo werd er het Makkumerdiep opgevaren en de beer was los.  
   
mak08k31.jpg De volgende boten op het verlanglijstje waren de vóór de Moby gestarte ‘d Isela uit Hattem en de Mercator uit Rotterdam. Met een krachtige 32 slagen en 13 kilometer op het log werd de aanval geopend met als resultaat dat er enkele sloepen werden in gehaald.
   
De Mercator echter was niet van plan om ingehaald te worden en ronde als eerste de boei. Het slag tempo bij de Moby Dick werd terug gebracht naar 30 en de achtervolging werd ingezet. De roeiers van de Mercator zaten goed in de wedstrijd en lieten zich niet onbetuigd. De afstand werd maar langzaam kleiner.
Na een kleine peptalk door de schorre stuurman werd er met vereende krachten aangezet en kon de Moby Dick bij de Rotterdammers vandaan roeien.
 mak08k17.jpg
   
mak08k26.jpg Er werd nu koers gezet richting de volgende keerboei ter hoogte van het "Gat van Gaast". Het ging nu tegen de wind op en het log wees gemiddeld een 9 kilometer per uur aan. In een constant tempo werd er nu doorgeroeid en kon een behoorlijk aantal sloepen worden ingehaald voor de boei. Er werd tot het uiterste aangezet om de Regatta uit Rotterdam en Orkaan uit Harlingen nog voor de keerboei in te halen, maar de Orkaan wist te ontsnappen en vlak achter deze boot werd er gerond. Met de wind iets achterlijker als dwars, kon de Moby nu haar voordeel pakken, namelijk met lange slagen voor de wind weg roeien. Al spoedig wees het log weer 12 a 13 kilometer per uur aan.  
   
 Gestaag en zonder noemenswaardigheden ging het weer richting het Makkumerdiep. Dit laatste traject in Makkum valt altijd tegen. De afstand is net te groot voor een eindsprint, maar na de laatste boei wordt de eindsprint toch ingezet. Ook nu weer kon de ploeg het niet laten om helemaal los te gaan en met een enorme snelheid het Makkumerdiep op te stuiven. Als men zo door ging zou men voor de finish helemaal opgebrand zijn. Met moeite en heel veel pijn werden de laatste meters er uit geperst.
De Moby Dick roeide de snelste tijd. Een tijd van 1:21:45 hiermee werd een 21ste plaats in de Hoofdklasse Heren behaald.
 
Korte samenvatting: Ploeg kapot, stuurman schor: een leuk dagje Makkum! 
   
 (kuchel) Kom op! We goan naor heus! (kuchel)  mak08k40.jpg
   
Uitslag van de Slag om Makkum.   
   
   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 79 = nineeneighty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.