Wind, regen, hagel en een zonnig einde.

11 juni 2011.
“De enige verwachting die ik van deze dag had, was de weersverwachting” zei Wouter van der Kam. Directeur van de Antonius Zorgroep Sneek/Emmeloord zei dit bij de prijsuitreiking over de Antonius Sloepen Race.

asrk1.jpg  asrk2.jpg 
Flevotenten verhuur schroeft de tent in elkaar.   De sponsor vlaggen worden opgehangen. 
   
asrk3.jpg  asrk4.jpg 
Van Bouwbedrijf L. Post en Zn mochten wij de verreiker lenen. Super handig!  De tent begint vorm te krijgen. Nu nog de zijkanten er aan hangen. 
   
asrk5.jpg  En deze mocht helemaal niet ontbreken! Hier werd de vis gebakken die de deelnemers na de tijd geserveerd kregen. 
   
Het was de hele morgen al wat wisselvallig weer, eigenlijk niets bijzonders.
Maar op Urkerdag, als wij zelf een roeiwedstrijd organiseren zie je het liever anders.
Toch heeft het zijn uitdagingen. 
 
In totaal waren er 13 sloepen aanwezig tijdens de 5e sloepenrace die rondom de vuurtoren werd gehouden. Een parcours die via de vaargeul naar het einde van de Vormt gaat en dan via de pleziervaart boeitjes weer terug naar de haven gaat. 
 
Een afstand van 12,3 km was er begin van de week uitgemeten. Een niet al te grote afstand omdat die week daarvoor de meeste roeiers de Harlingen – Terschelling hadden geroeid. Door de weersomstandigheden was deze tocht extreem zwaar. Een echte cooling down van de HT moest dus niet al te zwaar zijn. 
   
Zo werden de controle boten neergelegd en het palaver voor de stuurlieden kon beginnen.  Tijdens het palaver kwam er een bui aan zetten waardoor er windvlagen met een kracht van 8 Beaufort gemeten werd. De controleboot belde dat hij zijn biezen ging pakken. Hij was bang dat hij op de dijk zou belanden.
   
Men besloot na overleg en buienradar te hebben bekeken de wedstrijd met een half uur uit te stellen. De controle boten werden vervangen door grote blazen die snel door havenmeester Jan van den Berg werden neergelegd. Men besloot de afstand i.v.m. nog meer noodweer, in te korten naar 11km.
 
Om 13.00 uur was het dan zover en de Jan van den Berg en de Mare Australis waren de eerste sloepen die onder grote belangstelling van start gingen. De Jan van den Berg werd bemand met het tweede dames team. Waarvan de meesten in april voor het eerst zijn begonnen. De overige sloepen starten om de 2 minuten en gingen allemaal met volle snelheid om het Vuurtje heen.
Via de rode boeien ging men naar boei UK10 vanaf daar had men de wind mee. Een ieder had zo de snelheid er lekker in.
   
asrk14.jpg  Zelfs de Doordouwer met Gijs Cretier ging hier lekker. Gijs vierde deze dag zijn vrijgezellen fuif en was om dit feit in een roos konijnen pak gehesen. Zijn oud klasgenoten van de Hogeschool Utrecht waren opgetrommeld om de Doordouwer te bemannen. De meesten hadden al een jaar of 7 niet meer geroeid.
   
Maar er zou toch nog een venijnig staartje aan deze wedstrijd vast komen te zitten. Ondertussen gebeurde er meer, vanuit het zuidwesten kwam de volgende depressie opzetten, al gauw volgden de eerste wind druppels. 
   
Door het slechte zicht zag de stuurman van de Jan van Schaffelaar, die op dat moment op kop lag, de boei niet en voer richting Lemmer. Ook de Moby Dick en de Jan van den Berg roeien zo wat meters om. Gelukkig zag havenmeester Jan van den Berg dit op tijd. Hij lag bij de rondings boei met een rib van Post Watersport en voer snel naar de Jan van Schaffelaar om deze de juiste kant op te sturen. Dit was alleen maar gunstig voor de Wolter Huisman deze stuurde strak om de boei  richting de dijk en haalde zo aardig wat meters in.
 
 asrk8.jpg
   
asrk9.jpg   De Wolter Huisman haalde de Jan van den Berg in. Dit gebeurde net na het ronden van de grote stootwilgen bij de dijk.  
   
De Reddingsboot denderde door het deelnemers veld heen. De supporters aan boord zagen hoe snel het weer veranderd. Een grote lange dikke brede donkere strook van wolken liet al zijn water vallen.  asrk6.jpg 
   
asrk10.jpg  Het was een mooi gezicht, het kletterende en spetterende stuivende regenwater op de golven van het IJsselmeer, de grote donkere wolk die over Urk heen trok aan een oplichtende horizon. 
   
Het regende zo hard dat het hoosvat en pomp ter hand genomen moesten worden om het water uit de sloepen te hozen.   asrk7.jpg
   
asrk11.jpg Kledder nat werd er ondertussen stug door geroeid. 
   
De Wolter Huisman was op jacht naar de laatste sloepen. Terwijl de Moby Dick bijna alles had ingehaald. Het werd niet makkelijk, de motor van de Wolter Huisman begon bij een paar roeiers te haperen. Ze werden door de mede roeiers aangemoedigd om door te gaan. Het was hun eerste keer en voor hen was de koek bijna op.
 
De dames van de Jan van den Berg gingen steeds beter roeien. De snelheid liep ondanks wind en golven, op. De dames waren goed bezig. 
 
Als eerste kwam de Moby Dick over de streep in een tijd van 1:03:14. Deze sloep had iedereen ingehaald en veroverde hiermee een 5e plek. De tweede snelste tijd kwam van de Wolter Huisman 1:10:17 en werd hiermee 7e in het algemeen klassement. 
 
De Doordouwer met Gijs Cretier was hekkensluiter. Met een losbrekende onweer en bliksem bui kwamen zij net op tijd de haven binnen. Zij roeiden deze wedstrijd in een tijd van 1:52:02.
 
De Jan van den Berg had e snelste dames tijd. 1:25:58 maar werd hiermee 2e. 
   
De Mare Australis uit Emmeloord werden eerste. Juwelier Romkes maakte speciaal voor hen een dames hanger van een mooi uitgewerkte sloep.

Deze werd hen overhandigd door Wouter van der Kam. Directeur Antonius Zorggroep Sneek en Emmeloord.

asrk12.jpg 
   
Winnaar bij de heren werd de Red Pepper uit Muiden. Ook zj kregen een mooie zilveren hanger met daarin een prachtig uitgewerkte sloep.

Beide juweeltjes werden gemaakt door Juwelier Romkes. 

asrk13.jpg 
   
Het mooiste was dat de prijsuitreiking gebeurde onder een stralend zonnetje. Zo werd Urkerdag toch nog goed afgesloten. Want op Urkerdag schijnt altijd de zon, hé Willem? 
 
Onze dank gaat uit naar al onze sponsors en alle vrijwilligers die mee hebben geholpen met het tot stand komen van deze Antonius SloepenRace 2011. Hartelijk dank!!!
   
   
   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 2 = one

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.