12 Mijl van Hindelopen

23-06-2001
Mooiweer race voor de Moby Dick

 

 

Een temperatuur van 25 graden, windkracht 2-3 en veel, heel veel
gezelligheid.Dat waren de ingrediëten voor een prachtige wedstrijd over het IJsselmeer die begon in het mooie stadje Hindeloopen.
De eerste start was om klokslag 13.00 in de haven van Hindeloopen. Elke minuut startte er een sloep zodat binnen het uur alle 57 sloepen gestart waren.De eerste drie starten gingen niet zonder problemen. De wedstrijdleiding kwam erachter dat de wedstrijdklok het nog niet deed maar toen waren er al drie dames ploegen van start gegaan. Dit werd snel verholpen toen het volgende zich voor deed.

De dames van de sloep De Bartix waren in een nervositeit over de start boei geroeid waardoor deze achter het roer was blijven haken. Onder grote hilariteit van het massaal aanwezige publiek kwamen ze er na een tijdje achter dat ze niet of nauwelijks voorruit kwamen. Onder veel kreten en lach salvo's vanaf de kant maakte de stuurvrouw snel de startboei los maar de volgende sloep De zeven dollen kwam hen al voorbij. De rest van het deelnemers veld startte gelukkig voorspoedig.

De Moby Dick startte dus om 13.57 uur. Na een snelle start kwam de Moby Dick buiten de haven van Hindeloopen. Hier ging de Moby Dick om een boei linksaf om zo richting Stavoren te roeien. Naar Stavoren is het ongeveer zeven kilometer en doordat het beetje wind en de golven mee waren werden er snelheden bereikt van 13,5 a 14,5 kilometer per uur. Alle deelnemende sloepen profiteerden hiervan zodat de deelnemers veld goed verspreid was. Zo kon de Moby Dick menig sloep op een normale wijze inhalen. 
Binnen 39 minuten werd de haven van Stavoren bereikt. Nieuw in het traject was dat er in de haven van Stavoren een boei 180 graden gerond moest worden om zo weer richting de uitgang van de haven en richting Hindloopen terug te roeien.Een boei ronden was door de roeiers van de Moby Dick uit ten treuren geoefend. Hierdoor kon de boei zo scherp gerond worden dat tijdens deze manoeuvre er drie sloepen gelijktijdig ingehaald werden. Door luid applaus liet het publiek hun waardering blijken voor deze perfect uitgevoerde manoeuvre.
Dit werd niet door de roeiers gehoord want die waren bijna de haven al weer uit om zo richting Hindeloopen terug te roeien.Er was iets meer wind gekomen en daardoor ontstond, zoals de stuurman Tiemen Romkes later verwoorde; "Een korte rot golfslag" De snelheid zakte naar 10,5 km per uur. Alle sloepen hadden te lijden van deze rare golfslag. Toch kon de Moby Dick nog ettelijke sloepen inhalen.
De haven van Hindeloopen werd voorbij geroeid naar een verderop gelegen rode gasboei(Nummer H2V1). Nadat deze boei gerond was, moest de Moby Dick nog 4 kilometer roeien naar de haven van Hindeloopen waar de finish was. Dit laatst stukje was weer met de wind en golven mee.De dames van de sloep Berend Koster werden ingehaald. Tijdens het passeren van deze sloep zat de stuurman van de Moby Dick net zijn roeiers met veel stemgeweld aan te moedigen. Dit was zo luid en zo hard dat de stuurvrouw van de Berend Koster hem later bedankt heeft. Haar roeisters zaten op dat moment in een "dip" en werden door het geschreeuw er finaal weer uitgetrokken.

De snelheid werd op laatst opgevoerd tot 15 km per uur. De finish tijd van de Moby Dick was 1 uur 39 minuten en 37 seconden. De snelste tijd en ook een nieuw wedstrijd record over deze 22 kilometer lange race.Omdat de grootste concurrent van de Moby Dick, de Yellow Finn, niet aanwezig was, finishte de tweede snelste roeiploeg pas 10 minuten later.Dit was de Azorean High uit Katwijk.Door het mooie weer werden er door alle deelnemers zeer goede tijden geroeid. Hierdoor werden de roeiers van de Moby Dick 16e in het algemeen klassement.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

91 − = threeeneighty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.