Alle begin is moeilijk.

22 april 2007
IJmuiden is meestal de eerste wedstrijd die op het programma staat voor de Jan van den Berg en de Moby Dick. Dit is al jaren zo. Het is een opwarmertje van 16 kilometer om de roeiers te laten wennen aan een nieuw roeiseizoen.

Wat  hieraan vooraf ging.
Op 10 maart zijn de sloepen in Hindeloopen opnieuw gesleept. Bijna alle sloepen van Nederland moesten opnieuw gesleept worden. De sleep methode was zodanig gemoderniseerd dat men nog nauwkeuriger de handicap van iedere sloep kon bepalen. Dit resulteerde in het feit dat de Moby Dick en de Jan van den Berg een andere C-Waarde kregen. Zodanige C-Waardes dat de resultaten voor het Algemeen klassement nu wel heel anders uit zouden kunnen vallen.

Bij de oude C-Waarde van de Moby Dick was deze op alle snelheden hetzelfde. Bij de nieuwe wordt de C-Waarde gunstiger naarmate de snelheid oploopt.
Gunstig dus ten opzichte van de voorgaande jaren maar….. er moet nog steeds aan de riemen getrokken worden. Hard getrokken worden!

IJmuiden werd proef terrein. Er was een deelnemers veld van 22 dames en 33 heren sloepen, op deze wedstrijd afgekomen. Ook de naaste concurrentie, van de Moby Dick en de Jan van den Berg waren aanwezig. En wat ook belangrijks was, het was mooi weer!
De roeiers waren benieuwd hoe dit zou aflopen.   

gijm07pict0005

In het midden zien wij Jan Romkes, die zijn functie als stuurman weer heeft opgepikt.

Samen met Harm Romkes en Jan Willem Woord pratende en speculerende over hoe de nieuwe C-Waardes zullen uitvallen.

 

 

gijm07pict0010

 

 

                    Hallo IJmuiden! Hier ben ik weer!

 

 

 

De wedstrijd werd gehouden op het kanaal, 8,0 km heen, bij de Kruithaven een boei ronden en weer 8,0 km terug. Het enige wat roet in het eten kon gooien was de veerpont want die heeft altijd voorrang. Ook de start hoeft niet moeilijk te wezen want er is genoeg ruimte om de sloepen per 3 te laten starten.

De start verliep voor beide sloepen goed en nu was het zaaks om de snelheid constant te houden. Er was een briesje op komen zetten die tegen was maar toch werd er snel geroeid. De Moby Dick zat op een snelheid van 13,5 km/h en de Jan van den Berg zat op 10 km/h.
Het slag tempo zat er in het begin goed in maar dat waren de eerste kilometers.

gijm07pict0035

 

De Beer van de ploeg, Jurie, bezig met zijn, zoals hij het noemt, afbouw seizoen.

 

 

 

 gijm07pict0046

 

  Het eerste startschot van het seizoen is voor de dames.

Ook het ronden van de boei ging goed maar de wind draaide mee! Aan de ene kant wel lekker als je alleen nog maar met koud weer getraind hebt maar de wind nam in kracht toe.
Nu bleek dat de conditie niet op peil was. Het slagtempo werd wisselvallig, dan korte slagen en dan weer lang. Op het einde rommelde het van alle kanten. Zowel de heren als de dames verloren op het laatste stuk kostbare minuten.

 

gijm07pict0061

 

Op de terug weg werden de dames pas ingehaald.

 

 

De Moby Dick finishte in een tijd van 1:20:32. Dat was 2 minuten langzamer dan vorig jaar. Goed, aan het begin van het seizoen en met de wind continu tegen dan zou het er mee door kunnen. De Jan van den Berg finishte in een tijd van 1:42:08 en dat was 7 minuten langzamer dan vorig jaar en dat is een tijd waar nu aan gewerkt moet worden.

 

gijm07pict0097

 

 

Het geheime wapen was ingezet maar mocht niet baten…

 

 

 

 gijm07pict0107

 

Ze waren er toch weer…..BLAREN!

 

 

 

Met deze tijden gingen er echter wel prijzen mee naar Urk. In de Hoofdklasse B bereikte de Moby Dick een 1e plaats en de dames behaalden een 2e plek in de dames Hoofdklasse B.

En haalde de nieuwe C-Waarde nog wat uit met de positionering in het Algemeen Klassement? Ik zou zeggen van wel! Normaal zit de Moby Dick, bij zo’n korte wedstrijd als deze, rond de 30e plaats. Nu werd er een 10e plek behaalt. Ook de dames stegen een paar plaatsen in het Algemeen Klassement. Zij werden 11e.

gijm07pict0125

 

Hier heb ik nou altijd van gedroomd!

 

 

 

 

 

gijm07pict0126 

 En ze pakken het niet meer van me af!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twoenfifty − = 49

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.