De laatste voor dit jaar

4 oktober 2008.
De week voor de wedstrijd waren er twee avonden dat er door het slechte weer niet getraind kon worden. Een zeldzaamheid want het moet al raar lopen dat de roeiers niet gaan trainen.

Echter de dag van de wedstrijd was het droog maar er stond nog wel een straffe bries. Na het inschrijven moesten de 19 dames en 24 heren sloepen zich achter de startlijn opstellen. Een redelijk aantal deelnemers al was deze wedstrijd niet genomineerd voor de hoofdklassers. Er zou om 11.00 uur met starten begonnen worden. Na een korte uitleg werden de eerste sloepen afgeschoten.  
 
 

alkm410200889.jpg

 

alkm410200824.jpg

Meneer en mevrouw Hart. Het echtpaar dat na vele jaren organiserend werk nu afscheid neemt van hun race.
 

Tiemen had een smakelijk cadeau voor hen meegebracht!
   

alkm410200841.jpg

 
Het wachten voor de start.

 

alkm410200844.jpg

Tja ahum, het blijft toch vreemd?!?

   
In groepjes van drie werd er om de twee minuten gestart. De Jan van den Berg zat in de vierde start heat en moest in het midden starten. Toen de Jan van den Berg naar de startlijn voer lagen de twee andere sloepen nogal dicht naast elkaar. Er lag een sloep onder de startlijn afgemeerd. Hierdoor ontstond er te weinig ruimte voor de Jan van den Berg. Deze lag aan twee kanten met de riemen, in de riemen van zijn mede starters. Zo kon er niet geroeid worden maar de starter zat al aan het aftellen. Nog 1 minuut. 
 
Met veel geschreeuw over en weer werd de afgemeerde sloep gesommeerd om zich uit de voeten te maken. De sloepen schoven iets op maar de achterste 4 roeiers zaten nog steeds met hun riemen in de riemen van de medestarters. Nog 10 seconden voor de start. De stuurman van de Jan van den Berg gaf de voorste roeiers instructie om te beginnen en waren ze los van de anderen konden de 4 achterste roeiers mee gaan doen. 
 
START en gaan…. De eerste paar slagen werden vol aan gegeven. De Jan van den Berg kwam los, de vier achtersten kwamen vrij en er kon met volle kracht naar de eerste hindernis geroeid worden. Een smalle brug was er de oorzaak van dat de start perfect en super snel moest verlopen om als eerste hier aan te kunnen komen.  
 
Met 11 (!) km/h werd er naar de brug geroeid en werd de bocht genomen. Dit ging zo snel dat bakboords kant tegen de brug aan kwam. Er werd afgeduwd en de race was echt begonnen. 
 
 

alkm410200821.jpg

Hier ziet u hoe breed(smal) het allemaal was.
   
De Moby Dick had minder geluk. De start verliep prima en de snelle Moby Dick was ook als eerste bij de brug maar de voorgaande startgroep was nog bezig om hier onder door te gaan. De Moby Dick schoot onder de brug door en moest toen vol aan in de ankers om geen aanvaring te veroorzaken. De Moby Dick moest wachten. Men kon af en toe een slag geven en moest in dit trage tempo de eerste meters afleggen.   alkm410200869.jpg
   
De stuurman van de Moby Dick vroeg en de voorgangers of zij ruimte wilden maken en sommige deden dat ook maar vergaten hun riemen langzij te halen. Hierdoor ontstond er nog geharrewar. 
 
De Jan van den Berg had op dit punt meer geluk. Een langzame sloep lag er voor hun. Deze ging voorbeeldig op zij en de Jan van den Berg had ruim baan om de twee rondes van 7 kilometer af te leggen.  
   
Toen de Moby Dick eindelijk het smalle gedeelte voorbij was hadden ook zij ruim baan. De rest van de wedstrijd werd er vol aan geroeid. Ook de Jan van den Berg roeide een constante wedstrijd. Beiden haalden verschillende sloepen in. De Jan van den Berg werd pas in de tweede ronde door de dames van de snelle Kaag1 ingehaald. Voordat deze de Jan van den Berg inhaalde maakt de stuurman van de Kaag1 een fout waardoor de Jan van den Berg van achter geraakt werd. Gelukkig was er geen schade. 
   
alkm410200811.jpg  Kaag1 gaat hier de Jan van den Berg voorbij.
   
De Moby Dick kon op ruimer water heel wat sloepen moeiteloos inhalen en vlak tegen de finish werd de Jan van den Berg met veel geschreeuw ingehaald. 
   
alkm41020088.jpg Moby Dick in aantocht…..
                  
                 
 alkm41020087.jpg

……en er voorbij 

   
Beide sloepen zaten op dat punt al met hun eindsprint bezig. De laatste meters werden op volle snelheid afgelegd. De Moby Dick finishte in  1:16:42 vlak daarna kwam de Jan van den Berg aanjagen. Deze roeide tot aan de laatste meter kei hard door en moest toen vol aan in de ankers om niet tegen de Moby Dick op te knallen, die net over de finish uit lag te drijven. 
   
De Jan van den Berg zette een tijd neer van 1:35:30. Een derde plek in de dames Hoofdklasse en een negende plaats in het Algemeen klassement. 
 
De Moby Dick werd eerste in de heren Hoofdklasse en een vijfde plaats in het Algemeen klassement. 
Hier kunt u de gehele uitslag zien.
 
Het seizoen zit er op wat nu rest zijn de reparaties aan beide sloepen. Bij de Wolter Huisman wordt er een kiel onder gemaakt. Zodat deze bij wind en golven beter zijn koers blijft houden. 
 
Met een aantal maanden is het landelijk klassement bekend en weten wij op welke plek we zijn geëindigd.  
 
 alkm4102008113.jpg

Traditioneel bij de laatste wedstrijd is het maken van een groepsfoto.

 
 alkm41020083.jpg

Ditmaal zou er geen foto met een molen in komen te staan.

Kon het toch niet laten….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− one = three

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.