Het was weer zo’n zaterdag die de geschied boeken van de vereniging in zou gaan als, memorabel. Strijd en spanning dat ook nog eens gefilmd zou worden door Omroep Flevoland.
Zij zouden de Flevolandse ploegen tijdens deze wedstrijd volgen. Gia uit Rutten en de Mare Australis uit Emmeloord waren de andere Flevolandse sloepen.

De Slag om Makkum is volgens de dames en heren roeiers een van de mooiste wedstrijden van het noorden. Een wedstrijd waar alleen voor de heren punten, voor het landelijk klassement te behalen viel. Twaalf damesploegen en 42 heren ploegen vertegenwoordigden een sterk deelnemers veld voor zowel de heren als de dames.

omroep1

 

Presentator Han Dijkstra met cameraman van Omroep Flevoland zouden deze Slag om Makkum verslaan.

 

 

 rein1

 

Rein mocht in het busje blijven zitten.

 

Hij had ander speelgoed gevonden!

 

 

 tiehan1

 Willem en Arie Dirk houden diepzinnige gesprekken.

 

Binnenkort in boekvorm verkrijgbaar.

 

 

 

tiemehan1

 

Tiemen praat Han Dijkstra bij, over de gang van zaken van deze wedstrijddag.

 

 

 

 

De overkoepelende organisatie FSN (Federatie Sloeproeien Nederland) was aanwezig om de sloepen te controleren of deze nog wel op hun gewicht waren. Hierdoor werd de start met een 15 minuten uitgesteld.

 

wegi1

 

Toch was er afwijking in de weeg apparatuur. Ook bij andere ploeen bleek dit het geval.

 

 

 

De start van de Jan van de Berg was samen met de Voorbijganger. Een sloep met 8 dames die qua snelheid de gelijke is van de Jan van den Berg. Tijdens vele wedstrijden werd er tussen deze twee dan ook zware strijd geleverd voor wie de snelste tijd kon neerzetten.
Het was maar een traject van ongeveer 15 kilometer maar het was een wedstrijd op “hun” IJsselmeer, ze waren uit maar toch een beetje thuis.

Na het afwachten op het startsein mochten ze dan eindelijk hun ding doen en dat is hard roeien! Echter de start van de Jan van den Berg was niet perfect en door de zenuwen werden er slagen gemist. Toch bleven ze een tijdje gelijk op gaan maar het ging niet lekker en De Voorbijganger roeiden hen langzaam maar zeker voorbij.

 

stazenu1

 

 

Aan de slag kun je zien dat het begin niet lekker ging.

 

 

 

 

801

 

 Daar ging ie!

 

 

 

 

De Moby Dick kwam aan start. Zij starten als laatste en alleen. Geen spoor van zenuwen alleen een beetje camera vrees zorgden er voor dat zij direct op top snelheid zaten. Het baan record verbeteren dat in 2003 op 1:21:24 was gezet dat stond er op het verlanglijstje van de stuurman. 

 

stagoe1

 

 

Perfecte concentratie! 

 

 

 

alilian1 

 

Vanwege het mooie weer waren er ook genoeg supporters vanaf Urk meegekomen.

 

 

 

 

jongste1

 

 

 Hier in iedergeval de jongste supporter.

 

 

Het was broeierig warm, en omdat dit de laatste maand weinig voor gekomen was, was het toch weer even wennen. De Jan van den Berg zag de Voorbijganger nog meer afstand nemen. Na het ronden van de boei bij de afsluitdijk hadden deze al een gat geslagen van zo’n 100 meter. De hoop dat dit gat nog gedicht zou worden was bij de meeste dames al snel vervlogen. De stuurman moest zijn dames even flink toespreken om de koppen weer omhoog te krijgen.
De speed boot met daarin de camera ploeg kwam om een hoekje kijken en dat gaf toch even een kick. De dames kwamen wat beter in hun ritme en menig sloep werd hier ingehaald.

Ook de Moby Dick werd regelmatig met een camera bezoek vereerd. De jongens bleven onvervaard door roeien. Haalden menig sloep in en de snelheid zakte zelden in. Zo’n camera doet gewoon wonderen verklaarde de stuurman na de tijd.

 

gedrev1

 

 Er werd echt super geconcentreerd geroeid.

 

 

 

 

De Jan van den Berg zat was nu bij de boei ter hoogte van het "Gat van Gaast". Daar werd het hun duidelijk dat de afstand tussen de Voorbijganger en hun niet groter werd. Deze was zelfs gekrompen. De dames van de Voorbijganger zakten af. Zo op de helft van de wedstrijd gaf dit perspectief om aan te vallen!

De Moby Dick knalde gewoon door. Ondervond geen hinder van de overige sloepen en kon ongeremd doorroeien. De roeiers bleven constant een krachten leveren met soms uitschieters als de camera weer in het zicht kwam. Een nieuw baan record zat er aan te komen.

 

gezichtt1 

 

 

 

 

Op dit punt in de wedstrijd was de Jan van den Berg bij de laatste boei ter hoogte van Makkum. Bij 5,3 mijl per uur zagen zij de Voorbijganger dichter bij komen, voeren zij langzamer dan zakten ze weer af. De snelheid moest boven de 5,3 blijven. De stuurman gaf aan dat de rubberboot met Omroep Flevoland er weer aan kwam, de snelheid ging weer omhoog, de Voorbijganger kwam dichterbij. Deze smoes werkte goed! 

 

voorganger1 

 

Het ging weer lekker.

 

 

 

Op een gegeven moment zaten de roeiers van de Voorbijganger er doorheen. De Jan van den Berg kon er naar toe roeien en ging er omheen. De finish kwam in zicht, nog even doorbijten en met voorsprong van 34 seconden finishte zij in een tijd van 1:39:51 als eerste dames. Weer een wedstrijd die beide ploegen tot het uiterste heeft gedreven en waarin beide ploegen de eer toekomt.

 

ingeh1

 

 

 Zo ziet 34 seconden achterstand eruit.

 

 

 

De Moby Dick komt vlak daarna binnen in een baanrecord tijd van 1:20:07.

 

intervi1

   intervieuw1

Meteen, na de finish zat Omroep Flevoland erbij. Direct moest Abraham zijn verhaal vertellen.

Wat levert zo’n wedstrijd nu nog verder op? De Moby Dick heeft een 5e plaats veroverd in de Hoofd Klasse B. Algemeen werden zij 25e .

De Dames werden 3e in de Hoofdklasse A en 7e in het Algemeen Klassement.

 

kirstaried1

 

 

Daarom is een damesploeg ook handig.

 

 

 

 

 

 

damganger1

 

De Dames van de Voorbijganger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

seventy seven − seventy five =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.