DiepvriesUrk-VuurtorenRace

10 mei 2008.
De weerberichten gaven steeds mooiere berichten. Het zou een TOP dag worden maar er moest wel wat werk verzet worden voordat deze dag kon beginnen.

Diverse vergaderingen, sponsor aanvragen, vergunningen en telefoontjes verder kon op vrijdag 9 mei de tent om 14.00 uur opgezet worden. ’s Nachts zou Art Security de wacht opzich nemen en tot 22.00 uur werd dit gedaan door de vereniging zelf. Ondertussen werd de tent ingericht. 
      
vtr0813.jpg     vtr0812.jpg
Verschil van een uur wakker zijn. Links om half acht en rechts om half 9. 
 
Op de dag van de wedstrijd begon het al om 7 uur. Koffie werd gezet en de cake gesneden, alles werd in gereedheid gebracht. De kraan kwam om 8 uur en werd bediend door Johannes Schinkel. Oud lid van de vereniging. 
vtr087.jpg     kopie_van_vtr0814.jpg
Johannes Schinkel maakt zijn kraan in orde terwijl de dames de koffie met cake klaar zetten.
Gijs van der Lee had de leiding van de wedstrijd in handen en riep de sloepen naar de start toe. De start van de 17 sloepen verliep vlekkeloos en gelukkig was de Liefde nog net op tijd om te starten.    vtr0867.jpg
     
Race verslag vanaf de Wolter Huisman en de Jan van den Berg.
Voorafgaande aan deze wedstrijd werd er druk gespeculeerd over wie nu eigenlijk de snelste zou zijn. Zouden de tien van de Wolter Huisman het kunnen winnen van de 12 van de Moby Dick?? De thuis wedstrijd was een mooie gelegenheid om dit eens en voor altijd uit te vechten. Er werden zelfs weddenschappen afgesloten. 
     
De dames hadden toen andere dingen aan hun hoofd want die moesten eerst de Harlingen Terschelling Race roeien en daarna zouden zij zich weer eens bezig houden met de DiepvriesUrk/VuurtorenRace. 
     
Toch was het bij sommige nog niet doorgedrongen dat er een wedstrijd was. De laatste paar weken was het met de bezetting van de beide boten niet zo druk. Een ieder heeft zo z’n beslommeringen maar daar wordt door beide stuurmannen druk aan gewerkt. Op de dag zelf stond er voor beide sloepen een ploeg die de strijd met elkaar aan kon gaan. Alhoewel de Wolter Huisman het op het laats nog wel met een nieuwe roeier moest doen. Peter Kruithof was de afgelopen weken voor het eerst aan het roeien en moest nu al invallen. 
     
Om 11.00 uur was het een drukte van belang bij de schuur. 35 personen maakten zich klaar voor de strijd op eigen water. Het wachten was nog op de stuurboord slagroeier van de Wolter Huisman die, naar later bleek, eerst door zijn zuster met zonnebrand ingesmeerd moest worden. Er werd nog even spannend of hij op tijd kwam. 
 
vtr0842.jpg Vlak voor de start.  
     
Maar goed de strijd kon beginnen. Men stak van wal, de start en finish waren bij het havenkantoor. Voor de start lagen al de sloepen te wachten tot ze afgeroepen werden. Er was maar een klein stukje om in te roeien en al manoeuvrerend voeren de sloepen kriskras door elkaar. De Jan van den Berg startte samen met de Zeesteeg uit Makkum. De Moby Dick samen met de Jan van Schaffelaar en de Wolter Huisman ging alleen van start. Mooier uitgangspositie was er niet. Met de Moby Dick voor zich konden ze alles op alles zetten om deze in te halen.
     
De Moby Dick voelde de hete adem (en zon) van de Wolter Huiman in hun nek. Als opgejaagd wild knalden zij voort maar de Wolter Huisman kwam dichterbij!
Bij de Wolter Huisman was een hoger slagtempo ingezet, met lange slagen de lichamen voor en achterover zwiepend op het tellen van de stuurman werd de snelheid naar 11,5 kilometer per uur gebracht. Als de Wolter Huisman dit vasthield dan liepen zij seconde voor seconde in op de Moby Dick.
Dit ging aardig goed en de snelheid schipperde tussen de 11,1 en 11,7 kilometer per uur. 
     
De stuurman van de Jan van den Berg had het als trainings rondje in gesteld. De snelheid moest constant gehouden worden en het log bleef tot aan de UK2 op 7,7 km per uur staan. Door de hitte werd er veel gedronken maar de dames deden meer dan hun best. Nog voor het controleschip van Yachtcharter Urk met schipper Jacob Gnodde werd Oksewiel 2 ingehaald. De Moby Dick en de Wolter Huisman waren hun ondertussen al voorbij geroeid en de weg lag open en niemand die het de dames lastig maakten.      6vtr2008241.jpg
     
Langzamerhand leek het er op de dat het strakke schema van de Wolter Huisman effect had. Toen de Moby Dick de boeien ging ronden werd door de stuurman van de Wolter Huisman de tijd opgenomen wat het verschil was. Bij de eerste boei was de Wolter Huisman al 10 seconden sneller. Dit moesten ze vast houden en uitbouwen, maar er kwam een zijwindje bij en er moest weer teveel tegen roer gegeven worden zodat de snelheid iets inzakte naar 10,3 km per uur maar dat was voor korte duur. En verder joeg men weer. 
     
Bij de UK2, aan het einde van de Vormt lag controleschip van Loek van Slooten. Deze controleerde of alle sloepen de boei op de juiste manier ronde. Hij zag dat de Wolter Huisman de Moby Dick langzaam maar zeker in zat te halen. Ook de kloktijden van de stuurman van Wolter Huisman bevestigden dit. Bij de UK2 was de Wolter Huisman 20 seconden sneller. De stuurman van de Moby Dick zag dit en schreeuwde zijn roeiers toe om nog sneller te gaan maar de kwam de slag niet ten goede. Deze was onregelmatig.     41vtr200890.jpg
     
Na het keren van de boei ging het via de jachtbetonning, die om de Vormt heen ligt, weer richting de finish in de haven.
Wat de wedstrijd vorderde werden de andere sloepen door de Moby Dick en de Wolter Huisman ingehaald. De reddingsboot kwam ook nog even langszij met aan boord de sponsors die genoten van het mooie schouwspel dat op het water gaande was. De dames werden nog even aangemoedigd door wedstrijdleider, Gijs van der Lee, die op een snelboot van Post Watersport zat. 
     
Het laatste gedeelte.
Het laatste gedeelte zou de wedstrijd bepalen. De wind kwam wat sterker vanaf de zijkant en dit veroorzaakte weer veel stuurbeweging bij de Wolter Huisman.
Snelheid zakte en de voorsprong ging naar 12 seconden.
Bij de volgende meting was het nog maar 5 seconden. Met de haven in het zicht werd door beide sloepen echt alles eruit gegooid.
Bij de laatste boei voor de haven was er geen verschil meer dan alleen de 2 minuten die bij de start aanwezig was. De voorsprong van de Wolter Huisman was weg. De eindsprint werd ingezet. 
     
Beide sloepen moesten in de eindsprint het verschil maken. Beide sloepen bereikten hier hun topsnelheid
Gijs van der Lee klokte, en riep nog: “dezelfde tijd als de Moby Dick” tegen de stuurman van de Wolter Huisman. De Jan van den Berg tijdens de eindsprint een snelheid van 9 km/h op de teller staan. En finishte in een tijd van 1:21:14. Dit was de snelste tijd bij de dames. 
     
Er werd door de roeiers even uitgeblazen en de kant opgezocht. Men ging zich even lekker douchen om zich daarna naar de feesttent op het haventerrein te begeven waar later de uitslag bekend zou worden gemaakt.
Hier zou blijken dat de Wolter Huisman toch 2 seconden langzamer was dan de Moby Dick. 
 
139vtr2008181.jpg    102vtr2008159.jpg
Willem bakt ze bruin en er wordt gretig gebruik van gemaakt. 
 
Alles werd onder het genot van heerlijk gebakkenen gerookte vis geëvalueerd en de roeiers van de Wolter Huisman kwamen tot de conclusie dat Gijs van der Lee onder druk stond van de stuurman van de Moby Dick. Dit is namelijk zijn oudere broer. Maar bewijzen kon men het niet. Al met al kon een ieder terugzien op een mooie wedstrijd die eigenlijk nog niet is uitgestreden. 
     
Bij de dames werd GIA uit Rutten eerste in het algemeen klassement en kreeg daarvoor een gouden hanger met daarin een roeisloep. De eerste prijs bij de heren ging naar de Zeesteeg. Deze kreeg de prijs in het zilver. Beide prijzen waren beschikbaar gesteld door Juwelier Romkes. 
 
 
vtr20087.jpg     122vtr2008272.jpg
 130vtr2008277.jpg    vtr20086.jpg
     
Het was de tweede DiepvriesUrk/VuurtorenRace en een hele sportieve en gezellige dag. Ook een dank naar al die vrijwilligers die super geholpen hebben. Ook de sponsors zijn wij grote dank verschuldigd. Zij hebben een roeiwedstrijd als deze, die eigenlijk niet mag ontbreken op Urk, mogelijk gemaakt. Hopelijk allemaal tot ziens. Tot volgend jaar!
 
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + = thirteen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.