Een mooie Slag.

5 juni 2010.
De Slag om Makkum werd onder hele mooie weersomstandigheden geroeid. Veel zon en een licht briesje zorgde ervoor dat er flink gesmeerd en gedronken moest worden. Ook werden de roeiers regelmatig door de stuurmannen nat gespoten.

 De Jan van den Berg wordt te water gelaten sitklimg_1609.jpg 
   
sitklimg_1632.jpg   Mooi weer en een gezellige drukte.
   
Tiemen Romkes schrijft de Wolter Huisman in en krijgt dan zijn startnummer 37. sitklpict0062.jpg 
   
sitklpict0070.jpg  Bij het palaver wordt de route uitgelegd en wordt er verteld hoe de boeien gepasseerd dienen te worden.
   
Het startschot werd om 12.00 uur gegeven en om de twee minuten gingen er twee sloepen vandoor 37 sloepen in totaal. De Wolter Huisman deed mee in de 2e Klasse Heren en de dames moesten het waarmaken in de Hoofdklasse voor dames. 
 
De Jan van den Berg ging van start met de Kaag.  De Wolter Huisman startte alleen als laatste en zonder snelle tegenstanders werd het voor deze jongens een ware inhaal race. Geprobeerd zou worden om het hele veld in te halen. Echter met mooi weer hebben alle deelnemers snelle tijden, zo bleek later ook. 
 
De wedstrijd voerde vanuit het haventje bij de jachthavens langs het IJsselmeer op richting de sluizen van Kornwerderzand. Daar werd een boei gerond richting het open water van het IJsselmeer waar een parcours was uitgezet van 15 km zo weer terug naar het startpunt in de haven van Makkum.
 
De Jan van den Berg had ruim baan maar al vrij snel kwam de West Arvada achter op lopen. Stuurman van de Jan van den Berg wilde graag met deze sloep op roeien om de zo een goed richt punt te hebben. Maar zoals het er nu naar uitzag ging de snellere West Arvada in een keer over de Jan van den Berg heen.
 
De dames zagen dit ook en onder aanmoediging van de stuurman werd er een takkeltje bij op gedaan. De West Arvada probeerde nog er voorbij te komen maar de sloepen bleven gelijk op roeien.  
   
De Gia uit Rutten kwam in het zicht. De West Arvada ging er bakboord bij langs en de Jan van den Berg, stuurboord. Met de Gia in het midden en zo uit het zicht, probeerde de West Arvada weer de Jan van den Berg voorbij te komen.
 
 sitklimg_1668.jpg
   
Ook nu bleef de Jan van den Berg gelijk op roeien. Ondertussen werden de roeisters nat gespoten om zo enige afkoeling te creëren. 
 
De Wolter Huisman ging er meteen met een slagtempo van 30 slagen er vandoor. Al snel kwam de Sloep Jan Snoek in zicht, er werd scherp gestuurd waardoor de slagroeier van de Wolter Huisman en de koproeier van de Jan Snoek tijdens het in sturen elkaar even aantikten. Duurgoan, duurgoan gaf de stuurman aan en de jacht ging verder en kon de eerste boei, zonder gehinderd te worden door voorgangers, scherp gerond worden. 
 
Tijdens het eerste stuk was er nog een lichte verkoeling van de wind maar het stuk op  het IJsselmeer werd het wind stil en voor de roeiers heel warm. 
 
Hier door moest er meer worden gedronken. Normaal is dit om de 10 minuten nu werd dit 7 minuten. Ook de stuurman van de Wolter Huisman gooide water over zijn roeiers heen. 
 
Er werd stug door geroeid en de vooraf gestarte sloepen werden langzaam 1 voor 1 in gehaald. Maar op dit stuk zou iedereen snel roeien. 
   
sitklimg_1672.jpg  De Jan van den Berg zag de West Arvada weer op komen en ook nu probeerden zij deze sloep weer bij te houden maar net voor het keerpunt moesten zij deze sloep toch voor laten gaan.
 
Nog eenmaal kwamen zij langszij toen de West Arvada een ruime bocht om de keer boei moest maken en de Jan van den Berg de binnen bocht kon nemen. Maar de dames konden er niet meer bij blijven en de West Arvada nam langzaam afstand. 
 
Gelukkig kwam er een licht tegen windje en werd de temperatuur iets dragelijker. Alhoewel de snelheid hier wat terug liep werden er toch nog dames sloepen ingehaald. Al moest de stuurman de dames wel af en toe flink aanmoedigen. 
   
De Wolter Huisman kreeg de Jan van den Berg in het vizier. Zij wilden deze nog voor de laatste boei, die gerond moest worden richting de haven, pakken.
 
sitklimg_1683.jpg 
   
Er zaten nog 2 sloepen tussen maar de dames hadden er weer de sokken in en waren eerder bij de boei.
   
sitklimg_1685.jpg
De ‘witte schicht’in aktie!
sitklimg_1687.jpg
Op het laatste stuk richting de haven werd onder toeziend oog van supporters en watersport liefhebbers de Jan van den Berg, door de Wolter Huisman ingehaald.  
sitklpict0093.jpg  Alle riemen werden nog eens bijgezet voor de laatste kilometers.
 
   
De Wolter Huisman had op 2 na, alle sloepen ingehaald en finishte in een tijd van 1:26:57. De snelste tijd een eerste plaats in de Heren Klasse 2 en een 11 plaats in het Algemeen Klassement. 
   
De Jan van den Berg kwam een 5 tal minuten later binnen dan de Wolter Huisman met een tijd van 1:45:12. In de Hoofdklasse behaalden zij hiermee een 9e plek. In het Algemeen klassement werden zij 22e.
Daar moet aan gewerkt worden. 
   
Even de buiken vullen….. sitklimg_1729.jpg 
   
sitklimg_1738.jpg  ……en dan een ‘knippien’ doen! 
   
   
   
   
   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

sixenforty − = twoenforty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.