Zaterdag 10mei was het dan zover, de heren van roeivereniging Urk gingen naar Grou om daar een race van 20,7km te roeien.

Deze keer gingen ze niet met de Moby Dick, maar met de dames sloep, de Jan van de Berg. om zo te oefenen voor de HT race, welke op 30mei geroeid zal worden. normaal gesproken deden we altijd lemmer welke a.s zaterdag is, maar omdat de stuurman van de dames, Roel van Slooten op vakantie was, werd er deze keer gekozen voor Grou.

Deze keer vertrokken we om 9 uur richting Friesland, na een uurtje rijden, kwamen we aan en waren we gelijk aan de beurt om de sloep te takelen. Intussen was het begonnen met regenen.

Nadat  de stuurman samen met Gerlof bij het palaver was geweest. moesten we nog een anderhalf uur wacht voordat we mochten starten. de eerste start was om 12:00 er werd telkens met 2 sloepen tegelijk gestart met een tussentijd van 1 minuut. Langzaam kropen de minuten voorbij. Om 12:15 was het dan eindelijk zover. Het team ging zich klaar maken voor de wedstrijd. Eerst moesten er nog wat sloepen opzij geduwd worden en verlegd, voordat wij onze ligplaats konden verlaten. na een paar minuten warm roeien, mochten we ons samen met de Aludux aan de startlijn melden. eindelijk het  moment was daar, om 12:40 klonk het startschot! De roeiers en roeister gingen van start. Roeister???? jazeker na enkele afmelding om diverse redenen, was er een lege plek ontstaan in het team. Wat nu? gelukkig was daar Nanda Hakvoort een zeer ervaren wedstrijd roeister die zich aanmeldde om mee te gaan naar Grou, om zo toch met een goed team voor de dag te komen. het team bestond nu uit: op slag het duo Jacob de boer en Albertjan de Vries. daarachter Gerlof de Boer en Jan Bennink. in het midden van de boot Albert Postma en Gerad Zeeman met daar achter Nanda Hakvoort en Pieter Bakker. en tot slot de koproeiers de gebroeders Jan Willem en Dirk Teun Bakker. voor Dirk Teun was het zijn eerste wedstrijd.

We waren van start! de Jan van de Berg schoot gelijk voor de Aludux en ging zo het pikmeer op. op de foto de route van de race.

route grouOp het meer stond een flinke bries, er moest flink gewerkt worden door de roeiers. de Aludux probeerde enkele keren dichterbij te komen maar slaagde hier niet in. Inmiddels hadden de roeiers en roeister van de Jan van de Berg het tempo goed te pakken. er werd geroeid met lange slagen en de snelheid bleef mooi constant. inmiddels was het halverwege het meer gestopt met zachtjes regenen en was het overgegaan in stort regen, waarbij de wind ook nog aanwakkerde.

IMG-20140510-WA0007 IMG-20140510-WA0008 IMG-20140510-WA0006 IMG-20140510-WA0009

 

 

Na het Pikmeer moest men eerst door een nauwe doorgang om zo verder te kunnen in de sloten en kanalen. De stuurman spoorde zijn ploeg aan. Want de doorgang moest met beide kanten geroeid genomen worden. en om niet teveel tijd te verliezen werd er een kleine sprint ingezet. Zodat we er vlekkeloos door konden glijden. De stuurman schreeuwde nog 200 meter. De doorgang werd vlekkeloos genomen en zo kwamen we in de sloten en kanalen. Nu kwamen er ook andere sloepen inzicht welke eerder waren gestart. Een voor een werden ze ingehaald. Intussen was het even gestopt met regenen, bijna halverwege de race ineens een geschreeuw in de boot. Er vloog een been uit de standaard auw auw werd er geschreeuwd kramp. Dirk teun had kramp gekregen, na enkele positieve woorden van zijn mede roeiers kon hij al snel weer het roeien hervatten. op advies van zijn broertje Jan Willem nam hij een dextro snoepje en wat drinken. maar ook dat ging mis, hij stikte zowat. na veel hoesten en proesten en nog meer vreemde geluiden kwam hij er toch weer boven op en kon zo de wedstrijd hervatten. Het laatste stuk van de race werd ingegaan. richting het Prinses Margriet kanaal. deze drukke vaarroute moest overgestoken worden onder begeleiding van de aanwezige brandweer en politie boten. Gelukkig kwamen er geen schepen aan zodat we zonder oponthoud verder konden gaan. Nu kwamen we terecht in het laatste stuk, van de wedstrijd een smal stuk waar niet veel ruimte was op in te halen. Vlak voor de finish moest er nog een scherpe mocht gemaakt worden en tegelijkertijd onder een nauwe brug door. Omdat hier maar plaatst is voor een sloep moesten we de sloep die voor ons lag voor laten gaan. De ploeg moest even inhouden. maar op het moment dat de stuurman zei halve kracht, en Pieter Bakker dacht nu kan ik wel even vlug mijn laatste koekje eten wat moeder de vrouw mij mee heeft gegeven. besloot de voorliggende sloep een drink ronde te doen. Gelegenheid dus om deze sloep vlak voor de bocht en brug nog even in te halen. volle kracht en nog een beetje extra dan redden we het net riep de stuurman. Pieter wist niet wat hem overkwam.! hij dacht en mijn koekje dan? snel spuugde hij hem uit, en zo werd met volle kracht geroeid en de sloep werd ingehaald. Zo konden we mooi de bocht en de brug nemen. nu was het nog een paar honderd meter richting finish. er worden nog twee dames sloepen ingehaald. de Jan van de Berg finishte na 20.7km in een mooie tijd van 2:11:50 en werd zo 10e in de 3e klasse. en 39e in het algemeen klassement.

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− one = 1

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.