Grou ging lekker.

24 april 2010.
Zoals de geschiedenis dat bepaald heeft is het bijna altijd mooi weer in Grou (tenminste, als daar geroeid wordt, voor de rest van het jaar weet ik het niet).

grouk9.jpg  grouk2.jpg 
(We beginnen het verhaal met een hartelijke felecitatie aan Rebecca en Jasmijn. Deze vierden vandaag hun verjaardag! In de sloep dus! Zoals u ziet vond Rebecca dat niet zo leuk. Maarrr….. alles voor het team.)
   
Zo ook weer deze keer. Er scheen een mooi zonnetje en samen met de weinige wind zorgde die er voor dat het aangenaam weer was. Dit zonnetje zorgt er echter wel voor dat het in de sloep bloed heet kan worden als de wind even wegvalt.
De wedstrijd was genomineerd voor de Moby Dick en de Jan van den Berg. Totaal deden er 55 sloepen mee. Lekker druk dus. De 20,7 km lange race voert door de verschillende kanalen, sloten en binnenmeren rond het Friese plaatsje. 
 
Een nieuw fenomeen was het volgen via de GPS. De dames kregen een GPS transponder aan boord en zo kon men vanaf de kant op een groot scherm de wedstrijd volgen. Wel zo leuk voor de supporters die de sloepen alleen zien starten en finishen. Ook werden er live video en foto beelden op dit scherm vertoond. Nog mooier was het feit dat het allemaal live op het internet was te volgen. Menig roei liefhebber kon zo de wedstrijd mee beleven. 
 
De start voor de Jan van den Berg was om 12.35. Zij startten met de Zeeleeuw. Deze bleef achter en de dames gingen alleen er vandoor. Achter de eerder gestarte sloepen aan.
Voor de dames was dit de eerste wedstrijd van het seizoen. Meteen ruim 20 kilometer en dat na 8 keer op het water getraind te hebben vereiste zorgvuldige aanpak. Er werd gehamerd op een constante snelheid en een juiste verdeling van de krachten zodat de wedstrijd geen veldslag zou worden. En dit ging perfect, zelfs op het eind.
 
De dames zagen de eerste sloepen al voor hen en deze werden gestaag ingehaald. Geen versnelling of snellere slag, nee gewoon het zelfde tempo. 
   
grouk1.jpg  Voor de start nog werd er door diverse sloepen warm geroeid. 
Bij de Moby Dick werd alles goed gezet en gelegd. grouk13.jpg
   
grouk14.jpg  grouk3.jpg 
Heren en dames volaan de bak!
   
De start vond plaats voor de Stayoke in Grou, de Moby Dick startte als laatste en opende gelijk de jacht op de 54 boten die voor hem lag. Vanuit de haven ging het een klein stukje over het kanaal om vervolgens gelijk over te steken naar het Pikmeer. Hier kon doormiddel van een brul door de megafoon van de stuurman een aanvaring met een jongetje in een zeilbootje voorkomen worden. Al reeds hier kwamen de eerste prooien in zicht, terwijl de Moby Dick het Wijde EE opdraaide werden deze sloepen ingehaald. Zonder verdere noemenswaardigheden ging het verder richting de Modderige Bol,  met een slagtempo dat wisselde tussen de 30 en de 31 slagen per minuut werden er met regelmaat andere boten ingehaald. 
 
Via de Goengahustersleat ging het verder richting de Headamsleat om vervolgens naar het binnenmeer de Grutte Krite te roeien. Op dit binnenmeer en in de Headamsleat kan het ongelofelijk warm worden vanwege de totale afwezigheid van wind. Dit was gelijk te merken in de ploeg en er werd besloten maar wat vaker te drinken aangezien er erg veel lichaamsvocht verloren ging .
Door deze warmte begonnen de roeiers, die er toen al een flinke ruk op hadden zitten, in te zakken en ‘de man met de hamer’ ging door de boot. Gelukkig had stuurboord roeier Erik Bakker hier van te voren wat op bedacht, zijn hamer werd afgepakt en in de plaats daarvoor kreeg deze een roeiriem. Nadat dit nieuwe idee door de stuurman uitgewerkt was kreeg de ploeg nieuwe moed en met hernieuwde kracht werd er verder geroeid, man met of zonder hamer hij deerde niet meer. Toch had de ploeg een nieuw staaltje nodig om hun tanden in te kunnen zetten, nadat de Stad Kampen in een buitenbocht werd ingehaald en er eigenlijk geen snellere sloep deelnam aan deze wedstrijd, kwam het nieuwe doel in zicht: de Jan van den berg! 
 
Bij de dames was de man met de hamer of roeiriem nog niet geweest. Maar ook zij waren overgegaan op wat vlotter drinken. Wonder boven wonder, de snelheid en slagtempo bleven gelijk. De eerste mannen sloep haalde de Jan van den Berg in (er zouden er nog maar twee volgen). De Buffel ging rap voorbij maar de Oksewiel had wat meer moeite met de dames. 
 
Oksewiel deed er wel een tijdje over om voorbij de Jan van den Berg te komen en toen deze eindelijk een meter of 5 voor de Jan van den Berg lag kwam de Moby Dick hun achterop varen. 
   
grouk5.jpg  De Moby Dick in aantocht. Laverend door het veld van sloepen.

Stuurman Pieter Mulder schreeuwde naar de Jan van den Berg dat ze aan de kant moesten gaan om zo door te kunnen roeien.

   
Maar waar moet je heen als er aan alle kanten sloepen varen? grouk6.jpg 
   
 grouk4.jpg Aan bakboord zijde lag de Oksewiel aan stuurboordzijde lagen drie andere sloepen en in de Folkertssleat
was niet meer ruimte voor een Moby Dick. De stuurman van de Moby Dick schreeuwde naar de
Jan van den Berg of deze meer naar bakboord kon. De Jan van den Berg dook toen precies achter de
Oksewiel. Maar door de komst van de Moby Dick kregen de dames een turboboost en de snelheid liep op naar zo’n 11km/h.
   
Gevolg laat zich raden. Oksewiel werd weer ingehaald. Hier door kwamen de twee boten met de riemen in de knoop en kon er niet meer redelijk geroeid worden.  De dames moesten stoppen met roeien om verdere ongelukken te voorkomen.
Voor de Moby Dick leverde dit wel de nodige ruimte op om in te kunnen halen. Gesterkt door deze opofferingsbereidheid van de dames haalden de Urker roeiers
dan ook alles uit de kast om nog verder aan te zetten.  
   
Hier ging de Moby Dick dus dwars doorheen. Ter hoogte van die boerderijen was het nog een stuk smaller.  grouk15.jpg
   
De strijd was nog niet voorbij. Vlak voor de Jan van den Berg voeren nog drie sloepen die, gezien de grotere snelheid van de Moby Dick, ook gelijk ingehaald moesten worden. De vrijgekomen adrenaline had de boot zo’n snelheid gegeven dat de stuurman het zonde vond om nu in te houden. Er was een klein gaatje en met een beetje welwillendheid konden al deze sloepen gelijk worden ingehaald. Het leverde enige botspartijen op en hier en daar zaten wat riemen in de knoop maar toch kwam de Moby Dick er omheen. Op een gegeven moment werd het echter zo krap dat de stuurboord roeiers hun riemen langszij moesten leggen gezien de ruimte die er was. Dit betekende dat alleen de bakboord roeiers het moesten doen, en dat deden zij. Met de helft van de roeiers werden twee sloepen ingehaald!  
 
Konden de stuurboordroeiers mooi even drinken en uitblazen. Van lange duur was dit echter niet en al snel moesten zij weer vol aan de bak. Vol adrenaline werden zo de laatste paar kilometers afgelegd.  Gelukkig had de stuurman de megafoon meegenomen aangezien zijn stem al aardig op begon te raken. Al slaande op de zijkant van de boot en met een loeiende sirene van de megafoon kwamen de uitgeputte jongens als overwinnaars over de eindstreep. 
 
De Jan van den Berg kon de wedstrijd voort zetten zonder dat deze nog last had van de door de Moby Dick aan de kant geschoven sloepen. De laatste brug kwam in het zicht. Ook voor deze brug stroopte het verkeer op. De Jan van den Berg moest de langzamere sloepen voor laten gaan door te stoppen met roeien. 
 
De Jan van den Berg kon de wedstrijd voort zetten zonder dat deze nog last had van de door de Moby Dick aan de kant geschoven sloepen. De laatste brug kwam in het zicht. Ook voor deze brug stroopte het verkeer op. De Jan van den Berg moest de langzamere sloepen voor laten gaan door te stoppen met roeien. 
 
Toen ze dan onder de brug door waren was het nog ruim een kilometer tot aan de eindstreep. Door het stoppen bij de brug waren de dames getergd en knalde de laatste kilometer uit hun riemen. De Oksewiel kwam weer dichter bij en als de eindstreep er al niet geweest was hadden zij deze sloep weer ingehaald.
 
De dames hadden een tijd van 2:26:04 en de heren 1:54:05.

De Jan van den Berg werd 7e in de Hoofdklasse Dames en de Moby Dick 7e in de Eerste Klasse Heren.

De Moby Dick kreeg de Speedcup voor de snelste tijd.

   
 grouk7.jpg  Ja en dan heb je het boek uit!
   
 grouk10.jpg Ja, dat is een mooie! De heren waren al naar de bus gegaan.
Wisten dus niet dat er nog een Speedcup te verdelen was.
 
   
Pieter zijn mond viel open toen de dames zeiden dat zij de speedcup gewonnen hadden. Grapje Pieter.  grouk8.jpg
   
grouk11.jpg 

Toost op Rebecca en Jasmijn.

 grouk12.jpg

Speciaal voor Ester Korf!

   
   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

eightenfifty + = 67

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.