Het deed pijn.

12 april 2008.
In Grou is het altijd mooi weer! Er waren zelfs wedstrijden geroeid waar de bloemenspuit voor verkoeling moest zorgen. Zaterdag was het ook mooi weer. Nou ja, het regende niet. Okay de zon kwam er ook af en toe door. Maar voor de rest stond er windkracht 6 en het was KOUD.

Voor het eerst was het dat Roeiploeg Urk met 3 sloepen naar een wedstrijd ging. Een hele optocht was het.  Ook in Grou waren de kleuren van de vereniging duidelijk zichtbaar. 32 roeiers en roeisters met daarbij nog eens 3 stuurmannen en niet te vergeten de supporters.  pict0021tot.jpg 
Een ieder was toch wel razend benieuwd wat nu de Wolter Huisman zou doen. Werd het een concurrent in eigen gelederen? De wedstrijd in Grou zou het verlossende antwoord geven.
 
pict0015tot.jpg 

In volle glorie en voor het eerst een wedstrijd!

 
Bij het palaver van de stuurlieden werd het al gezegd. De wind zou niet afzwakken eerder toenemen. De helft van de wedstrijd kregen de roeiers te maken met zij en tegenwind.  
pict0029tot.jpg  De wind kwam vanaf Grou. Dus vanaf links. Gedeelte van de heen weg dus wind mee.
   
De Jan van den Berg moest als eerste om 12. 20 uur starten. Toen zij aan de beurt was om zich voor de start klaar te maken stak er nog snel een heren ploeg voor hen over. Het gevolg laat zich raden. De Jan van den Berg kon niet starten toen het startschot gegeven werd. Snel werd er omheen geroeid maar hun medestarter, de West Arvade van Terschelling, was al weg.  pict0044tot.jpg
   
De stuurman sommeerde zijn roeisters om rustig te beginnen omdat dit op 20 kilometer niet veel uit zou maken en zij zouden nog heel wat voor hun kiezen krijgen.  Het eerste gedeelte was schuin tegen de wind in. Snijdende koude wind zorgde ervoor dat menig ploeg verlijerde.
Men moest schuin roeien om het Pikmeer te bereiken. Gelukkig heeft de Jan van den Berg hier minder last van en de West Arvade kwam al weer dichterbij.
   
pict0004tot.jpg De Wolter Huisman startte 2 minuten voor de  Moby Dick samen met de Azorean High.  De Moby Dick met nieuwe roeiers en een nieuwe stuurman Willem van der Lee hielden zo de Wolter Huisman en de Azorean High als richtpunt.

Willem van der Lee op z’n best!

   

De Wolter Huisman met Tiemen Romkes aan het roer startte rustig en wilden deze wedstrijd echt gebruiken om de Wolter Huisman eens goed uit te testen. Er was wind mee, wind tegen en de wind van de zijkant. Alle facetten kwamen zo aan de orde om de trainingen in vervolg hierop aan te kunnen passen.

De Wolter Huisman roeide met de wind mee vrij vlot van de Azorean High vandaan. Kwam de wind van de zijkant dat moest Tiemen Romkes aardig roer geven dat weer ten nadele van de snelheid kwam.

   

Ondertussen had de Jan van de Berg de West Arvada ingehaald en kwamen de andere damesploegen in het zicht. De eerste sluisjes werden zonder problemen genomen. Voorbij de Göengahuistersloot kon men regelmatig een langzamer damesploeg inhalen. Het ging ook lekker. Met een windkracht 6 in de rug en met een stuurman die als zeil probeerde te fungeren werd er regelmatig een snelheid van 9 km/h gehaald.

De problemen voor de dames kwam voorbij de Hooidamsloot. De route ging weer richting Grou. De wind werd pal tegen op het open water van het natuurgebied de Princehof. Het was bikkelen om vooruit te komen en dat merkte men in de snelheid. 

 dscf0797jvdb.jpg
   

De Moby Dick en de Wolter Huisman joegen voort. Wetende dat de een op de ander loerde werd er met veel risico geroeid. De Moby Dick raakte bij het inhalen nog wel eens de riemen van een voorbijganger. De Wolter Huisman daarentegen joeg voort en roeide tactisch en berekend zijn tegenstanders voorbij.

De Moby Dick kreeg de Azorean High in het zicht kwam dichterbij en bij een ruim keerpunt haalde hij deze in. 

   
De Jan van den Berg was op dat moment bij het Hansemeer aangekomen en had het moeilijk. Met 5 damessloepen nog voor hen kon de snelheid moeilijk gehandhaafd blijven. Zelfs de op achterstand geroeide West Arvada kwam weer in het zicht. Nog erger, deze roeide snel op hen in. Er werd verbeten gevochten maar de man met de hamer was sterker. Of te wel de West Arvada was sterker en ging over de Jan van den Berg heen. Met nog 8 km te gaan en dit pal tegen de wind in werd het noodzaak dat de roeisters hun eigen tempo weer oppakten. De West Arvada moesten zij laten gaan!  
   
De Moby Dick zat in de klins met hun eigen Wolter Huisman. Nu ging het tussen de Urkers zelf. De Wolter Huisman roeide berekender op het nauwe vaarwater en liet niet toe dat  de Moby Dick er voorbij kon. Pas op ruimer water kon de Moby Dick er langzaam naast komen. Met een sloep voor de Wolter Huisman kon deze niet versnellen. Zo kon de Moby Dick er voorbij komen. Zij namen zowaar enige afstand van de Wolter Huisman.
Maar de wedstrijd was nog niet gestreden!  
 

 pict0106.jpg

Moby Dick ligt vlak achter de Wolter Huisman.

   
 dscf0805jvdb.jpg

Richting de laatste brug.

   
In de Folkertssloot zaten de roeisters van de Jan van den Berg tegen zich zelf en de harde wind te strijden. De snelheid zakte tot een gevaarlijke 4 km/h. De sloep werd menig keer wegzet door de harde zijwind. Met moeite werd de Driehuister sloot bereikt waar enige beschutting was. De roeisters herpakten zich zelf en voerden de snelheid weer op. De laatste 3 kilometer moest weer over open water. Het Prinses Margriet kanaal. Deze laatste kilometers werden op de reserve tank geroeid. De snelheid bleef mooi constant. Een nauwe brug werd er  gepasseerd maar met geen andere sloepen in de buurt kon de Jan van den Berg probleemloos deze passeren. De finish kwam in het zicht en voor de eindsprint kwamen de laatste restjes power tevoorschijn. De tijd, 2:36:32 was goed voor een 6e plaats in de Hoofdklasse Dames. Na drie keer op het water getraind te hebben was de kop er af!  
   
Ondertussen was de Moby Dick samen met een paar ander sloepen bij de brug aangekomen. De Moby Dick moest wachten en kwam door de wind met de ander sloepen in aanraking. Na zich eindelijk vrij geworsteld te hebben waren de Wolter Huisman en de Azorean High al weer naderbij gekomen. Alle drie roeiden ze als wilden om als eerste over de finish te komen. Echter vlak voor de finish roeiden een aantal langzamer sloepen en na de finish lagen er sloepen stil. Niemand wilde voor de ander onder doen. De Moby Dick was het eerste aan de beurt en kwam in een kluwen van riemen en sloepen vlak voor de finish stil te liggen. De Wolter Huisman wilde er nog tactisch omheen sturen maar ook die moest vol in de ankers.   pict0115.jpg
   
pict0117.jpg Na een worsteling vloog de Moby Dick weg. De Wolter Huisman er achter aan. Er werd gewoon doorgeramd tot aan de finish aan toe. Maar ook daar lagen sloepen. Toch minderde men geen vaart zodat er over de finish vol aan geremd moest worden. De Moby Dick probeerde de stil liggers te ontwijken. Dit gelukte half en kwam zo dwars te liggen. Ook de Wolter Huisman moest alles uit de kast halen om de stil liggers en de Moby Dick te ontwijken. Het achteropkomend verkeer zorgde nu voor het gevaar want ook die roeiden op volle snelheid door. Tiemen Romkes kon met pijn en moeite de achteropkomende sloepen af houden. Alles vloog in elkaar en de omroeper kon het allemaal niet meer verwoorden zo’n chaos was het. 
   
De tijd van de Moby Dick was 2:02:14. Een 20e plek in de Hoofdklasse Heren. Die van de Wolter Huisman was 2:04:16. Dit wer een 6e plek in de 3e Klasse Heren. 
   
Het was een bevlogen dag! 
   Uitslag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

oneenthirty − = fiveentwenty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.