Het zwart voor de ogen.

22 september 2007.
Dat het vorige week niet erg lekker ging bij de heren, dat weten we al maar deze zaterdag moest er toch weer geroeid worden. Zwarte Water Race was de laatste genomineerde wedstrijd voor de heren.

Even van Zwartsluis naar Hasselt en weer retour. Even 19,5 kilometertjes. De laatste wedstrijden waren 15 kilometer. Het wedstrijd team was op een roeier na compleet. Cor van Haaften viel, deze week uit met een elleboog blessure. Hiervoor in de plaats kwam Tjeerd Hoekstra het wedstrijd team versterken.  zwwater07pict0006.jpg 
zwwater07pict0007.jpg  Albert en Albert Jan wilden liever incognito blijven. Deze foto’s mag u eigenlijk niet zien.
De Moby Dick startte ditmaal samen met de Azorean High. Nu eindelijk eens samen aan de start. Het afgelopen seizoen startte de Azorean High meestal eerder dan de Moby Dick. In Veere zelfs later. De start werd dus een zeer snelle start. De Moby Dick kwam op voorsprong maar moest alle zeilen bij zetten om als eerste onder de bruggetjes door te kunnen komen. Voor deze bruggetjes moest er echt op top snelheid worden geroeid. Pas echt op het allerlaatste moment liet stuurman Jan Romkes de riemen langs beide zijden langs zij gaan. Alleen op deze manier werd er onder deze bruggetjes geen tijd verloren.
   
Floor van de Azorean High vond het ook wel leuk dat de ze samen moesten starten. zwwater07pict0020.jpg
   
zwwater07pict0033.jpg  Dat samen starten bracht wel wat zenuwen met zich mee.

Zenuwen die een ieder op zijn eigen manier goed weet te verwerken.

   
Na de bruggetjes ging het vol aan verder naar de eerste boei om het kanaal op te roeien. Op ruim water had men van niemand last. Alleen de Azorean High bleef achter de Moby Dick aan stormen.
De roeiers zagen duidelijk wanneer de Azorean High weer ging aanvallen en dichterbij kwam. Een mooie stimulans om vol aan de kracht er op te houden.
   
Zo ging het richting Hasselt met een klein verkoelend briesje op de kop. Toch droop bij menig roeier het zweet in de ogen. De boei bij Hasselt werd gerond en men ging weer terug richting Zwartsluis. De voorsprong op de Azorean High was nu al zo’n 3 minuten. Dit was al meer dan vorige week in de Slag om Makkum.  zwwater07pict0063.jpg
   
Er kwamen sloepen in zicht die op dit ruimer water goed en makkelijk ingehaald werden. Toch was de stuurman er niet gerust op. Straks kwamen ze weer bij de bruggetjes en het kanaal was daar een stuk nauwer. Hij joeg de roeiers dan ook steeds op om zoveel mogelijk sloepen in te halen zodat zij daar later geen last van zouden krijgen.
   
Zwartsluis kwam in het zicht. De bruggetjes kwamen weer in het zicht met daarvoor nog twee sloepen. De sloepen, een uit Lemmer en een van Ameland moesten nog ingehaald worden voor dat men zonder hinder onder de bruggetjes door kon. Alle zeilen werden bijgezet om zo deze twee voor de bruggetjes in te halen. Voor het publiek was het een pracht gezicht. Een Moby Dick op volle snelheid die een meter of twee voor de bruggetjes deze sloepen inhaalde.  
   
Met volle snelheid gingen  zij onder de eerste brug door. Toch vond de stuurman de snelheid nog niet voldoende en hij liet met een kant doorroeien.  60 meter verder de tweede brug. Ook bij de tweede brug wilde hij met een kant doorroeien. Het publiek maakte zoveel lawaai dat de roeiers de stuurman niet meer konden verstaan. Mis verstand ontstond en beide boorden vielen stil en de sloep gleed onder de brug door. Met flink kabaal vuurde de stuurman zijn roeiers aan. Deze grepen na de brug direct de riemen en ramden de Moby Dick weer op snelheid.  
   
zwwater07pict0050.jpg Jan Romkes had als stuurman alles uit de kast gehaald om de snelheid van vorig jaar te kunnen evenaren.

En dat is goed gelukt!

   
De finish kwam in het zicht en vlak hiervoor lagen nog eens drie sloepen. De ruimte was er om er tussen door te gaan. Dit deed de stuurman ook, zij het niet dat een van de sloepen zijn koers niet handhaafde en naar binnen stuurde. Het onvermijdelijk gebeurde, de riemen vlogen tegen en in elkaar. Na het nodige geharrewar en geschreeuw stuurden beide sloepen van elkaar af zodat ze beiden weer normaal hun weg konden vervolgen en de finish werd gepasseerd.
   
De tijd was op 11 seconden na, het exact het zelfde als vorig jaar, 1:43:22. Het niveau was weer als vanouds. Naast de snelste tijd werd de Moby Dick 6e in de Hoofdklasse B en 25e in het Algemeen klassement.
   
De spirit was er toch nog!  
   
Erik en een bord Nasi. Hij laat hier zien dat hij in iets anders ook nog goed is.  zwwater07pict0088.jpg1.
 
 2.zwwater07pict0089.jpg   zwwater07pict0090.jpg3 en schoon is het bord.
   
De uitslag van deze wedstrijd.  
   
   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− three = five

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.