Hindeloopen 2009.

20 juni 2009.
Zowel het dames en het heren team hadden problemen met de samenstelling. Er waren velen afwezig deze zaterdag en dat zorgde voor hoofdbrekens voor de stuurmannen.

Door diverse samenvoegingen en zelfs een oud roeister en een roeister uit IJsselmuiden gingen er twee gemotiveerde teams de strijd aan.  hindel091381.jpg
 

hindel091371.jpg

Boven; Ellen Rook roeit normaal in de Voortganck maar nu even niet.

Links; Melissa Post kwam vanuit het reserver team en deed voor het eerst een wedstrijd.

Henny ten Napel was gestopt met roeien en kwam ons te hulp. 

   
Het was ditmaal niet alleen een strijd met andere roei teams maar ook een strijd tegen wind en water. Want er stond een windkracht 4 die het roeien knap lastig maakte. Zowel heen als terug kwam deze vanaf de zijkant en zorgde voor een rollende sloep. hindel0911.jpg 

Wie de jeugd heeft heeft slaap nodig. Mark in dromenland.

   
Aan de andere kant werd het ook weer gemakkelijk gemaakt want de 12 mijl werd met 2 mijl ingekort. Ging men voorheen tot in de haven van Stavoren nu bleef men op gepaste afstand van Stavoren. Hier werd op het zelfde tijdstip een zeil wedstrijd gehouden. 
   
hindel09811.jpg Gezellig daar in de haven van Hindeloopen.  hindel09821.jpg

De speaker sprak zoveel dat hij op laatst er zelf ook niet meer uit kwam.

   
hindel09851.jpg Maar er moest toch geroeid worden en de eerste start was om 12.00 uur. De Jan van den Berg ging om 12.21 uur van start en de Moby Dick een kwartiertje later. 
   
Vanuit de haven meteen 2 kilometer tegen de wind in richting Workum. Meteen kregen de voorste roeisters van de Jan van den Berg de volle laag buis water over hen heen. De toon was gezet en het zou lastig worden. 
   
Na de eerste 2 kilometer werd er een boei gerond en ging men richting Stavoren. Wind en golven kwamen van stuurboord en bemoeilijkten de eerste half uur het roeien. Er vloog af en toe een riem uit de dol maar gaande weg kwam er meer souplesse in de slag. Het slag tempo werd gelijkmatiger en de snelheid bleef mooi constant. 
   
De Moby Dick heeft hier een stuk minder last van. Deze sloep moet het van dit weer hebben om eens lekker hoog in het klassement te kunnen eindigen. De jongens gingen er eens lekker aan hangen en roken hun kans op een prijs. 
   
Na een 50 minuten roeien werd de Jan van den Berg ingehaald door de Moby Dick.
De afstand was te groot om elkaar bemoedigingen toe te schreeuwen. De roeiers hoorden alleen de commando kreten van hun stuurmannen om de slagen zo goed mogelijk te krijgen. 
 hindel091041.jpg
   
Doordat de Jan van den Berg als 22e van de 35 sloepen was gestart werden de langzamer sloepen een voor een ingehaald. Richting de rondings boei kwamen er steeds meer sloepen bij elkaar en ook  de terug kerende sloepen zorgden voor een druk verkeer. 
   
De Moby Dick was al weer op de terug weg toen de Jan van den Berg een 500 meter van de boei verwijderd was. De beide sloepen passeerden elkaar rakelings. 
   
hindel091081.jpg De Jan van den Berg ronde de boei en het ging weer richting Hindeloopen. De wind wakkerde nog wat aan en er kwamen weer golven over de sloep heen. De roeisters die voorin zaten waren doorweekt. 
   
De Moby Dick had de laatste sloep ingehaald en kon zo richting de boei roeien die voor Hindeloopen lag. Deze moest gerond worden om dan de haven in te kunnen roeien. Het was even zoeken naar deze boei want er lagen er meer en er zou een controle vaartuig bij liggen.
Maar deze lag er nog niet. Dus koos de stuurman gelukkig de juiste om zo met de wind mee de haven in te varen. 
   
De roeiers zette nog even alles op alles. De snelheid liep op tot 15 km/h. Een Duits jacht zat net voor hen. De stuurman van de Moby Dick schreeuwde alle Duitse woorden die hij kon richting de stuurman dat deze sneller moest gaan varen want uitwijken kon men hier niet.
De Moby Dick finishte in een tijd van 1:48:50.  
   
De Jan van den Berg zat op dat moment een verbeten strijd uit te vechten om de mannensloep De Brijbek uit Workum voor te blijven. Deze sloep kwam telkens weer op zetten en de Jan van den Berg kwam maar niet bij hen vandaan. Pas na een dik half uur werd de onderlinge afstand wat groter.    hindel091141.jpg
   
De laatste boei werd op wat schoonheids foutjes na gerond en ook de Jan van den Berg kon met de wind mee de haven in roeien. Net voor de haven werd er nog een laatste sloep ingehaald en de Jan van den Berg was gefinisht in een tijd van 2:22:44.    hindel091171.jpg
   
hindel091361.jpg Een wedstrijd die moeilijk was zowel in de race als in de voorbereiding haalde toch een prijs binnen voor de Moby Dick. Zij werden met de snelste tijd, 2e in de Eerste Klasse Heren en 7e in het Algemeen Klassement. De Jan van den Berg behaalde een 6e plek in de Hoofdklasse Dames en een 10e plek in het Algemeen Klassement.
   
hindel09151.jpg  Jannie wil nooit op de foto maar het is toch gelukt en in het fotoalbum staan nog meer foto’s van haar.
   
De gehele uitslag.   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

fiveenforty + = sixenforty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.