Hoe lang duurt 4 uur?

Dat vroegen de roeiers van de Moby Dick zich af toen zij zich inschreven voor de 24 uur van Sailwolde die in Zeewolde werd gehouden. Immers, de meeste wedstrijden duren op z'n langst 2 uur, maar dan ben je nu pas op de helft. Onder de nieuwe roeiers was er dan ook geen een die ervaring had met zo'n monster tocht. Maar eens moest de eerste keer zijn, zei de stuurman.

Ook het reserve team deed mee aan dit evenement. De 24 uur zou door 6 ploegen volbracht moeten worden waarvan de roeiers van de Moby Dick dus 2 maal 4 uur voor hun rekening zouden nemen. Het nadeel was dat er niemand mocht uitvallen omdat er dan geen back-up meer was. De andere blokken van 4 uur zouden ingevuld worden door de Brijbek uit Workum, de Azorean High uit Katwijk.Ook twee dames ploegen deden mee. Te weten; Tante Agaath en de Octopus. Beide sloepen kwamen uit Muiden.

Afgelopen woensdag melden de twee dames ploegen zich af waardoor de organisatie het gehele schema omver moest gooien. Hierop werd besloten om de overige vier ploegen zaterdags tegen elkaar te laten roeien. Na 4 uur roeien moesten de stuurmannen dan een boei in het water gooien en zo kon de organisatie, met behulp van een GPS, meten hoeveel kilometers er was afgelegd. De toeschouwers konden inzetten op hoeveel kilometers de sloepen zouden afleggen. De opbrengst hiervan ging naar de stichting Colombine die een vakantie huis beheerd voor zwaar zieke kinderen.

Het eerste team van de Moby Dick moest het opnemen tegen een van hun rivalen de Azorean High en startte `s ochtends om 9.30 uur . Het tweede team startte om 14.00 uur tegen de Brijbek.

Twee uitvallers aan de kant van de Moby Dick zorgden ervoor dat beide teams met 11 man aan de start verschenen maar ook hun tegenstanders hadden met uitvallers te kampen. Dat het nog moeilijker werd was te danken aan het weer. Er waaide een straffe westen wind die de tocht nog zwaarder zou maken. Het parcours dat was uitgestippeld, was een ronde van 8 kilometer op het Wolderwijd. Na elke ronde moest de stuurman een stempel halen bij de controle post die in de haven van Zeewolde was. Om de krachten zo goed mogelijk te verdelen werd er een constant slag tempo aangehouden van 27 a 28 slagen. Dit resulteerde in strakke ronde tijden van 41 minuten. Maar na drie uur roeien begon het toch erg zwaar te worden voor de roeiers. De wind bleef waaien en er viel af en toe een buitje zodat krachten ziender ogen af namen. "De enige stimulans die je had" vertelde een roeier na de wedstrijd, was dat je elke keer weer in de haven kwam. Daar werd je flink toegejuicht en dit gaf je weer wat kracht om door te gaan. De laatste ronden werden gerond in 42 en 43 minuten. Om half twee kwam het verlossende eindsignaal en gooiden de stuurmannen een boei in het water. De Moby Dick bleek 44,1 km geroeid te hebben en de Azorean High, 43,1 km.

Terug in de haven stapte het reserverteam in. Zij startten samen met de Brijbek om 14.00 uur voor hun zware tocht van 4 uur. Het weer was hetzelfde gebleven al hoewel er geen regen meer viel was er toch nog vrij veel wind. De helft van het reserverteam bestaat uit roeiers die er nog geen twee maanden bij zitten. Deze kregen het zwaar te verduren en de man met de hamer kwamen zij dan ook verscheidene keren tegen. Toch konden zij ronde tijden neerzetten van 42 tot 44 minuten. Wat ook meehielp was dat de nieuwe riemen, na die moeilijke wedstrijd in Hindeloopen, in allerijl waren aangepast door Bart Bijma.Ongeveer 20% was er van de bladen afgehaald. Nu konden de roeiers, de Moby Dick, makkelijker op zijn normale snelheid krijgen. Toen het eindsignaal klonk hadden zij 38,8 km geroeid. De Brijbek roeide 29,9 km bij elkaar.

De wedstrijd zat mooi in elkaar en was perfect georganiseerd door Willem Hartman en Mirjam Kuipers van stichting Sailwolde. De roeiers konden na de wedstrijd weer op krachten komen door de aangeboden maaltijd die uit bruine bonen met spek bestond. Tijdens deze maaltijd werd de uitslag bekend gemaakt en werd de Azorean High eerstes na berekening en het eerste team van de Moby Dick werd tweedes. Het reserve team van de Moby Dick werd derdes en de Brijbek vierdes.

De hoofdprijs was een weekend voor 12 personen in een bungalow park. De roeiers van de Azorean High schonken deze prijs aan de stichting Colombine. Hierdoor kwam het totaal op zo'n E. 5.500,00 dat op deze dag bij elkaar was geroeid voor deze stichting.

Het is het resultaat dat telt!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

sevenenthirty + = eightenthirty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.