Hoekstra Assurantien Vuurtorenrace 2016

Vuurtoren race 2016
Gezellig, spannend en een goede afloop.

Na een intensieve voorbereiding was het nog enkele dagen voordat de vuurtorenrace 2016 van start zou gaan. We waren dit jaar voor het eerst genomineerd voor het landelijk klassement. Er mocht niets fout gaan ondanks dat we de vuurtoren race alweer voor de 10de keer organiseerden. Nadat de inschrijving geopend was kreeg de vereniging in korte tijd 19 inschrijvingen. Dit betekende dat we meer mensen tijdens de race nodig hadden bij de tent. Er werd door het bestuur besloten om de wedstrijddames en het gemengde opleidingsteam te laten roeien. Zo konden de heren bij de tent vele logistieke zaken doen voor en tijdens de wedstrijd.

Woensdag en donderdagavond werd er door de vuurtoren organisatie tot laat in de nacht nog over en weer gewappt om niets te vergeten. Vrijdag ochtend om 10 uur begonnen de mannen met koffie en een saucijsje  om de taken te verdelen en we gingen in twee ploegen uit een. De eerste ploeg ging nog enkele sponsorvlaggen op halen, nog even bij de havenmeester langs en met Klaas van Post watersport het IJsselmeer op om de exacte route op een meter nauwkeurig te bepalen. Op het water bleek toen al dat er en flinke deining zou zijn zaterdag en de wind zou nog aantrekken, dat wordt nog pittig roeien en afzien zeiden de mannen tegen elkaar. De andere ploeg haalde stroomkabels, waterslangen en rook attributen (voor onze rookmeester Kees) en andere zaken die nodig waren. Tussen de middag werd er bij de Ommele snel even wat genuttigd want de tent en alle andere spullen werden om 13.30 aangeleverd door Party Rent. Nadat alle spullen uitgeladen waren van Party Rent moest de blauw witte tent opgezet worden. Door de jaren heen hebben we ervaring op gedaan en de tent stond hierdoor super snel. Ja het begon te kriebelen en al snel kwamen de grappen en grollen van de voorgaande jaren voorbij. De bar werd geïnstalleerd en al het drinken ging in de koelkast, viskar aansluiten aan de tent en ons nieuwe patatkraampje er naast. Man wat waren we trots, na vele jaren achter de markt gestaan te hebben, stonden we nu op een A locatie. Top! En zoals elk jaar kwam onze ere lid Tiemen Romkes weer precies op tijd met zijn rook tonnen en het uitschuifbare historische laddertje ondanks dat hij net geopereerd was aan zijn schouder.

Tiemen bedankt voor je inzet 👍.

De stuurman werd wakker en dacht “nee hè ik lig net” maar ja zoals een goed urker opgevoed is: opstaan en laat je handen wapperen. Bij de tent aangekomen was Hessel in een beste vrolijke stemming. Hij had een leuke nachtwacht gehad en vertelde dat de eerste Urker mannetjes van het leugenbankje er om 04.15 er al waren en heeft ze toen een potje koffie aangeboden. Zelfs in het vroege ochtend uur hebben ze toen wat psalmen en gezangen gezongen om de dag te beginnen. De markthandelaren kwamen zoals gewoonlijk om koffie,ook vishandelaar Buter was er vroeg. Na even overlegd te hebben ging hij met zijn 2 viskarren aansluitend in de rij naast ons staan ,wat een prachtig mooi visite plein hebben we zo voor de roeiers en de bevolking van Urk en de gasten gecreëerd. De meeste leden van de roeivereniging waren er al inmiddels. De dames hadden lekker taarten voor de verkoop gemaakt voor bij de koffie,sjonge jonge wat lekker allemaal. Appeltaart, aardbeientaart met chocolade, bokkepootjes met slagroom, monchou met 43 erin het water liep in je mond zo lekker zagen ze eruit. De eerste sloepen kwamen en deze werden 1 voor 1 vakkundig onder begeleiding in het water gelaten. De organisatie liep vlekkeloos tot nu toe.

Het weer was redelijk goed maar ja die wind ?!….

Er werd besloten dat de wedstrijdcommissie de route ging bekijken of het verantwoord was om te roeien, dus ging men het IJsselmeer op met een rib van KD Workboats Ze kregen al snel door dat boven de vuurtoren golven waren van dik 80 cm hoog, dat ging niet zo en men wilde ook niet in het kanaal als optie roeien. De golven waren in de buien zo pittig ,dat de rib een beste smak water over zich heen kreeg waardoor de organisatie leden een nat pak opliepen. Men besloot toen om onder de dijk van de Ketelbrug te blijven, gedeeltelijk uit de wind en de route werd aangepast naar 7470 meter. Dus voor de wind de haven uit en tegen de wind in weer terug bikkelen, de route werd niet langer gemaakt want dat was niet meer verantwoord vanwege de zeegang. Met het palaver werd dit medegedeeld en de roeiteams stemden er mee in.

Het was voor stuurman van de Jan van de Berg  zijn eerste officiële wedstrijd als stuurman.
De groep was zeer gemotiveerd en adrenaline was voldoende aanwezig ondanks dat sommigen nog nooit een wedstrijd geroeid hadden.

De Jan van de Berg moest starten met de Thussenuit.
De stuurman pepte iedereen op om actief te roeien en alles te geven tot in je laatste vezel van je lijf. De start liep niet vlekkeloos want de Thussenuit waaide richting de Jan van de Berg en in overleg met de stuurman zou de Thussenuit maar eerst weg roeien met de start. Het start sein klonk en zodra er ruimte was ploegden de roeiers van de Jan van de Berg hun riemen door het water. Er werd goed gestart en de slagroeisters ging gelijk naar een hoog slag ritme van rond de 32 slagen. De jacht begon op de vrienden uit Katwijk van de Thussenuit, beetje bij beetje naderden we. Er werd goed snelheid gemaakt er kwam meer wind en meer zeegang, de Jan van de Berg begon af en toe zelfs te surfen. Men schrok af en toe van de snelheid die je met een sloep dan maakt echter de roeiers bleven roeien. Rond de 3 km werd de Thussenuit ingehaald, de ploeg roeide constant en men moedigde elkaar aan om te blijven hangen en trekken aan de riemen. Voor de boei om te ronden kwamen er golven van een meter op ons af, pfff dat wordt wat straks met wind tegen… Oei wat een weer en het begon nog harder te waaien met een felle regenbui en hagelstenen in de boot.

De boei werd met veel geschreeuw en vereende krachten uiteindelijk gerondd en nu terug… De stuurman zag dat de dames uit de Woltter Huisman het moeilijk hadden. Het slagtempo werd verhoogd naar 34/35 slagen want de ploeg ging ervoor en men moedigde elkaar aan. De Jan van de Berg liep in op de dames van de Wolter Huisman ongelofelijk!!! Het was lastig om de riemen allemaal gelijktijdig in het water te krijgen. Bikkelend en strijdend tegen de wind in, echter de ploeg was een eenheid en bleef elkaar aanmoedigen om naar de haven te roeien en misschien de Wolter Huisman te pakken. Inmiddels had de ervaren ploeg de Thussenuit ons gepasseerd. We probeerden de mannen van de E´Kiep9 voor te blijven,zij gaven ons een kick om nog krachtiger te roeien om ze niet te laten passeren. Tijdens een drink pauze passeerde de mannen van de Ekiep de Jan van de Berg, geeft niets schreeuwde de stuurman we lopen in op de Mac en die gaan we pakken voor de haven. Sommige roeiers oogden vermoeid maar de stuurman begon strakker het tempo aan te geven. We waren bij de havenmond en de laatste meters ging in. In de sprint moest de Jan van de Berg zijn meerdere erkennen in de Mac. We kwamen moe gestreden maar wel met volle vechtlust sprintend over de finish.

Whauw wat een kick was dat.

Helaas zagen we dat iemand onwel was geworden,en er werd gevochten voor zijn leven.Een reanimatie 3 meter achter de starter en zoals we het konden zien een roeier.

Al roeiend naar de schuur en wat nu als het niet goed afloopt. Op de kade bij de schuur kregen we snel het bericht dat de roeier weer bij was en met loeiende sirenes naar Zwolle werd gebracht,gelukkig het feest kon door gaan.

De Wolter Huisman werd gestuurd door Pieter Mulder.

De Wolter Huisman startte om 12:40. De Wolter Huisman schoot weg en kon gelijk buiten de haven flink profiteren van de meewind. Het ging als de brandweer richting de keerboei. Slag was goed, snelheid was goed, alles was goed…. Maar…. Toen moest er gekeerd worden.

De stuurman gooide het roer om, maar de sloep wilde de boei niet ronden. De sterke wind blies de kop van de sloep weer terug. De stuurman besloot om bakboord te laten aftoppen en stuurboord moest de Wolter rond trekken. De boei was gerond. Maar wat was er een wind…. De dames moesten even weer in hun slag komen. Als er in de Wolter Huisman niet exact goed en tegelijk geroeid word dan ligt deze sloep vrijwel gelijk stil. Dit gebeurde dan ook meerdere keren. De terugweg werd heel moeizaam geroeid…. De snelheid en de gelijkheid waren hier niet altijd goed. Dit ook doordat de lichte Wolter Huisman veel nadeel heeft bij tegenwind.

Toen de Wolter Huisman eindelijk was aangekomen op het punt wat ter hoogte lag van de Visserij Coöperatie, kon de stuurman zijn ploeg nog 1 keer flink aansporen om hen als vuurpijlen af te schieten richting de finish. De dames gingen er nog 1 keer helemaal voor. Er werd flink gebeest aan de riemen. De slag was top. De snelheid was er weer. De Wolter ramde de haven binnen. Bam. Gefinisht.

De ontlading bij de roeiers van de Jan van de Berg kwam er nu pas uit, de een na de ander zei: “ik heb me nog nooit zo kapot geroeid” Als stuurman was ik een trots man op het team wat zo goed als een eenheid had geroeid en gestreden, ongeacht wat de eindtijd was. Heerlijk ,bij deze nog even: “super goed geroeid dames en heren van de Jan van de Berg” Snel snel het is druk bij de tent en de vis en patatkraam.

Iedereen ging naar de tent om zijn taak te doen wat er verwacht werd want nu kwamen alle roeivrienden wie geroeid hebben in de race met hun meegekomen fans voor vis, patat en een natte versnapering🍷🍻🍾. Het was gezellig druk rond de tent. De dames hadden nog iets moois op touw gezet namelijk een verloting. De loten werden goed verkocht want onze sponsoren van de cadeau’s hadden mooi spullen gegeven. Rond 16.30 werd de verloting gedaan ,Debora nam hierin het woord als speaker, goed gedaan hoor.

Aansluitend werden de uitslagen bekend gemaakt. De Jan van de Berg had een tijd geroeid van 00.55.37  en eindigde op plek 9 in heren klassement ondanks dat de boot uit 6 vrouwen bestond.  Geweldig goed gedaan hoor 💪💪💪
De Wolter Huisman had een tijd van 00.56.36 en eindigde op plek 3 van dames klassement.
Geweldig goed gedaan hoor 💪💪💪

Wat een geslaagd feest tot nu toe.

Ja en wat je opbouwd moet je ook weer opruimen dus iedereen heeft toen zijn handen laten wapperen om de feesttent met alles erop en eraan weer af te breken. Ook werd de viskar schoongemaakt een vies klusje maar met de juiste schoonmaak spullen was het zo gepiept. Het liep gesmeerd dit jaar met de organisatie en we waren om 20.00 helemaal gereed alles weer aan de kant.

Om 22.00 uur kwamen er nog goede berichten binnen van de gereanimeerde roeier binnen. Zo werd de dag nog goed afgesloten.

Dank gaat uit naar de Hoofsponsor van de 10e VuurtorenRace, Hoekstra Assurantie. Maar ook de vele andere sponsors die deze wedstrijd tot een succes hebben gemaakt.

Hoekstra 1Ass,fc

Slijterij De Kroon, Klif18, Brouwers Mannenmode, Boekhandel Koster, Intertoy´s, Best Lekker en Leuk, Neerlandia, Kapsalon Kleine Knip, Kapsalon Gert de Graaf, Marinahaven Lelystad, Margriet Massage, Boni, Juwelier Romkes, Quick Jewels, Vloettax, Tankstation Westwal, Urker Vishal, Hartman Seatrade, Kampstaal en Van Der Lee Seafish b.v.

Heel veel dank gaat er uit naar al die mensen, die gevochten hebben voor het leven van Kris, slagroeier bij roeisloep Octopus Muiden! Dank jullie wel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

sevenenseventy − 68 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.