HT-Race 2012

18 mei 2012.
Stuurman Auke Hakvoort doet verslag van de wedstrijd Harlingen – Terschelling.

Piep, piep, piep 04:00 de wekker gaat nog eventjes snoozen
maar er dan echt uit. Gauw even wat eten en drinken en dan
op naar de schuur. Om 05:00 vertrekken de dames richting
Harlingen om daar de koninginnenrace te roeien. De wedstrijd
van Harlingen naar Terschelling. Een wedstrijd en prestatie
test van 33 kilometer.  
   
Eigenlijk was het dit jaar aan de heren om de wedstrijd te
doen maar omdat de dames vorig jaar veel tegenwind
hadden mochten ze het dit jaar opnieuw proberen.
Huilende dames wil toch niemand op zijn geweten hebben?
   
Kwart over zes kwamen de dames aan, een beetje laat maar de bus was begrensd op 118 kilometer per uur. De Profiler, de volgboot die door Braveheart Shipping ter beschikking was gesteld, lag al klaar en nadat de spullen aan boord gebracht waren vertrok de Profiler met de Jan van de Berg naar de startlijn. Hier moesten de dames nog een uur en tien  minuten wachten voor het start schot. De dames maakten zich met een lichte spanning gereed voor de wedstrijd. Met 10 sloepen per keer werd er gestart van uit de Nieuwe Willemshaven. Om 08:10 uur waren de dames aan  de beurt. Het startnummer was 81 daardoor lagen ze mooi in de binnenbocht van de start. Het aftellen begon en de stuurman, die zelf ook gespannen was, pepte door zijn zenuwen de ploeg nog maar eens een keer op.  

ht12kl1.jpg 

   

ht12kl5.jpg
 ht12kl3.jpg
   
ht12kl2.jpg Het start schot klonk en de dames maakten gelijk snelheid. Ze namen daardoor ook gelijk pool position in. Met de andere sloepen achter zich aan ging het naar de eerste boei. Deze stond 300 meter uit de haven. Doordat de sloepen nog dicht bij elkaar lagen was het dringen geblazen. De stuurman van de Jan van de Berg stuurde zo strak mogelijk lang de boei. Een andere sloep dook precies tussen de boei en de Jan van de Berg. Hier kwam de stuurman in actie en duwde de kop van de andere sloep van zich af zodat zijn eigen dames zoveel mogelijk de snelheid er in konden houden. De boei werd gerond en de tweede kwam al in zicht. De sloepen bleven dicht naast elkaar liggen en het werd weer dringen geblazen. De stuurman spoorde de dames aan en ook de tweede boei werd gerond. Er lag nu een Waddenzee aan ruimte voor hun open. De Profiler kwam nu naast de Jan van de Berg en moedigde de dames goed aan. Er werd met 30 krachtige slagen per minuut geroeid. De heren teams uit de start groep roeiden langzaam weg bij de Jan van de Berg.
   
De strijd met de elementen en het jagen op de andere sloepen was begonnen. De stuurman liet zich van zijn beste kant zien en telde constant de slagen. Hij hield de concentratie in de boot erg hoog. Na 10 kilometer kwamen de studenten van Utrecht in zicht. Dit was een mooi richt punt. Een 12 mans sloep met studenten. Zij waren gelijk met de Jan van den Berg gestart maar waren nu wat terug gezakt. De dames lustten ze wel rauw. Er werd flink door getrokken en de dames kwamen langs zij. De sloep uit Utrecht had het ook door en zette aan. Het werd een kat en muis spel met af en toe de ene en dan de andere sloep voor. Ze konden zich goed aan elkaar optrekken. Maar na een aantal kilometers moesten de dames de 12 mans sloep toch laten gaan ondanks dat er constant tempo werd aangehouden. ht12kl6.jpg
 
ht12kl8.jpg Na 2 en een half uur geroeid te hebben kwamen de dames op de Vliestroom. hier moest de controle boot de Octans nog gerond worden om vervolgens de zandbank op te schieten richting het Schuitengat.   
   
ht12kl7.jpg  De Profiler nam afscheid van de Jan van den Berg. Het werd te ondiep voor de volgboten en gingen via een andere route naar de haven van Terschelling. 
   
De stuurman wist dat hij hier het hardst nodig was voor zijn ploeg. Het deelnemers veld lag dicht op elkaar en het water was 60 cm diep en de dames hadden er al 3 uur op zitten. Daarom bleef de stuurman zijn ploeg aansporen. Alhoewel het slagtempo constant bleef zakte hier de snelheid door stroom en wind tegen. Onder aanmoediging van de duikers die tot hun middel in het water stonden roeiden ze stug door richting het Schuitegat. De dames konden de Brandaris al zien. “Is dat niet die shagfabriek?” vroeg de parel van de Jan van den Berg.  
   
De laatste boei moest gerond worden en konden ze recht naar de haven. Met ondiep water en de noordoosten wind op de kop was het taai voor de dames. De snelheid zakte iets maar het einde was in zicht. ht12kl9.jpg 
   
ht12kl10.jpg  Twee kilometer voor de finish spoorde de dames zich elkaar aan en werd de eindsprint in gezet. Het laatste beetje energie werd gegeven de snelheid schoot omhoog. Onder luid applaus van het vele publiek kwamen de dames binnen in een tijd van 4 uur en 4 min. Helaas werd er straftijd bij opgeteld doordat hun volgboot een verkeerde manoeuvre zou hebben gemaakt. Maar sportief gezien was het een top prestatie en natuurlijk ook van de stuurman Laughing
   
Na gedane arbeid is het goed rusten!   ht12kl11.jpg
   
ht12kl12.jpg  Resultaat van 4 uur roeien. En ze zitten niet alleen daar!
   
   
Uitslag Harlingen – Terschelling Race 2012.   
   
   
   
   
   
   
   
   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

seven + 1 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.