21 juli 2012.
Vandaag is het zover. De veelbesproken mosselrace
in Bruinisse gaat vandaag geroeid worden. Hoera! 
Jacob de Boer verhaald.

Door vakantie perikelen en bemannings problemen een
veel besproken race. De woensdag avond vooraf werd de
rekening opgemaakt en we kwamen uit op 6 roeiers.
Dit was te kort, omdat de Wolter Huisman minimaal
met 8 man moet roeien.  
   
mossk2.jpg  
Verder ging ook 1e team van de vrouwen mee
met enkele toevoegingen uit het 2e team en
een gastroeister uit IJsselmuiden.
Ellen Rook.(m)
Op donderdag heeft stuurman Albert Postma oftewel AP toch nog twee nieuwe leden gemotiveerd (of opgedraaid) om mee te gaan om deze kleine race (van 11km) te roeien. 
 
Dus zaterdag ochtend 6.30 melden bij de schuur. We moesten een eindje rijden dus vandaar ons vroege vertrek. Ook was iedereen in een opperbest humeur door dit tijdstip. Hierdoor stond ieders gezicht vriendelijk en blij en van de nieuwe leden, voor wie dit hun eerste wedstrijd was (Teun en Niels) stond hun gezicht iets zenuwachtig. Maar goed, de boten werden klaargemaakt en de bussen volgeladen en rijden maar die kant op. Enkele dames kregen ruzie over wie er bij stuurman AP achterin mocht, want daar kon je lekker languit liggen en slapen.  
 
mossk3.jpg  Zo gingen we met 20 mannen/vrouwen die kant op. De rit zou rond de 2,5 uur duren. Ergens op de route werd even gestopt om een bakje koffie te nuttigen en hier werden ook sommige mensen pas goed wakker en vroegen zich af waar ze waren en wat ze gingen doen.
 
   
Wij arriveerden rond half 10 en konden we snel overgaan tot het kranen van de sloepen. De kraanmachinist van deze race staat nog in vele geheugen gegrift, van de roeiers die vorig jaar naar deze race zijn geweest. Deze herinnering kwam voort door het snelle en kordate optreden van deze persoon (?!).  
 
Hierna moesten de sloepen naar de haven van Bruinisse gesleept worden. In deze haven zou gestart gaan worden. In Bruinisse was het vandaag ook vlaggetjesdag. Hierdoor is het op de haven lekker druk en hadden we dus veel publiek. Ook werden hier mossels in overvloed gekookt. Dus konden we ons alvast verheugen op alles wat komen ging na de wedstrijd. Niet alle roei(st)ers verheugden zich op een lekker bak met mosselen, maar er werd hun beloofd dat deze wel op zouden komen.  
 
Aangekomen in de haven hebben wij een klein gaatje gevonden om onze sloepen te parkeren (netjes binnen de lijntjes natuurlijk). Hier konden de roei(st)ers zich klaarmaken of nog even de kant op om wat rond te kijken. Stuurman Roel had opdracht gegeven om weer om 11 uur aan boord te zijn voor het gereedmaken voor de start. Een ieder doet dit op zijn eigen manier. De één eet een bak bami. De ander een (emmertje) (zure) haring en weer een ander gewoon brood of wat zoetigheid, want het energie niveau moet op pijl zijn voor de aanvang van de race.  
 
De stuurmannen AP en Roel vertellen sterke verhalen en zijn al wat zenuwachtig. Na het klaarmaken en voorbereiden was het eerst de beurt aan de Jan van de Berg om te starten. Om 12.42 startten zij met De Mac uit Harderwijk. Roel zei bij het verlaten van zijn parkeervak nog lachend achterom dat de Wolter Huisman hem toch niet in gingen halen deze race… Nou wacht maar af Roel!!   
   
De start gebeurde aan de ingang van de haven en door de beperkte ruimte konden er twee sloepen tegelijk startten. Daarna had men alle ruimte om te roeien en in te halen.  mossk4.jpg 
   
Als laatst was het de beurt aan de Wolter Huisman. We moesten alleen starten en we gingen richting de startlijn. Onderweg passeerden wij de Port of Rotterdam. Die lag nog lekker in het zonnetje te wachten tot het tijd was om voor hem te starten. Wij kwamen bij de startlijn en daar was het verder al helemaal leeg. “Hè?! Wij startten toch als laatste? Maar Rotterdam lag daar toch nog? Hmm vreemd” De wedstrijdspeaker vroeg ons of we wisten waar de Port of Rotterdam was. Dus we moesten ze maar even roepen want de tijd drong. Nog een minuut en ze moesten starten. Dus: He! Den Haag. Jullie moeten roeien!!” “Oh nee ehhmm.. Limburg! Jullie moeten roeien!! He ze reageren niet… Oh ja… Rotterdam was het! Hé Rotterdam. Jullie moeten startten”. (logisch dat ze het bij voetbal ook al niet zo best doen). Dus Rotterdam roeide snel heen en startte gelijk. Hierna was het onze beurt. We roeiden naar de startlijn en na nog een korte pauze konden we gaan. 
 
De Wolter Huisman startte met de welbekende spikkelstart met de volgende opstelling: Roerganger: Albert Postma (AP), rechtsback Jacob, linksback Albert Jan, verdedigende middenvelders rechts Erik Rosa en links Klaas, Middenveld links lege plek, rechts lege plek. Rechtsbuiten Teun, linksbuiten Niels, Spits rechts Lukas en links Pieter. We hadden wind en water mee dus we gingen met een wat lange slag op jacht naar de sloepen. (ongeveer 30 – 31 slagen). Hierbij bereikten we snel een snelheid van 14 km/h. Dit gaat lekker! De sloepen voor ons kwamen lekker snel dichtbij en de port of Rotterdam moest het al snel ontgelden. De nieuwe roeiers konden goed meedoen en konden flink adrenaline putten uit de boten om ons heen. Zo ging het verder het kleine stukje van 5,5 km naar de boei en dan terug.  
 
De Jan van den Berg roeide met 4 wissels en zogezegd met een gastroeister. Snelheid werd continu in de gaten gehouden. Op dit korte stukje moest die hoog worden gehouden en ook werd er geprobeerde de Wolter Huisman flink voor te blijven. De boei werd gerond en het ging weer richting de finish. De sloep uit Utrecht kwam in het zicht. Een 12 mans sloep werd langzaam ingehaald en toen stokte het. Utrecht zette ook aan en beide sloepen gingen stuivertje wisselen. Op een gegeven moment was de stuurman er mee aan en zei; Nu of nooit, er nou omheen want ander….moet iedereen verplicht mosselen eten! De dames kozen eieren voor hun geld en roeiden er voorbij. 
 
Verder weer. De Wolter Huisman kwam in het zicht en er was beloofd dat de Wolter Huisman de Jan van den Berg niet in zou halen. De dames werden nog eens flink aan gezet. Toch kwam die Wolter wel akelig snel dichterbij. 
 
De sloepen werden één voor één opgevreten en uitgespuugd op de dijk zoals stuurman AP dat zo teder kan zeggen. De wind hadden we nog in de rug en de stroming mee. De snelheid bleef hier gemiddeld op 12,5 a 13 km/h steken. Dit gaat top. Wat gaan we doen stuurman AP? “Nou knulletjes we gaan ervoor om die rode Canon boot in te halen. Die is ook lekker snel en die ligt een stuk voor ons” “Ok stuurman AP. Dan doen we dat!” Dus zo gezegd zo gedaan. Rammen met je ziel. Maar wat gaat hij top die Wolter… Hoe kan dat toch? Nou dat komt het is de WW? De wat? Nou de WW! De Werkeloosheids Wet? Nee het Wolter Weer! Het Wolter Weer? Wat is dat? Dat is: (lieve kijkbuiskindertjes) ten eerste mooi weer, ten tweede weinig wind en ten derde vlak water. En laten we vandaag toch eens mooi weer en weinig wind en vlak wat hebben. Wat een geluk. De Wolter ging als een speer met zijn 8 roeiers. Op ruim 20 minuten ronden wij de keerboei. We hadden al flink wat boten ingehaald en de spirit zat er goed in. Na de keerboei hadden we de stroming tegen dus zakte de snelheid wat. We roeiden nu ongeveer 10 km/h.
 
Stuurman AP hield een mooi betoog over de korte afstand van de race en de voortdurende eindsprint die eigenlijk al bij de start begon omdat de race zo kort was enz. enz. Dit pepte ons flink op. Ondertussen waren we flink aan het inhalen (of opvreten en uitspugen). De rode Canon boot kwam naderbij. Maar stuurman AP wat nou als we de Canon boot hebben ingehaald en we zijn nog niet in de haven? “Dan halen we Roel gewoon in” zei stuurman AP. Dit leek ons wel wat. Met vernieuwde moet werd er weer verder geracet. De rode Canon boot werd ingehaald en de zwoele radiostem van Roel werd in de verte hoorbaar. Dit maakte ons als ploeg zeer gebrand om Roel in te halen. We moesten en zouden voor hem finishen. Dus een ieder trok er aan of dat zijn leven ervan af hing. De nieuwelingen kregen het al wat zwaarder. Maar zoals u allicht weet bestaat roeien uit twee dingen. Dat is kracht/conditie en dat is mentaliteit. En dat zat wel goed in de boot. Dus pijn is fijn. Jeuk is leuk en bloed is goed. Rammen met die hap.  
 
We  naderden Roel langzaam, want Roel zag het onheil van achteren naderen en hij spoorde zijn dames nog eens goed aan. (niet dat zij dat nodig hadden want zij zagen ons ook wel komen en dit geeft voor hen een extra boost om harder te roeien.) mossk5.jpg
   
mossk1.jpg  Toch kon Roel met zijn 10 dames het niet verhoeden dat de Wolter hem passeerde. Nog een krappe kilometer te gaan. We zetten nog even alles op alles om nog enkele sloepen in te halen en vervolgens te finishen. We moesten 4 a 5 boten voor laten gaan op de finishlijn. De overige 27 a 28 boten hadden we ingehaald. We finishten binnen een uur roeien. De Jan van den Berg roeide er 10 minuten langer over.
 
   
De Jan van den Berg finisht tegelijk met diverse andere sloepen.   mossk6.jpg 
   
Wolter Huisman zette de snelste tijd neer en werd hiermee 10e in het Algemeen Klassement en 5e in hun eigen Heren Klasse 2. De Jan van den Berg werd 11e in het Algemeen Klassement en 3e in hun eigen Dames Klasse 1. 
   
Na de finish zijn we terug geroeid naar de kraanhaven om daar de sloep te kranen. Onderweg haalden wij de sleep met sloepen nog even in onder luid gejuich van de concurrentie die zich lieten slepen door een motorboot.  
   
Nu brak ook een zwaar onderdeel van de mosselrace aan. Er moest met man en macht mossels gegeten worden. De eerste zet was 10 bakken mossels. Gelukkig waren we goed voorbereid en hadden we stokbrood en wijn en kruidenboter en whisky saus bij ons om van deze mossels een culinair hoogstandje te maken. Na het eten van deze mossels merkte Roel op: “We moeten ook nog eten” “Oh ja! De roeiersmaaltijd” Dus op naar de schuur en ja hoor we kregen een roeiersmaaltijd. Deze bestond uit… U raadt het al… Mossels.
Dus nog 10 bakken dan maar.  
   
Hierna gingen we huiswaarts. Nog een ritje van 2,5 uur voor de boeg. Het was een mooie, snelle en lekkere dag. Met opperbest Wolter Weer. 
   
mossk7.jpg  Tijdens de roeiers maaltijd waren de dames in geen velden of wegen te bekennen. Vreemd?! 
   
   
   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nineenseventy − 77 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.