KURK tocht 2016

Zon overgoten dag, ontspanning, inspanning, gezelligheid en BBQ. Dat is de KURK tocht 2016!
Na een periode van voorbereiding tussen verschillende roeiverenigingen rond de hanzesteden aan de IJssel en Urk, was het moment daar, 27 augustus zouden we samen van Kampen naar Urk roeien.
Ontspannend roeien en weer ontspannen terug chillen op oude visserij schepen en aansluitend een gezellige BBQ met z’n allen. Er werd van iedereen in de vereniging een beetje inzet verwacht om dit evenement te laten slagen. Roeiers konden zich in schrijven om mee te roeien en er werden leden gevraagd om bij aan komst de catering te verzorgen.
We zouden roeien in de Jan van de Berg dus deze moest vrijdag voor de race naar Kampen gebracht worden. De bus van vrachtwagen bedrijf Mulder mochten we lenen en we gingen met z’n viertjes naar Kampen om daar de sloep bij de trailerhelling te water te laten. Het was een nauwe ingang en de ruimte bij de helling was niet echt berekend op de lengte van de Jan van den Berg.
Gelukkig kon Roel met al zijn stuurervaring met de trailer de sloep vakkundig het water in rijden. Ik zelf moest even tot m’n onderbroek in het water om te kijken hoever we achteruit konden. Met wat kracht duwden we de sloep het water in. “pfff die ligt… dat is gelukt!” Ook de sloep uit Deventer was er en deze ligt op wieltjes op de trailer. Het was voor hun appeltje, eitje om de sloep in het water te duwen.
Roel zou de bus rond rijden en wij drieën al roeiend naar de Koggehaven. Ha ha wat een giller… Geen helm stok dus met een peddel een helm stok gemaakt en Lucas en Gerlof zouden die 2.5 km wel even roeien want op de IJssel staat een stroming van 8 km/h. Halverwege dacht Gerlof dat hij lek was hij begon aan alle kanten te zweten.
Omdat het al schemerig was branden alle lampjes op de oude brug dat was wel een schitterend gezicht zo. Nadat we de sloep afgemeerd hadden gingen we naar huis.
De volgende morgen verzamelden we vroeg bij de schuur om met drie auto’s naar Kampen te rijden. Oei onze slagroeiers waren er niet! na een telefoontje bleek er niets aan de hand te zijn. Er moest nog even ‘nummer honderd’ worden aangedaan.
Bij Kampen konden we gelukkig alle drie auto’s op de haven parkeren. We gingenvervolgens eerst naar het taverne om koffie.
Wat een gezellig onthaal zo en even kijken in het clubhuis van onze roeivrienden uit Kampen. Mooi hoor allemaal. Oude shirts met opdrukken, oude foto’s en super gemoedelijk ingericht.
In het taverne hebben we gezamenlijk koffie met verse cake genuttigd. Ook even lappen want alles moest betaald worden met muntjes.
Na palaver gingen alle roeiers naar de sloepen. Tevens werden de volgboot en botter gereed gemaakt. Er waren vier sloepen en de roeiers kwamen uit de roeiverenigingen: Stad Kampen, Hattem Roeit, De Mac, Mare Australis, Daventre Portu en Urk. Nadat iedereen op de IJssel dreef zijn we rond 09.30 richting Urk geroeid.
Al snel bleek dat de d’Isela uit Hattem, de Schonenvaarder uit Deventer en de Jan van de Berg sneller te zijn dan de Stad Kampen. Er werd spontaan geïmproviseerd door de stuurmannen, deze draaiden een extra rondje om vervolgens weer naar de sloep stad Kampen te roeien. De sfeer was ontspannen en er werd veel gelachen, wat een gezellige race zo. We roeiden in een zeer ontspannen tempo met onze mede roeiers op en er werden over en weer grappen gemaakt. Het zonnetje scheen heerlijk warm op ons en de wind was uit het oosten. Wat een super omstandigheden zo. Tussendoor hield Hessel het thuisfront op de hoogte met Vlogs, ik maakte foto’s en filmpjes met de GoPro van Hessel. We waren zonder erg al onder de nieuwe brug bij Kampen en gingen het Kattendiep in richting Schokkerhaven.
Er was spontaan bedacht om in Schokkerhaven even een plaspauze te doen en de roeiers konden ruilen van sloep om ook eens in een andere sloep te roeien. In de bek van de havenmond sprong er een roeier van uit de d’Isela spontaan in het water en liet zich even afkoelend mee slepen door het water.
Vanuit Schokkerhaven vertrokken we over het Ketelmeer richting Urk. Ja hoor daar gingen zelfs 2 roeiers overboord bij de d’Isela. Sjonge jonge wat glijdt die sloep makkelijk door het water, want zelfs met twee roeiers aan een touw roeiden de zes roeiers nog steeds sneller dan ons.
Na de Ketelbrug kregen we de wind een beetje dwars en zo roeiden we onder de dijk naar de haven van Urk. Zo kwamen we na 30km gezamenlijk geroeid te hebben aan in de haven van Urk. Gelukkig voor Ester wel als eerste in de haven. De roeiers konden zich allemaal even rustig opfrissen en daarna lekkere bolletjes nuttigen met warme rollade en champions of warm gerookte zalm. Dit alles uiteraard met heerlijke koele biertjes uit het ijs.
Aaaaaah lekker hoor!!! En iedereen was laaiend enthousiast hoe sfeervol en relaxed we hadden geroeid. Om 14.30 gingen we met z’n allen naar de oude botterschuur om vervolgens aan boord te gaan van een botter, schouw of de uk 114. Wat een gezellige boel. En er werd uitgebreid na gepraat en gelachen en sommige lagen te relaxen op het achterdek in de zon.
Ook hier was goed over nagedacht want alle drie schepen hadden drinken aan boord wat met muntjes betaald kon worden. Na ruim drie uurtjes varen waren we in Kampen en hier stonden tafels met salades en vlees voor ons klaar. Wat wil je nog meer eerst gezellig ontspannen roeien, terug chillend op een oud zee vaartuig en dan een gezellige BBQ met je roeivrienden. We vulden onze buiken en we lieten het gekoelde vocht rustig door on ze keeltjes glijden.
De toch wel beurse handjes en tere beschadigde kontjes daar werd niet meer over gesproken, want de leuke sfeer maakte alles goed.. Een geslaagde KURK tocht en zeker voor herhaling vatbaar.
Groeten,
Pieter Bakker
Stuurman Jan van den Berg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

seven + 3 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.