6 oktober 2007.
De laatste wedstrijd van het seizoen ging door de grachten van Alkmaar. Het was niet de langste wedstrijd want 14 kilometer stelt niet veel voor. Het moeilijke zat hem in de details. Details zoals smalle grachten, nauwe bruggetjes en veel sloepen op het parcours.

Traditie getrouw wordt Alkmaar geroeid door de reserve roeiers van de Moby Dick. Nu aangevuld met een aantal roeiers uit het eerste team. Ook de Jan van den Berg had er reserve roeiers in zitten. Dit was uit bittere noodzaak omdat er een aantal door spier technische problemen de wedstrijd niet konden roeien. In deze wedstrijd konden alleen de dames punten verdienen voor het Landelijk Klassement. Punten die hun een landelijke tweede of derde plaats konden opleveren. Belangrijk dus. 
 alkmaar07pict0001.jpg Lekker vroeg! Zou iedereen er al wezen of moeten wij er een paar wakker bellen.
Als je die molen ziet dan weet je precies weer waar je bent. De Jan van den Berg wordt vlot in het water gelegd. alkmaar07pict0004.jpg
alkmaar07pict0015.jpg In afwachting wordt er een lekker bekkien gedronken.
   
De Moby Dick werd door stuurkoning Tiemen Romkes geroeid en de Jan van den Berg door zijn eigen stuurman Harmen Romkes. Beiden waren bekend met het lastige pacour en zaten al enkele weken hun roeiers hierop voor te bereiden.  
 
De Jan van den Berg moest als eerste optreden. Met drie sloepen aan de start en een 400 meter verderop gelegen brug waar er maar 1 per keer onder door kon. Het was van groot belang om daar als eerste aan te komen anders werd het dringen geblazen. De Jan van den Berg zat bij de start al in de clinch met de Berend Koster en de Garuda. De Berend Koster liet hen voor gaan maar de Garuda bond de strijd aan. De riemen vlogen in elkaar en nadat een ieder weer in het ritme kwam schoot de Jan van den Berg als eerst onder de brug door. Deze was zo nauw dat er maar met 1 kant geroeid kon worden.
 
Na de brug werd het juiste slag tempo op gezocht en kon men zich concentreren op een rustiger en doelmatiger slag. De beurt was aan de Moby Dick.
   
 Op naar de start. Succes!  alkmaar07pict0034.jpg
   
Deze startte zo’n 20 minuten later en had bij de start geen last van de andere twee sloepen. De Moby Dick sprintte op de brug af ging met 1 kant geroeid er onder door en al vlug kwamen de eerste hindernissen al in het zicht. In de nauwe grachten moest men de voor hen gestarte sloepen in halen. De snelheid werd op gevoerd, de stuurman liet zich horen zodat men wist dat zij er aan kwamen. Alleen bakboord kon doorgaan met roeien. De stuurboord riemen moest langzij om deze sloepen te kunnen passeren en zo niet te hinderen.
Het was millimeter werk en men schoot er voorbij. “Dit is racen” riep de stuurman.
 
Er werden twee ronden van 7 kilometer geroeid en de eerste ronde leverde voor de Jan van den Berg niet al te veel problemen op. Met de Garuda op hun hielen legden zij deze ronde af in zo’n 47 minuten. Het eerste nauwe bruggetje werd weer gepasseerd en men was weer in de nauwe grachten.
Nu kwam men ook wat andere sloepen tegen. Een brede 8 persoons sloep lag er op hun pad naar het eerst volgende bruggetje. De stuurman wild hier nog om heen en schoot naast deze sloep met 1 kant geroeid. Het bleek net niet te gaan en de zaak vloog in en tegen elkaar. Men duwde en trok zich er door heen. Er kwam wat meer ruimte en de Jan van den Berg schoot weg. Ruimbaan makend voor de Garuda die nergens geen hinder van ondervond.
 
Ook de Moby Dick kreeg zijn aanvaring.
Er waren genoeg sloepen die de Moby Dick wat meer ruimte gaven. Ook was er wel een ruimer gedeelte in het pacour waar je makkelijk in kon halen. Maar krek daar voeren geen sloepen. Het moest weer in het nauwe gedeelte gebeuren.
 
alkmaar07pict0048.jpg Op deze foto ziet u duidelijk hoe nauw alles is.
   
Voor het eerste bruggetje lagen een paar langzame sloepen die een voor een onder de brug door gingen. De Moby Dick moest vol aan in de ankers. Tja en stilstaan kunnen de roeiers niet. Gemor in de sloep maar men moest wachten. Dit bruggetje werd gepasseerd en men ging weer vol in de riemen hangen. De snelheid zat er in een gezwind in. Het volgende obstakel kwam er aan. Gelijktijdig met een damesploeg kwam de Moby Dick bij een bruggetje aan. Beide sloepen wilden niet voor elkaar wijken en knalden op en in elkaar. Met het nodige hang, trek en duwwerk kwam de Moby Dick vrij en liet een kwade dames ploeg achter. Dit akkefietje zou nog een staartje krijgen.  
   
De finish kwam in het zich en de Moby Dick zette nog 1 keer dit seizoen aan. De Moby Dick werd in een tijd van 1:16:16 afgevlagd. Bij de prijs uitreiking werd Tiemen Romkes bij de organisatie geroepen omdat er protest was in gediend door de aangevaren damesploeg. Nadat Tiemen de situatie had uitgelegd en de organisatie verteld had dat beide ploegen niet voor elkaar aan de kant gingen, bleef het bij een officiële waarschuwing.
De prijzen konden mee naar huis worden genomen. Voor de Hoofklasse B werd een eerste plek behaald Daarnaast werden zij zesdes in het Algemeen klassement en de SpeedCup werd ook veroverd.
   
De Jan van den Berg was in de tweede ronde 4 minuten sneller. De finish tijd was 1:32:46. Ook zij werden eerste in de Hoofklasse B. In Algemeen klassement behaalden zij een 16e plek.
   
Hoe is nu de stand van zaken in het landelijk klassement? Hiervoor moeten wij nog even wachten want de laatste wedstrijd is op zaterdag en zondag 3 en 4 november. Beide sloepen hebben het juiste aantal wedstrijden al geroeid en hoeven daarom niet aan deze wedstrijd mee te doen.
   
Wat denk je Mariëlle? Je laatste wedstrijd. Ga je ons niet missen? alkmaar07pict0024.jpg
   
alkmaar07pict0050.jpg  De Mc. Donalds ploeg.
   
Uitslag van de dames.  Uitslag van de heren in het totaal overzicht.
   
   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

threeenfifty + = fiveenfifty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.