Massale start blijft spannend!

5 september 2009.
Om 12.45 uur kwamen 68 sloepen de Leuvehaven uit om deel te nemen aan de 15e Maasrace.

Aan deze race deed alleen de Moby Dick mee die zich een zo goed mogelijke start positie probeerde te veroveren. De enigste start van Nederland waar alle sloepen tegelijk kunnen starten. Een van de mooiste en tevens zenuwachtige start die er is. Alles om je heen probeert vooraan te komen. 
     
maasr09kl1.jpg maasr09kl3.jpg        
Stuurman Willem van der Lee smeert de dollen  Ondertussen wordt er ijs gehaald om het drinken koel te houden  
     
Door de stevige wind drijf je telkens van je perfecte start positie af. Desondanks kwam de Moby Dick perfect uit de start blokken met behulp van de Dikke Berta uit Amsterdam die de Urkers sportief voor liet gaan. 

De Dikke Berta ziet u rechts op de foto staan. Deze sloep schijnt door Herman Brood te zijn beschilderd.

 maasr09kl6.jpg  
     
De Moby Dick sprintte zo als eerste op de bocht af met in de kielzog de Azorean High die vanaf de rechter kant kwam aangesneld. 
     
Door de zenuwen en de snelle start kwam er niet direct de rust in de slag. Het slag tempo bleef op 31 slagen liggen en terwijl dit normaal op 28 ligt. Door dat de Azorean High hen vlak op de hielen bleef het onrustig in de slag en langzamer hand brak dit de ploeg op. 
     
De Azorean High roeien nu met een slag tempo van 34 slagen en kwamen zo langzaam maar zeker voor de Moby Dick. De roeiers kwamen er nu achter dat ervaring toch boven kracht gaat. De nieuwelingen in de Moby Dick hadden in begin teveel gegeven waardoor ze zich als het ware opbliezen.
     
Ook een overstekende duwboten werken niet echt mee. De Moby Dick moest bij de eerste er om heen varen en bij de tweede werd de doorgang wel zo smal dat beide boorden geroeid moesten. En dat kost tijd. 
     
In de eerste versmalling kon er wat rust gepakt worden. Hier was geen wind en stroom. Hier werd het slag tempo aangepast maar de afstand tussen de Azorean High en de Moby Dick bleef. 
     
De oversteek kwam in het zicht. Maar ook een groot bulkschip kwam er aan en of de duvel er mee speelde. De Azorean High kon er voor langs en de Moby Dick moest wachten tot deze was gepasseerd.  
   
maasr09kl9.jpg  Hier ziet u hoe de oversteek gemaakt moest worden.

Deze foto is gemaakt door Joke die vlak voor de van Brienenoordbrug stond.

Lekker tricky!

 
     
De oversteek werd gemaakt en de terugweg ingeslagen.  
     
De route door het Haringvliet en de Scheepmakershaven verliep alles vlekkeloos waardoor het oude ritme er weer lekker in zat.
De snelheid werd door de stuurman telkens weer opgezweept. Continu zweepte hij zijn roeiers op om er nog meer uit te persen om de opgelopen achterstand kleiner te maken. 
 maasr09kl7.jpg  
     
Op een gegeven moment zag de stuurman dat de Azorean High op onverklaarbare reden stil lag.
Er moest een obstakel of iets dergelijks zijn en de Moby Dick rook zijn kans om de achterstand te verkleinen. Op zo’n 400 meter van de Azorean High kwam er een speedboot de Moby Dick tegemoet. 
     
De bemanning van deze speedboot schreeuwde dat daar de finish was alhoewel dit niet de finish was die op de route kaart stond. Verwarring alom! 
     
De verwarring werd nog groter omdat bij de z.g. aankomst nergens een finish bord of boei aanwezig was. De Moby Dick roeide door en zo de Maas weer op. Toen hoorde men achter hen een toeter. Niemand snapte er wat van en de Moby Dick draaide om en roeide terug. 
     
Er stond iemand in een bootje en daar aangekomen schreeuwde hij dat zij weer moesten starten en drukte weer op z’n toeter. De Moby Dick werd gedraaid en besloot de route te vervolgen.
     
Achteraf had dit te maken met een demonstratie op de Maas. Hierdoor was al het verkeer waaronder de Moby Dick genoodzaakt om te wachten totdat deze demonstratie voorbij was. 
     
De Maasrace staat dus bekend om twee dingen. Ten eerste de massale start en ten tweede de laatste twee 2 kilometers. Daar waar golven, wind en diverse stromingen samen komen. Dit veroorzaakt een woelig lastig laatste stuk.
     
Maar niet meer gehinderd door wie dan ook werd er vrij geroeid en passeerde de Moby Dick als eerste de finish lijn.  
     
De Azorean High kwam een minuut of 3 later of de finish ook zij snapten er niet veel van.
     
maasr09kl8.jpg   maasr09kl4.jpg  
Arie laat de kost goed smaken!  Even op de foto!  
     
De Moby Dick roeide in een tijd van 1:25:36 de 17 kilometer op de Maas. Dit werd een 5e plaats in de Eerste klasse en een 22 plaats in het Algemeen klassement.
 
De uitslag van de Maasrace 2009 kunt u hier lezen
     
maasr09kl5.jpg     

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 + = fourteen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.