Moby Dick en Jan van den Berg in Lemmer.

21 mei 2011.
De dames en heren hoefden deze keer niet zo vroeg uit de veren want om een uur of 10 ging het pas richting Lemmer.

lem11kl1.jpg  Jacob was tegen een andere fietser aangeknald. 
Die fietser had hem geen voorrang gegeven terwijl hij dat ook niet had. 
   
Weer veel drukte rond de schuur bij het klaar maken van de sloepen.  lem11kl2.jpg 
   
Eenmaal in Lemmer aangekomen werden sloepen snel gelost en werd het palaver voor de stuurmannen gehouden. De route was gewijzigd. Men ronde ditmaal niet het eiland maar een boei die ter hoogte van dit eiland lag. De route was zo,n 22 kilometer.  
   
lem11kl3.jpg  Net in Lemmer en geveld door een of ander bacterie. Rebecca had er last van en zij was niet de enigste. Haar zus Ester had het probleem ook.  
   
Het was Melissa haar vrijgezelle fuif. Nog 10 dagen! 

Maar ook Melissa kreeg last van van haar darmen. Na 5 kilometer roeien sloeg het noodlot toe. Viel zelfs na de wedstrijd flauw!

 lem11kl1111.jpg
   
lem11kl4.jpg  Was druk voor het club gebouw van de watersportvereniging. Geen ruimte om even warm te roeien. 
   
Er waren verschillende Urkers die naar Lemmer waren gekomen. Dit waren de ouders van Willemien met op de kop Albert (voormalig slag roeier) en zijn vrouw.  lem11kl5.jpg 
   
De stuurman van de Jan van den Berg had problemen want 3 van zijn roeister waren niet fit. Ester en Rebecca Korf en Mellissa Post kampten met maag en darm problemen. Hier was op korte termijn geen oplossing voor. Er moest geroeid worden. Paracetamol moest de oplossing brengen. 
 
De Jan van den Berg startte om 12.38 uur en de Moby Dick om 12.55 uur. Of het nu door het niet warm roeien kwam of door de niet fitte dames maar de Jan van den Berg kwam moeilijk op snelheid. De snelheid die er in Zaandam wel in zat was nu niet haalbaar. 
 
Op de Grote Brekken kwam de Kaag 1 en De Karakter al vrij snel om de Jan van den Berg heen. Deze sloepen moesten de dames laten gaan. Hier was geen houden aan. Daarna werd er met de regelmaat van de klok, eerder gestarte dames ploegen ingehaald. 
 
De Moby Dick begon de wedstrijd goed. Op de Grote Brekken werden er heel wat sloepen ingehaald en de Azorean High, die gelukkig nu weer met 8 man roeide, werd bij de eerste boei al op 20 seconden geklokt. 
 
   
lem11kl6.jpg  Mare Australis uit Emmeloord. 
   
Ondertussen was de Jan van den Berg de boei al gepasseerd en ging men tegen de wind in weer terug richting de Lange Sloot met hierin het enigste obstakel, een brug. Met pijn en moeite moest er voor deze brug nog even een sloep ingehaald worden maar dit ging niet van harte. Ook hier bleef de snelheid beneden peil! Toch werd er stug doorgeroeid. De overige 8 dames probeerden de 3 zieken op te vangen.  
 
De Moby Dick kreeg het moeilijker bij de brug. 4 sloepen moesten er worden ingehaald om zonder op onthoud er onder door te kunnen roeien. Dus meer snelheid terwijl je al op race snelheid roeit. De eerste 3 gingen goed maar de 4e, roeiploeg Hogeschool Utrecht met Gijs Cretier, ging bijna mis. Maar scherp sturend kon de Moby Dick er nog net voor onder brug door schieten. 
 
De Moby Dick passeerde het bord “Pas op stenenstorting” Daar was een jaar of 5 geleden voormalig Moby Dick stuurman Tiemen Romkes mee begonnen. Hij kieperde de meegenomen ballast stenen, precies op deze plek overboord. Na dit bord werd de Jan van den Berg ingehaald. Dit geeft de burger altijd moed want door het geschreeuw van de heren schoot de snelheid direct omhoog. 
   
De Moby Dick knalde de Jan van den Berg voorbij. Aan de gezichten te zien wordt er aardig aangetrokken.  lem11kl7.jpg 
   
Maar ja, die Moby Dick was zo weer voorbij en de snelheid zakte weer. Trewes 2 doemde op. Dan maar achter die sloep aan. De dames probeerden deze sloep zo lang mogelijk vast te houden en dit lukt ook. De heren van Trewes 2 hadden er aardig moeite mee om de dames te lossen. Toch een opkikkertje voor de moeilijk roeiende dames maar ook deze sloep ging er op ten duur van door. 
   
lem11kl9.jpg  Ook de Azorean High had een ‘gank as een koegel’
Gelukkig nu weer met 8 man.

6 man in zo’n sloep staat echt niet!

   
Deze heren hadden er nog al wat moeite mee om de dames voorbij te komen.

Of ze vonden het uitzicht te mooi? 

 lem11kl8.jpg
   
De Moby Dick bleef de afstand meten met de Azorean High en deze bleef gelijk. Een magere 20 seconden voorsprong werd er op de Grote Brekken gemeten. Met weer een verfrissende bries op de kop, probeerden de heren de afstand op de laatste 6 kilometer te vergroten. De laatste controle boot doemde op en de stuurman dacht dij hij bij deze boot al af moest slaan. Gelukkig corrigeerde hij direct en bleef het bij een 100 tal verloren meters.
De laatste kilometer werd er gevlogen en in een tijd van 2:00:20 passeerden zij de finish. 
 
De dames gingen nu het meer over en moesten de tanden op elkaar zetten om hier geen tijd te verliezen. Half gebakken probeerden ze toch de snelheid er in te houden maar dat ging niet makkelijk. 
 
Ook zij passeerden de laatste controle boot. De stuurman beging de fout niet om al af te slaan en ook voor de dames ging de laatste kilometer in. 
 
Opeens waren ze daar!  Urkers! Steven Snoek, oud roeier en stuurman, was daar aan het varen met een boot vol Urkers. Deze zagen de dames worstelen en schreeuwden ze toe. Zowaar de snelheid sprong omhoog. De stuurman wenkte de supporters om te blijven schreeuwen. Tot aan de finish bleven zij schreeuwend en zingend meevaren. Zo werd de eindsprint toch nog een echte eindsprint.  
 
Eindtijd van de Jan van den Berg was 2:34:14 
 
De Moby Dick roeide de snelste tijd en behaalde daarmee een 4e plek in de Heren Klasse 1 en 31e plek in het Algemeen Klassement. 
 
De Jan van den Berg deed het minder. Een 8e plek in de Dames Klasse 1 en een 17e plek in het Algemeen Klassement. 
 
Deze wedstrijd wordt vergeten. De volgende staat al weer op het program. De Harlingen – Terschelling Race wordt dit jaar door de dames geroeid.  
   
 lem11klll1.jpg Die bacterie gaf wel rare plekken in de nek! U bent gewaarschuwd! 
   
Uitslag van de wedstrijd in Lemmer.  
   
   
   
   
   
   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ nine = fourteen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.