Moby Dick klimt uit een dal.

Watersportvereniging De Zevenwolde organiseerde al weer voor de 8e keer de Roeisloepenrace Lemmer.

  De Moby Dick wordt voor elke wedstrijd schoongemaakt. Alle roeiers helpen hier aan mee.
Vorig jaar was deze wedstrijd voor het eerst in Lemmer. Daarvoor ging deze wedstrijd langs de dijk van Urk naar Lemmer. 28 kilometer lang en soms met zwaar weer maakten deze wedstrijd minder geliefd bij de deelnemers. Reden genoeg om het anders te organiseren. Het parcours werd nu rondom Lemmer uitgezet. Het 22 kilometer lange traject wordt nu op binnen water geroeid.Dat dit aanslaat was duidelijk te merken aan het aantal deelnemers. Vorig jaar waren het er nog zo'n 20 nu waren er 34 sloepen die meededen.

 

Ook in Lemmer weten ze hoe ze een sloep moeten lossen. Meindert Bakker houdt het goed in de gaten.

De Jan van de Berg, de sloep van de Visserijschool was ook van de partij.

Met deze sloep heeft Roeivereniging Urk ook nog geroeid. 

 

De wedstrijd in Lemmer telt nu nog niet mee voor het landelijk Hoofdklasse A en B klassement. Ook was er geen SpeedCup te verdienen.

Als het aan Federatie Sloeproeien Nederland ligt gaat dit volgend jaar veranderen. Bij voldoende deelnemers gaat ook deze wedstrijd mee tellen voor het landelijk klassement.

Hier in Lemmer was er voor de roeiers van de Moby Dick dus niks te winnen of te verliezen. Dit was een mooie gelegenheid om meer wedstrijd- ritme en ervaring op te doen. Die ervaring was hard nodig na de wedstrijd, van vorige week, in Grouw. Deze wedstrijd in Lemmer was echter wel genomineerd voor de Eerste-, Tweede- en Recreanten Klasse. De Jan van den Berg, de sloep van de visserijschool, is in de Tweede Klasse Heren ingedeeld. Zij konden dus op deze dag goede zaken doen.

Dat deze wedstrijd niet genomineerd was voor de beide landelijke Hoofdklassen was voor de naaste concurrenten van de Moby Dick, zoals de Yellow Finn en de Azorean High, de reden om niet naar Lemmer toe te gaan. De Gia uit Rutten was wel van de partij. Deze roeiden als het ware een thuis wedstrijd.

De roeiers bereiden zich voor en staan wat te praten over de wedstrijd. 

De stuurman bereidt zich op een heel andere manier voor.

Het lijkt nog net niet op Yoga!?. 

 

De eerste start was om 12.30. De sloepen startten om de minuut. De Moby Dick startte als laatste om 13.06 uur. Vlak daarvoor waren de Gia uit Rutten en de Jan van den Berg gestart.

Vanuit de jachthaven van Lemmer, bij de sluizen van het Prinses Margriet kanaal langs, ging het het Brekkenmeer op, waar op een afstand van 6 kilometer een eilandje lag dat gerond moest worden. Met een windkracht drie in de rug werden hier snelheden behaald van 14,5 a 15 kilometer per uur. Je kon duidelijk aan ze zien dat ze nog wat goed hadden te maken.

Doordat de sloepen om de minuut gestart waren roeiden ze met een onderlinge afstand van ongeveer 150 meter. Hierdoor kon de Moby Dick ze moeiteloos inhalen. Na het ronden van het eilandje ging het weer terug om daarna het kanalen stelsel rondom Lemmer in te duiken. Hier was het vaarwater op sommige plekken maar 2 sloepen breed. Maar doordat de meeste sloepen al in gehaald waren kon ook hier goed doorgeroeid worden. Een groot verschil met de wedstrijd in Grouw waar regelmatig gestopt moest worden voor langzamere sloepen. Na ongeveer 15 kilometer geroeid te hebben had de Moby Dick alle sloepen ingehaald en kon zich toen verder concentreren op een snelle tijd.

Er werd door de slagroeiers, Freek Pereboom en Jan Koffeman, een strak slag tempo aangehouden van 28 slagen. Van dit tempo mocht en werd ook niet afgeweken. Dit resulteerde in een goed gemiddelde van rond de 11,0 kilometer per uur.

Zo werd deze wedstrijd toch goed benut. Wedstrijd ritme en slag tempo zijn de belangrijkste ingredië®´en voor een perfecte race en dit werd zo prima geoefend. 

 

De finish! 
Deze foto is genomen net na de finish. De roeiers zitten hier even uit te blazen. 

 

De Moby Dick die als laatste was gestart finishte als eerste in een tijd van 2 uur en 35 seconden.

Vorig jaar werd er bij een 2 kilometer kortere wedstrijd nog een 50 seconden langer geroeid en werd er een 12e plek behaald in het Algemeen klassement. Nu roeiden de roeiers van de Moby Dick zich naar een 9e plek in het Algemeen klassement. De stuurman was dik tevreden met dit resultaat en zag weer progressie in zijn ploeg.

De Jan van den Berg roeiden zich met een tijd van 2 uur 24 minuten en 35 seconden naar een 20e plek. Op dit moment was het nog niet bekend wat dit voor hen betekende in het landelijke Tweede Klasse Heren klassement. De Gia uit Rutten roeiden een tijd van 2 uur en 35 minuten en 10 seconden en behaalden hiermee een derde plek in het Algemeen Klassement.  

 

In Lemmer is het altijd gezellig. Deze foto werd gemaakt tijdens de prijsuitereiking. 
De inwendige mens wordt niet vergeten. 

 

 

De klanten moesten lang wachten voordat de roeiers klaren waren met hun bestellingen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nineenseventy − 78 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.