Moby Dick maakt faam waar.

19-08-2001
Mosselrace.

 

Het was wel ver rijden, 2,5 uur voor een wedstrijd van iets meer
dan een uur. Maar het was het wel waard.

Een mooie dag, een mooie overwinning en een snelle tijd. Zo worden de roeiers van de Moby Dick klaar gestoomd voor The Great River Race in Engeland. Er waren die dag 45.000 bezoekers in Yerseke.

Er waren mensen uit Duitsland, België, Frankrijk, Spanje en Italië Onder veel belangstelling ging de Moby Dick te water. De huidige Moby Dick had nog nooit in Zeeland geroeid terwijl de vorige Moby Dick 3 keer op het Veerse meer een wedstrijd had geroeid.

De vragen waren daarom niet van de lucht en de stuurman Tiemen Romkes had het er druk mee om ze allemaal te beantwoorden. Om 11.00 uur was het palaver. Hier wordt de gehele wedstrijd doorgenomen. Hoe er geroeid moest worden, waarop gelet moest worden en hoe de boeien gerond moesten worden. Er was een mooie route over de Oosterschelde uitgestippeld waarbij rekening werd gehouden met het publiek. Deze konden de gehele wedstrijd vanaf de dijk volgen. De roeiers gingen om 12.00 uur in de Moby Dick om zich warm te roeien alhoewel de temperatuur al opgelopen was tot 25 graden Celsius. De Moby Dick startte om 18 minuten over 12 samen met de Jan Snoek uit Vlaardingen. Die zijn stuurman merkte flauwtjes op of de Moby Dick hem wel genoeg ruimte zou willen geven want hij dacht dat zij eerder bij de haven uitgang zouden zijn. Daar was te weinig ruimte om er met twee sloepen doorheen te kunnen gaan. Dit motiveerde de roeiers van de Moby Dick dusdanig dat deze nadat zij gestart waren met drie slagen al op 15 kilometer per uur zaten waardoor de Jan Snoek al 50 meter achter de Moby Dick lag voordat zij bij de haven uitgang waren. Het wedstrijd parcour was een rondje van 7,5 kilometer. Dit moest dus 2 keer worden geroeid. Het publiek was massaal aanwezig. Doordat de route vlak onder de dijk langs ging konden zij de wedstrijd goed volgen. Na het eerste rondje had de Moby Dick het gehele deelnemers veld ingehaald en kon zich toen verder concentreren op een zo'n snel mogelijke tijd neer te zetten. Zij finishten in een tijd van 1 uur en 11 minuten en 33 seconden. De Jan Snoek finishende in een tijd van 1 uur 32 en 38 seconden. Mede door een niet al te sterk deelnemers veld werd de Moby Dick ook eerstes in het algemeen klassement. Het wedstrijd gevoel is weer terug! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ sevenentwenty = 35

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.