Moby Dick onttroont!

Het was even slikken voor de roeiers van de Moby Dick afgelopen zaterdag. Drie jaar lang waren zij in alle soorten wedstrijden de snelste maar moesten nu een meerdere erkennen in hun grote rivaal de Azorean High uit Katwijk.

 

   
De wind was die dag noordwest 4 en al zou het een mooie zomerdag worden de wind bleef spelbreker in dit geheel. De wind kwam dus van opzij zowel heen als terug.Voor de roeiers van de Moby Dick was dit geen probleem omdat met dit weer wel meer getraind werd. Immers afgelopen donderdag waren zij ook nog op het IJsselmeer te vinden toen het minstens een stuk of 6 stond. Ook is er met wat slechter weer een betere positionering te behalen in het Algemeen Klassement. De grotere en zwaardere sloepen, die een gunstiger handicap hebben dan de lichte Moby Dick, doen met dit weer er veel langer over dan met mooi weer. 
 

Vorig jaar werd er door het slechte weer de wedstrijd ingekort naar 11 kilometer. Nu werd echter de gehele wedstrijd geroeid en dit over 22 kilometer.

De eerste start was om klokslag 13.00 in de haven van Hindeloopen. Elke minuut startte er een sloep zodat binnen het uur alle 55 sloepen gestart waren.

De Jan van den Berg van de visserijschool was ook aanwezig en startte om ongeveer 13.45 uur. 

 

   

 

 In de haven was het een drukte van belang. Veel toerisme en toeschouwers.
 U zit aan de vlag wel hoe de wind er voor staat.

 

 

 De twee Urker ploegen die de naam van Urk hoog moeten houden.

In afwachting op wat er komen zou, zitten hier de roeiers zich mentaal voor te bereiden. Uiterst rechts zit Hendrik Kramer die voor het eerst een wedstrijd mee roeit. Hij is in de plek gekomen van Meindert Bakker die thuis moest blijven omdat zijn vrouw elk moment in de kraam kon komen.

 

 

   

De Moby Dick startte om 13.55 uur. Na een snelle start kwam de Moby Dick buiten de haven van Hindeloopen. Hier ging de Moby Dick om een boei linksaf om zo richting Stavoren te roeien. Al snel werd het de stuurman Tiemen Romkes duidelijk dat de Moby Dick niet op snelheid kwam. De snelheids meter bleef steken bij 10,5 km per uur. Dit was niet de snelheid waarmee de Moby Dick anders in een wedstrijd roeide. Met pijn en moeite kwam er wat meer vaart in.

Stavoren werd bereikt en er werden ook wel wat sloepen ingehaald maar het ging niet van harte. De Azorean High, de concurrent van de 'Moby Dick' kwam maar niet dichterbij in tegendeel zij roeiden van de Moby Dick weg. De stuurman schreeuwde zijn longen blauw en de roeiers smeten met hun krachten maar de snelheid bleef schommelen rond de 11 kilometer per uur.

Weer richting Hindeloopen moest er alles aangedaan worden om de afstand tussen de Azorean High niet te groot te laten worden maar dit gelukte niet.

"De roeiers roeiden goed, zaten goed in de wedstrijd en er zat genoeg spirit in de ploeg" vertelde Tiemen Romkes, "maar op een of andere manier wilde het gewoon niet"

De haven van Hindeloopen werd voorbij geroeid naar een verderop gelegen groene gasboei

(Nummer H2V1). Nadat deze boei gerond was, moest de Moby Dick nog 2 kilometer roeien naar de haven van Hindeloopen waar de finish was.

 

Dit laatst stukje was met de wind en golven mee. Hier kon de Moby Dick weer op wat op zijn oude snelheid komen. Omdat er de gehele wedstrijd al onder topspanning was geroeid zaten de meeste roeiers er echter doorheen en konden met de grootste moeite het moordende slagtempo van de slagroeiers Freek Peereboom en Jan Koffeman volgen.

Alles moest en zou nog uit de kast gehaald worden om als nog een goede tijd neer te zetten. Echt totaal uitgeput haalden zij de finish in Hindeloopen.

Deze 22 kilometer werden in een tijd van 1 uur en 49 minuten en 9 seconden afgelegd. Dit was ruim 2 minuten langzamer dan de Azorean High dit was nog nooit gebeurd.

Tiemen Romkes hierover; "Al zou de ploeg slecht zijn dan zou dit nog niet kunnen." Wij hebben voor deze wedstrijd onze nieuwe riemen in gebruik genomen en doordat deze anders van vorm zijn denken wij dat het hier aan moet liggen. Wij gaan ze dus vergelijken met onze oude riemen of dit echt zo is?

Ondanks dat de Speedcup niet naar Urk gaat deed de Moby Dick toch goede zaken in het Hoofdklasse B. Zij behaalden na berekening de eerste prijs en dat maakte toch nog iets goed. De roeiers van de Visserijschool zetten een prachtige tijd neer van 2 uur 13 minuten en 25 seconden

Deze eerste prijs werd wederom voor ons ontvangst genomen door Thea Biemans van Atlas Personnel Services. Onze steun en toeverlaat in het ophalen en brengen van onze prijzen.

   
   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

fiveenninety − 85 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.