Moby Dick: Respec op de Lek

Een schitterende eerste prijs in een sterk roeiveld bij Respec op de Le

Een race van 11.5 km en een race van 4.5 km op 1 dag met een tussenpauze van max 1.5 uur.Het werd knetter hard sprinten beide races.

Na Terherne waren de mannen behoorlijk stuk en hebben we maandags een uitroei training van 1.5 uur gedaan. Hierbij hebben we de wedstrijd geรซvalueerd en een nieuw strijdplan voor Respec op de Lek besproken.  Er waren namelijk wat absenten voor de race en zouden de nieuwe roeiers mee a.s. zaterdag. Een spannende indeling voor de stuurman๐Ÿ™

Een super jonge ploeg  in de sloep en de stuurman stuurde donderdag de opstelling door. Wat een berichten over deze indeling in de app groep. Uiteindelijk gaven de roeiers zich over en accepteerden de gedachtegang van de stuurman.

De (warme) zaterdag morgen brak aan. Ik haalde de roeiers thuis op en vervolgens de sloep en we gingen met dat lange gevaarte door de nauwe straatjes van Urk naar onze roeischuur aan de haven. Alles gereed? Op naar de pomp voor verse koffie met warme saucijzenbroodjes van onze sponsor: tankstation Westwal op Urk.๐Ÿฅ๐Ÿ˜

In Culemborg aangekomen moesten we door een roze brigade van vrijwilligers door en kregen ook nog eens het nummertje 69 uitgereikt als start nummer. Kranen liep redelijk vlot en de stuurman was naar palaver gelopen.  

Hierna moesten we in het nauwe haventje achter  elkaar liggen op start volgorde. Altijd gezellig voor de wedstrijd om dan ook met andere roeiers weer te spreken. Inmiddels waren de 4 roeiers wie later kwamen er ook. Bij de start moeten we een touwtje vast pakken en als de sloep stil lag werd er afgeteld.

Strijdplan was zo kort als mogelijk op de Azorean High zitten en zo mogelijk inhalen. Een snelle start hadden we en we liepen de eerste 2 kilometer ook zachtjes in. Achteraf bleek dat hierin onze snelste piek moment was met een waarde van 13.8 km per uur. De mannen waren goed in vorm en de ene na de andere sloep werd in gehaald. Met snelheden ruim boven de 11 km/h.

De mannen van de Moby Dick trainen al maanden voor deze wedstrijd, conditioneel 1 uur sprinten.

Na ronden van de drie boeien liep de Azorean zachtjes aan bij ons weg . Er waren toch wat nieuwe roeiers wie een dip momentje hadden. Ze herpakten zich snel en de snelheid kwam weer boven de 11 km/p uur. Links en rechts bleef de Moby Dick sloepen in halen. De laatste 2 km gingen we helemaal los (zoals we het getraind hebben) Met krachtige lange slagen waarbij het laatste rukje aan de riem super gelijk was. De Moby finishte in een strakke tijd van 1 uur 43 sec. Dit was goed voor 11.2 km/p uur gemiddeld met een vermogen van 69.84 watt per roeier.

Alle sloepen lagen weer aan de kant wachten voor de tweede uitdaging een hele korte sprint race van 4.5 km roeien. De ene roeier lag te slapen in de sloep en de andere zat te knikkebollen op het bankje. Zo enthousiast als we waren gaf nog meer zelfvertrouwen voor de volgende wedstrijd.

De tweede race begon.

Iedereen was zenuwachtig want elke roeier kan een half uur voluit roeien zonder krachten te sparen. We zouden nog dichter op de Azorean High starten. De roeiers van de Moby waren scherp en geconcentreerd want 5 km voluit roeien hadden we meerdere malen getraind. Nu moest het gebeuren gezien de eerste wedstrijd erg goed was. Wie weet misschien een derde prijs in dit sterke roeiveld.

Start….twee korte slagen en rammen met die riemen. De sloep gleed alsof hij afgevuurd werd. De d’Isela welke samen starte met de Azorean was al binnen de 300 meter gepasseerd. Maar we kwamen niet dichter bij de mannen uit Katwijk. We roeiden met snelheden rond de 12.5 km/p uur als we sloepen passeerden. Ook nu haalden we veel sloepen in en bleven jagen op de concurrent. Het keerpunt kwam in zicht en de Azorean kon vrij de boei ronden. Wij hadden Den Dollen Daas voor ons. Het kwam even bij me op om dan toch de boei aan de verkeerde kant te nemen echter ik had het beloofd om het niet te doen. Den Dollen Daas ging ruim de bocht aan snijden en ik als stuurman dacht dan met vol geweld aan de binnenzijde passeren en super scherp de boei ronden. Ook dit is uit den treuren geoefend door ons op de trainingen. Nog 150 meter tot de boei en ik schreeuwde de mannen om met een snelheid van ruim boven de  12 km nog een interval in te zetten anders haalden we de boei niet voor Den Dollen Daas. Het kwam op millimeters  aan het werd team werk tussen roeiers en stuurman. De Moby ging er langs en toen aan BB scherp toppen en de roeiers aan SB trokken zo hard aan de riemen dat je ze  hoorden kraken. Ik moest mn hand op de kop van Den Dollen Daas leggen uit voorzorg dat hij ons niet ramde en het roer raakte. Ja …..er langs en als team weer gezamenlijk aan de riemen trekken.

Onze kracht kreet de HoeHa  werd ingezet en de Moby schoot weer als een komeet weg. Onze Urker vlag klapte om de boeg van Den Dollen Daas en weg waren we, wel vlag krom๐Ÿ˜‚. Achteraf vond de stuurman en zijn roeiers van Den Dollen Daas het een super mooie gedurfde inhaal actie en complimenteerde ons met het kracht vertoon wat we lieten zien. De laatste kilometers de snelheid was heel stabiel en de laatste 1.5 km gingen we helemaal los. De roeiers roeiden super gelijk en de sloep was een hecht team. Over de finish waren de roeiers total loss. Sommige waren super wit met braak neigingen.

Maar wat een tijd werd er neer gezet. De Azorean High niet in ingehaald, dat gaf niet๐Ÿคฃ de tijd was rond de 22 minuten en 30 sec. We wisten al heel snel dat de tweede race nog sneller was in gemiddelde dan de eerste. Uitzinnig van vreugde waren we. Niet de snelste tijd 2x echter wel 2 geroeide racen waar de mannen Moby Dick sneller  geroeid hebben met een gemiddelde hoger dan normaal gemiddelde. We hadden de tweede race een gemiddelde van 11.53 km/p uur goed voor 77.37 watt per roeier. Het biertje smaakte nog lekkerder na de race, wat waren we blij en trots op onze jonge roeiers in het team.

Zouden we een prijs hebben?  Het traileren van de sloep duurde erg lang vanwege file vorming op de dijk. Hรจ hรจ de sloep stond op de trailer en de prijs uit rekking was al begonnen. De mannen stuurden mij als stuurman naar de prijs uitreiking. Helaas werd net de hoofdklasse mede gedeeld. Er kwam teleur stelling ,weer niet  een prijs …… ๐Ÿ˜ช We hebben de hoogste gemiddelde snelheden geroeid in tijden met de Moby.

Plotseling zei iemand jullie hebben ook een prijs. En we snelden ons naar de woordvoerder van de prijs uitreiking. Wat een ontlading kwam er los we waren zelfs eerste geworden in onze klasse ๐ŸŽ‰๐ŸŽ‰๐ŸŽ‰. Eindelijk weer eens een dik verdiende eerste prijs. We trainen als team zo hard elke week 2x  en elke race hoor je het van verschillende teams jullie roeien zo snel en wat een kracht uitspattingen als de Moby Dick sloepen inhaalt.  We werden door vele teams gefeliciteerd met onze prijs. Super enthousiast zijn we naar Urk gegaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

sevenenforty − sixenforty =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.