Moby Dick wint zijn eerste Speed Cup van het seizoen.

De IJmuider Sloepenrace die 13 jaar gelden van start ging is inmiddels uitgegroeid
tot een nautisch evenement van nationaal belang, dat een vaste plek heeft veroverd
op de evenementenkalender van IJmuiden. Er kwamen 67 sloepen (waarvan 10 dames ploegen)
af op dit gebeuren en bijna al die 67 sloepen behoren bij de top van het roeiers wereldje.

 

 

 

Vertrek was om 9.30 uur vanaf de haven in Urk. 

Het hele gebeuren rondom de wedstrijd is goed en strak georganiseerd. De start en de finish is onder
de rook van de hoogovens en op de kade zijn de IJmuider reddingsbrigade, een EHBO post en een massage team
aanwezig. Zelfs het laden en lossen van de sloepen voor en na de wedstrijd gaat in een hoog tempo. 

 
Om 10.45 uur werd de Moby Dick gelost en in het kanaal gelegd. 

 

   

 

Inschrijven samen met de nieuwe sponsor.

 

 

 

Thea Biemans is van Atlas Personnel Services. 

   
Het traject is 8 km richting Amsterdam en daar lag, bij de Kruithaven, een boei die over bakboord gerond moest worden. Daarna ging het weer terug naar de finish. De afstand is dus maar 16 kilometer en daardoor kunnen de roeiers alles uit de kast halen. Dit om te laten zien of de wintertrainingen nut hebben gehad en hoe de stand van zaken is ten opzichte van de concurrentie. 
 
   
   
 

Uitleg over de wedstrijd en het traject door Jan Plug. 

Stuurman Tiemen Romkes luistert aandachtig.

Freek bereid zich voor door alles goed in te smeren. 

 

   
De Moby Dick startte als laatste samen met de snelle Yellow Fin uit Amsterdam. De andere snelle boten waren de Azorean High uit Katwijk en de Evert Deddes en de Pata Negra uit Muiden die drie minuten eerder waren gestart. De Azorean High heeft de winterse rusttijd goed benut om zijn boot van de dezelfde kleuren te voorzien als de Moby Dick. Dit kan en zal in andere wedstrijden nog wel eens voor verwarring kunnen zorgen. 
 

 

Warmroeien voor de start. op de achtergrond ziet u de andere sloepen klaar liggen voor de start. Die start vindt plaats om de drie minuten.
   

Bij de start was de spanning te snijden. De speaker kondigde de laatste start aan als "de creme  de la creme van de snelle sloepen van Nederland". Daarna viel er een stilte. De roeiers concentreerde zich op de start. Alleen de commando`s van de beide stuurmannen waren te horen. Zij probeerden hun sloepen in de ideaalste startpositie te houden.

De roeiers van de Moby Dick waren tot het uiterste gespannen en plotseling begon de speaker af te tellen. De ontlading was groot, toen het startschot klonk. Al de opgekropte spanningen, die bij zo?n eerste wedstrijd weer naar boven komen, moesten eruit. Deze explosieve kracht resulteerde in een snelheid van iets meer dan 15 km/h. De Yellow Fin had het nakijken!

 

Het weer was prachtig met bijna geen wind en er werd meteen een strak tempo ingezet om een zo vlak mogelijke race te roeien.

Het enigste opstakel in de race vormt het veerpont. Deze twee ponten kijken niet op of om als zij oversteken en letten helemaal niet op een paar sloepen. Maar bij de twee keren dat de Moby Dick deze twee veerponten passeerde lagen zij aan de kant zodat de gehele wedstrijd zonder noemenswaardige incidenten werd geroeid. Het keerpunt kwam in het zicht en na het ronden van de boei had de Moby Dick al een voorsprong op de Yellow Fin van een volle minuut. Het vizier werd nu op de Azorean High gericht die echter, zo bleek later, niet meer voor de finish in te halen viel.

 

Half in de terug tocht kwam er vanaf de Noordzee mist opzetten en dit benam het zicht van de stuurman. Maar tussen de flarden mist door zag hij de Gia uit Rutten met volle kracht op de finish afgaan. De stuurman van de Moby Dick moedigde zijn roeiers tot het uiterste aan om de Gia nog voor de finish in te halen.

De laatste honderdtal meters werden zo op topsnelheid overbrugd. Dit mocht echter niet meer baten. De Ghia wist een tiental meters voor de Moby Dick de finishlijn, die uit twee oranje boeien bestond, te passeren.  

 
   
 

 

 

 

De finish tijd werd 1 uur 15 minuten en 33 seconden. Er werd een mooi gemiddelde geroeid van 12,7 km per uur. De Azorean High werd op een achterstand gezet van 1 minuut en 16 seconden. De Yellow Finn werd derdes op snelheid met een achterstand van 1 minuut en 56 seconden.

 

De eerste SpeedCup van het seizoen is weer binnen.

In de Hoofdklasse Heren B, het nieuwe klassement waar de Moby Dick in uitkomt, eindigde zij op de 5e plaats. De Ghia uit Rutten, die in de Hoofdklasse A uitkomt, eindigde op een 9e plaats. 

   
Tijdens de start van een van de sloepen legde onze fotograaf deze sloep vast op de foto voor eventueel 'bewijsmateriaal'

 

 

Weer op de kant en klaar voor de thuisreis. 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

seventeen − sixteen =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.