26 augustus 2006.
Zaterdag 26 augustus werd er een pilot race geroeid door de dames van de Jan van den Berg. Deze race werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. Er werden 7 teams met een 7 verschillende sloepen uitgenodigd om deze race uit te testen. Voor zowel de dames als de stuurman was het een geheel nieuwe ervaring om met tij en zout water te roeien!

 

 

 

De race werd geroeid van Lauwersoog naar Schiermonnikoog. Dit is rechtstreeks ongeveer 4 mijl, maar doordat er veel zandbanken zijn, en deze droog komen te vallen, moest er een stuk omgeroeid worden. Hierdoor kreeg de race al gauw een lengte van ongeveer 10 mijl. Dit lijkt niet veel maar tel daar het tij nog eens bij en het werd meteen al een pittige race.
 

Wat zal de dag weer brengen?

 

 

Zout en zoet water??  

Hadassa had haar blokken vergeten.

 

Een doormidden gebroken plank van een pallet zorgeden ervoor dat zij met beide benen bij de voetsteunen kon komen.  

 

Eenmaal in Lauwersoog aangekomen werden de sloepen snel getakeld en werd alles klaar gemaakt zodat de 3 dames sloepen gelijktijdig als eerste mochten starten. Dit gebeurde om 10.45 uur. Deze start werd door de burgemeester van Schiermonnikoog verricht.

De stuurman droeg zijn dames op om rustig te starten, immers het was geen echte race. De start verliep soepel, en al snel roeiden ze al eersten de haven uit, op naar de woelige baren.

   

De deelnemers lagen allemaal naast en achter elkaar zich gereed te maken voor de start.

 

Het eerste stuk voerde hen langs het Brakzand, naar de Zoutkamperlaag. Omdat de vloed bijna voorbij was, hadden zij alleen in het begin last van de stroming. Toch kon men een snelheid van 4,5 mijl per uur vasthouden. De 2 andere dames ploegen hadden zij al snel achter zich gelaten Deze waren van een heel ander slag waardoor deze niet zo snel gingen. De 4 heren sloepen starten als laatste.

De kust bij Lauwersoog.  

Er stond ongeveer een windkracht 3 tot 4 en de golven waren niet al te hoog. Er werd lekker door geroeid en de snelheid werd mooi constant op 4,5 mijl per uur gehouden.

Op een gegeven moment moest het vaarwater overgestoken worden en kreeg men langere golven en de wind pal tegen. Op dit lastige stuk kwamen de heren sloepen dichterbij.

Vooral de Aludux, die precies het zelfde is als de Jan van den Berg, alleen wordt deze geroeid door 10 heren.

Op zich zou het niets uitmaken maar toch wilden de dames als eerste in Schiermonikkoog aankomen. De achterstand werd geklokt en op anderhalf uur roeien zat de Aludux op 3 minuten achterstand. De Aludux was 5 minuten later gestart dus waren zij nog maar 2 minuten op de Jan van den Berg ingelopen en dat gaf de "burger" moed.

  De Aludux zit op dit punt nog goed in de wedstrijd en heeft 2 minuten ingelopen op de Jan van den Berg.

Ter hoogte van het Gat van Schiermonnikoog werd het vaarwater weer overgestoken en kwam men dwars op de golven te liggen. Een lastig stuk waar de dames eerst weer in een ander ritme moesten komen. Er werd even gemopperd en men ging over in een langere slag.

Hier kwam toch weer het voordeel boven water van het trainen op het IJsselmeer. De trainingen met wind en golven gaven de dames het vertrouwde gevoel terug.

Ondanks dat de sloep dwars op de golven lag liep de snelheid op naar 5,5 mijl.

De wedstrijd die geen wedstrijd was werd toch weer een wedstrijd

Gelukkig zijn er ook supporters    

Het aanmoedigend gebrul veroorzaakte stuwende krachten.

 

 

 

 

 

 

 

Er moest ook wel snel geroeid worden want op het laatste stuk kenterde het tij. Als dit te lang zou duren dan zou het nog een lastige finale worden. Het laatste stuk voerde hen door het Gat van Schiermonnikoog, dit is een geul tussen 2 zandbanken in, die naar de jachthaven van Schiermonnikoog loopt. De Aludux kwam niet meer dichterbij en het leek wel of deze terug zakte. Dit bleek ook zo te zijn de afstand werd weer geklokt en zat nu weer op de 5 minuten.

De Aludux traint op blak water en kwam door de dwarse golven niet meer in hun ritme en verloor hier kostbare minuten.

De dames geloofden erin en de laatste 4 kilometer werden op ouderwetse manier geroeid. Nog een keer werd er gedronken de stuurman wilde alleen nog maar een snelheid van 6 mijl per uur op het log zien staan. Hij zweepte zijn ploeg op! Een kilometer voor de finish begon het enorm hard te regenen toch veranderde er niks aan de snelheid. Men ging door! Op de pier stond het massaal toegestroomde publiek de dames aan te moedigen.

Met een luid applaus finishten zij in een tijd van 2 uur 28 minuten en 10 seconden.

   Het laatste stuk ging gepaard met aanmoedigingen van de toeschouwers.  

De Aludux finishte in een tijd van 2 uur 28 minuten en 30 seconden. De Jan van den Berg had met zijn tien dames de heren afgetroefd met 10 seconden. Een hele goede prestatie want meestal roeit de Aludux een stuk sneller. Het was ook meteen de snelste tijd.

Conclusie van deze pilot is positief en als iedereen er zo over denkt dan hopen wij dat volgend jaar deze wedstrijd op de roeikalender staat.

De sloep werd met een snel trein vaart naar de veer haven gesleept. Deze gingmet een aantal roeiers weer huiswaarts.

 

De rest zou blijven.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit moest ook snel gebeuren want in de verte kwam de veerboot al weer aan.  

 
  Na het douchen is het gelukkig weer droog en gaat men even ‘strunen’.  
Even wat inkopen doen voor de komende dagen…    
   Die avond werd, vlak naast de kampeerboerderij gelegen schuur, een gezellige BBQ gehouden…….
  ……… met vers vlees!!   
  Tijdens de BBQ maakte de organisatie de tijden bekend en kreeg een ieder een leuk aandenking aan deze ‘pilot’ wedstrijd.  
Een mooie vuurtoren (wie nu staat te pronken in een niet roeisters vensterbank)  van Schiermonnikoog en voor iedereen een ’t shirt.    
  Daarna gingenwij nog even naar "It Aude Beuthus"  
’s Ochtends moest iedereen er weer op tijd af en dat kost nogal wat moeite  
Een stevig ontbij stond ons te wachten. Daarna gingen wij met z’n allen naar de kerk.  
                                                   Tijdens een ‘bekkien’ werd het cadeau spel gedaan met ‘leuke prijzen’.  
  ’s Middags werden de benen gestrekt en ging men op pad om Schiermonnikoog te ontdekken.  

Tot de jaren ’60 leefden men van de Walvissen jacht.

 

Getuige deze harpoen………..  

 
   

 

…………die per ongeluk afging!

 

ook aan de zondag kwam al weer

een eind.

 
 

Marja lag op bed nog wat te lezen…

 

Gewoon doorgaan met trainen en dan overkomt je dit niet  

Maandag zouden wij het eiland rond fietsen maar door de barre omstandigheden waren wij genoodzaakt om al vroeg te vertrekken.

 

 

 

 

 

 

 
 

Al is het nog zo slecht weer,

een Breaker smaakt altijd naar meer.  

 

De laatste minuten van de super gezellige en hele LEUKE vakantie.    
   

Doooeeeeg Eiland (misschien) tot volgend jaar!!

   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + two =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.