Op jacht in Lemmer

Op zaterdag 17 mei stond de roeirace in Lemmer op het programma. Deze wedstrijd is met zijn krap 23 kilometer de langste wedstrijd (op de HT na) en voor ons ook de dichtstbijzijnde wedstrijd.

Zaterdagmorgen werd een ieder rond 9.45 verwacht bij de schuur. Iedereen was redelijk op tijd, behalve een bepaald aantal personen waarvan dit ook wel verwacht werd. Onze stuurman had ons er echter wel voor gewaarschuwd om op tijd te zijn, want het is in Lemmer al eens voorgekomen dat de Moby Dick te laat aan de start verscheen. Dit was deze keer niet de bedoeling. Rond 10 uur konden we op pad naar Lemmer. Dit gebeurde deze keer in meerde auto’s omdat het huren van een bus te duur is voor deze korte afstand.

Het weer zag er goed uit. Het beloofde een mooie dag te worden. Het was ruim 20 graden en een klein windje. Ideaal roeiweer dus. In Lemmer aangekomen konden we de sloepen gereed maken voor het kranen en dit gebeurde dan ook vrij vlot. Na het kranen kon er gelijk een plekje gezocht worden in het haventje. De start van de dames zou rond 12:36 plaatsvinden en de start van de heren rond 12:48. Het was inmiddels iets over 11 dus er was nog voldoende tijd om de zaak goed in te smeren want het zonnetje brandde al goed. De heren verzochten de damesploeg vriendelijk om hun even in te smeren. Het damesteam van de Jan van den Berg was hier echter niet toe bereid. Dit tot grote teleurstelling van de heren van de Moby Dick. Een ieder werkte zijn brood/bami/lasagne naar binnen om de nodige brandstof voor de race op pijl te brengen. De Dextro’s werden rondgedeeld en zo werd het voor de Jan van den Berg alweer tijd om te gaan warm roeien. Al was dit niet echt nodig want het was al warm genoeg. Stuurman Roel wilde al vroeg met zijn dames gaan warmroeien omdat het altijd heel druk en krap is in het haventje van Lemmer.

Ondertussen was het herenteam compleet geworden de versterking in de vorm van roeiveteraan Jurie van de Berg was gearriveerd. Jurie zou vandaag stuurboord gaan versterken. Zijn motto hierbij is dan ook: Niet zwammen maar Rammen!!”

Zo werd het ook tijd voor de Moby Dick om te gaan warm roeien. Toen we dan ook van wal stoken lagen we zowat gelijk vast in de andere sloepen. Dit warmroeien konden we dan wel vergeten.. We konden de bemanning van andere sloepen alleen nog even boos aankijken om alvast wat angst te zaaien in het deelnemersveld. Vandaag hadden was onze grootste concurrent de Gouteyk uit Terschelling. Dit was ook een twaalf persoons sloep die drie minuten voor de Moby Dick startte. De Gouteyk is ook een snelle sloep.Dit hadden we al gezien in Zaandam toen ze met tien personen vrij lang achter ons bleven roeien.

Ons doel was vandaag om als eerste de haven van Lemmer weer in te roeien. We hadden startnummer 36. Dit betekend dus 36 sloepen inhalen. Verder Wilden we een tijd neerzetten die in ieder geval onder de twee uur zat.

Het moment van startten brak aan. De Moby Dick startte tegelijk met de Adulux. Met deze sloep was vorige week in Grou nog gestreden. Toen de laatste seconden voor de start wegtikten lagen zij echter nog andersom en een meter of 30 van de startlijn. Hierdoor startte de Moby Dick alleen.

Na het startsein werd gelijk een tempo van 28 lange klappen ingezet. De snelheid kroop richting de 12 km/h. Dit zag er veelbelovend uit. De eerste sloep werd dan ook al binnen 10 minuten ingehaald en nog velen zouden volgen. Zo ging het de haven uit richting het Brekkenmeer. Hier werd het al flink warm en de stuurman lette er dan ook op dat we elke 10 minuten konden drinken. Het drinken in de Moby Dick gebeurt onder het roeien. De roeier roeit dan met een arm door terwijl hij met zijn ander arm snel kan drinken. Dit alles moet in ongeveer drie slagen zijn gebeurd. Zo ging het richting de keerboei op het Brekkenmeer. De ene na de andere sloep werd ingehaald. Bij de keerboei moest de bocht ruim worden genomen om niet met andere sloepen in aanvaring te komen. Het tempo zat hier nog rond de 28 slagen en de snelheid nog tegen de 12 km/h.

img_0020

Na de keerboei ging het richting de blubbersloten oftewel de Brekken. De Gouteyk was in zicht en was iets genaderd. Voor ons lag een flinke lading sloepen die één voor één werden ingehaald. De snelheid van de Moby Dick begon hier wel wat te schommelen. Soms was de snelheid 11.8, maar soms was de snelheid ook rond de 10. Het slagtempo was hier nog steeds 28. Na het meer weer te zijn over geroeid kwamen we aan bij de boei waarna we richting de Brekken konden koersen. Op dit punt werden de dames ingehaald. We konden ‘onze’ dames hier even aanmoedigen en ook werden de roeiers in de Moby Dick aangemoedigd door de dames. Dit levert altijd een snelheidsverhoging op voor beide sloepen. Hierna waren we aangekomen in de Brekken. Een betere naam voor deze sloten was de Drekken geweest. Het water in deze sloot is bruin en lijkt als stroop. De Moby Dick heeft hier veel last van zuiging. We konden in dit eerste deel van de Brekken flink wat sloepen inhalen. Bij de bocht aangekomen voor het tweede deel van de brekken kwam de stuurman erachter dat er nog twee sloepen voor ons lagen. Deze konden nog makkelijk worden ingehaald en dit betekende dus dat de Moby Dick als eerste de haven in zou kunnen komen. De ena laatste sloep werd dan ook midden in het tweede deel van de brekken ingehaald. De laatste sloep voor ons was de Gouteyk. Dit werd een makkie. De Moby Dick zou die goudvis wel even opjagen en opvreten. Zo gingen we in de achtervolging. De snelheid zakte hier naar rond de 11 km/h maar verschilde ook weer vaak met lagere waarden. Dit mocht niet gebeuren! De Gouteyk naderde langzaam. Het derde deel van de Brekken werd nog achter de Gouteyk aangeroeid. Als we op het Brekkenmeer terug zouden komen dan moesten we ze pakken. Zo gingen we verder en naderden we het einde van de Brekken. De Gouteyk lag 150 meter voor ons. Nog één sloep en dan waren we als eerste binnen. Op het meer aangekomen konden we de aanmoediging van de stuurman van de Gouteyk al horen. We naderden langzaam. Te langzaam. Onze stuurman moedigde ons aan. De snelheid varieerde tussen de 10 en 11 km/h. Dit moest sneller. Het slagtempo was iets verhoogd naar 29. Half in het meer kwamen we langszij. We moesten een drink ronde doen waarop de Gouteyk ons weer voorbij kon. Na de drinkpauze werd er weer een inhaalpoging gedaan. We kropen weer langszij. Ondertussen maakte de stuurman van de Gouteyk het ons moeilijk door ons naar buiten te duwen. Nog een paar kilometer voor het einde van het meer kwamen we weer langszij en langzaam werd de Gouteyk ingehaald. Dit koste de bemanning veel energie.

Andimg_0018erhalve kilometer voor de finish waren we de Gouteyk voorbij. Hierna was het nog een zwaar stukje roeien, want de Gouteyk bleef proberen om weer dichterbij te komen. Dit gebeurde echter niet. De Moby Dick kwam als eerste over de finish een tijd van ruim 2 uur en 8 minuten.

 

Het was een mooie race om te roeien. Echter was de snelheid nog te wisselvallig en kon er nog meer gewonnen worden op gelijkheid en continuïteit. Onze tijd was goed voor de snelste tijd en een 21e plaats in het algemene klassement en een 5e plaats in de eerste klasse.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

five + 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.