Slag bij de molens.

31 mei 2008.
De Slag om de Zaan was na 5 jaar genomineerd voor de Hoofdklasse van het landelijk klassement. Dat heeft de organisatie geweten. 89 sloepen melden zich aan!

Dit grote aantal zorgde ervoor dat er in twee groepen werd gestart. Er mochten n.l. niet meer dan 50 sloepen op het water roeien. Dit i.v.m. het aanwezige scheepvaart. zaanseslag20.jpg 
   
zaanseslag37.jpg  Overzicht vanaf een molen. Die rokende pijpen zorgden voor een vies geurtje.
   
Om 11.30 uur mocht de Moby Dick van start gaan. Met alleen de Azorean High als waardige snelle tegenstander moest de Moby Dick de tijd zetten voor de Wolter Huisman. Deze startte ’s middags samen met de Jan van den Berg. 
   
De start begon bij de molen De Kat aan de Zaanse Schans. De route was van zuid naar noord. Eerst richting Wormerveer hier werd een brug gepasseerd en daarna een gelijk een boei gerond om zo de tegenovergestelde richting te gaan. In Zaandam ter hoogte van de Wilhelmina sluizen moest men weer keren om dezelfde weg terug te varen. In het haventje Haaidersbroek werd er gefinisht.    zaanseslag40.jpg
   
Onderweg passeerde men een aantal bruggen zoals de Clausbrug, de Zaanbrug en de Spoorbrug. Bij deze bruggen moest men door de aangegeven doorgangen roeien. Die waren zo nauw dat de sloepen er een voor een maar doorheen konden. Deze bruggen vormden obstakels die er voor zorgden dat de spanning bij sommigen hoog opliep. 
   
De doorgangen waren zo breed dat er maar een sloep tegelijk door kon. Met zo’n 50 sloepen op het water zorgde dit ervoor dat men rustig, (en wat heet rustig in een wedstrijd) moest wachten tot men aan de beurt was.
   
mobingeve1.jpg De Moby Dick was gelijk met de Azorean High van start gegaan maar deze schoot net voor de Moby Dick.  De keuze van de stuurman bestond uit twee optie’s. Te weten; in houden of doordrukken. De stuurman koos voor doordrukken en dat veroorzaakte geharrewar met de riemen van de Azorean High. Zo kroop men voor de Azorean High en begon men meteen afstand te nemen.   
   
Er was oponthoud bij verschillende bruggen. Er waren zenuwslopende momenten dat ze stil moesten liggen. De opgebouwde voorsprong verdween als sneeuw voor de zon. Bij de laatste brug was de Razende Snol uit Rutten gelukkig zo sportief om aan de kant te gaan en zo de Moby Dick ruim baan te geven. Nu kon dit laatste gedeelte op volle snelheid naar finish geroeid worden. Het baanrecord was meteen gebroken met de tijd van 1:26:10. De Azorean High finishte in 1:27:29. 
   
Een half uur later waren de Wolter Huisman en de Jan van den Berg aan de beurt.
Albert Korf en Pieter Mulder stapten uit de Moby Dick in de Wolter Huisman. Deze had 2 roeiers die op vakantie waren. Zij gingen deze 17 km voor de tweede keer roeien. 
 pieterg1.jpg
  Pieter de Gondelier trekt even een droog shirt aan.
   
De dames gingen eerst van start. In hun startgroep van 3 sloepen waren zij de snelste en konden zonder problemen met de wedstrijd beginnen. De Wolter Huisman ging als laatste van start.
   
De Jan van den Berg kon bij de eerste brug nog net voor een andere sloep kruipen maar moest gelijk daarna in de ankers en wachten op een langzamere voorganger. Rustig aan om daarna vol aan de bak te gaan.
   
jvdbinhaal1.jpg De Wolter Huisman probeerde van alles om de tijd van de Moby Dick in te halen. De ideale lijn werd zo goed mogelijk gevolgd. Menig sloep werd zo verschalkt maar ook zij moesten stoppen bij de bruggen. Het werd m’n wedstrijdje wel, zeg. 
   
De tweede rondingsboei kwam in het zicht. De stuurman van de Jan van den Berg zag dat bij deze boei alles stil lag. Hij vuurde zijn dames aan om dit gat zo snel mogelijk te overbruggen en toen zij daar aankwamen konden zij achter in de rij aan sluiten. Eenmaal deze boei gepasseerd te zijn konden zij menig sloep inhalen om zo op volle snelheid naar de finish te roeien. Met een tijd van 1:48:00 behaalden zij een 8e plaats in de hoofdklasse dames.
   
De Wolter Huisman finishte na veel oponthoud in een tijd van 1:27:18 en behaalde daar mee een derde prijs in de Derde Klasse Heren. Moby Dick beland op de 21 plaats in de Hoofdklasse Heren.
   
In deze wedstrijd kon je niet echt de zaak met elkaar vergelijken men moest gewoon veel geluk hebben bij de nauwe doorgangen.
 
Al met al was het een mooie wedstrijd, daar in de Zaan!
 
zaanseslag120.jpg 

Een kinderboeken schrijfster kwam met pecht te staan. (Haar naam is bij Tiemen Romkes bekend)

 
zaanseslag43.jpg

               maar volgens mij was er alleen maar een tandwieletje versleten?!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

threeenthirty − = 29

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.