Sssttt, stilte, concentratie, gelijkheid, kracht en één doel

5 mei 2012.
Voor het eerst dit jaar werd er verzameld bij de nieuwe roeischuur.
Het open Fries Kampioenschap in Lemmer was aan de beurt.
Voor de heren de derde wedstrijd en voor de dames een wedstrijd
die als test wordt gebruikt voor de Harlingen Terschelling race op 18 mei.
Het wedstrijd verslag van de Open Fries Kampioenschap wordt ditmaal
geschreven door Pieter Bakker.

   
Het zonnetje scheen en er was wat wind in de lucht er werd geen
regen voorspeld, en iedereen stond te stuiteren van de
adrenaline, gebrand om er een leuke sloeproei wedstrijd van te maken. 
De stemming zat er goed in. Zelfs Klaas was mooi op tijd en had
niets vergeten. Hadassa, die weer voor het eerst mee roeide, zou
zelf in de Lemmer komen. Haar jongste moest nog voorzien worden
van een voeding. 
Een ieder bereide zich op zijn eigen manier voor. Henk had een
vers emmertje zure haring en een ander had bietjes of spaghetti
bij zich. Dit alles voor die 5% meer prestatie. 
Er werd bij de dames wat gedibbeleerd over wie welke riem wilde
hebben met roeien, gelukkig kwamen zij er toch nog uit en konden
we vertrekken. 
In de Lemmer aangekomen konden we lekker snel takelen. Helaas
kregen we nog geen start bewijs want het inschrijfgeld was nog niet
bij de organisatie binnen. Snel met de TomTom naar de pin in
Lemmer en dit obstakel was ook weer verholpen. 
 
Een deelnemers veld van 44 sloepen waarbij opviel dat de Moby Dick vandaag nr. 27 had, ongeveer half in roei veld. Hun snelheids concurrent de Azorean High startte ditmaal als laatste. Er werden theorieën op losgelaten, de een zei gunstig dan liggen we snel vooraan en de ander zei weer dat zo de concurrenten op ons in konden roeien.  le12kl5.jpg 
   
le12kl6.jpg  Stuurman Albert Postman heeft in deze het laatste woord en hij gaf zijn visie over het doel van de wedstrijd. Vanaf de start meteen, 26 roeisloepen, voor de eerste boei in halen. Dit alles binnen 5 km. Dan met de wind mee een voorsprong opbouwen om deze te behouden in de sloten waar de wind tegen zou zijn.
 
   
Er vanuit gaande dat de Azorean High er ook op gebrand waren om voor ons binnen te komen zou dit wel eens een ultieme kracht strijd kunnen worden. 
   
Genoeg gepraat. De Jan van den Berg ging van start. De voorgaande sloepen werden direct ingehaald en zij gingen alleen naar de eerste boei met een lekkere bries op de kop.   le12kl1.jpg
   
le12kl2.jpg  Het gehele deelnemersveld achter de Jan van den Berg aan. 
De boei werd gerond en met de wind mee ging het richting de Lange Sloot. Pittig werd hier doorgeroeid en de eerste mannen sloep kwam nu pas om hen heen.  
   
De Moby Dick haalde de een na de andere sloep in. De stuurman maakte zijn roeiers erop attent om zich niet alleen te focussen op de Azorean High. Focus moest liggen op je eigen riem, ademhaling, zit je recht achter je riem, ben ik nog gelijk met de slag roeier en ben ik niet krachten aan het sparen.
   
Voor de bewuste eerste gele boei waren er al 20 sloepen ingehaald. Zelfs in de scherp gemaakt bocht werden er nog 2 ingehaald. 
 
Geweldig wat een race tot nu toe! Op naar de zeemeerminnen van de Jan van den Berg. Want deze waren nog niet ingehaald. De dames waren goed bezig en hebben zich aan hun afspraak gehouden, n.l. dat de Moby Dick niet voor de eerste boei om hen heen zou komen. 
   
le12kl3.jpg  De Moby Dick ging over op een slagtempo van 34/35 snoeiharde lange klappen. Een 1 km na de boei werd de jan van den Berg ingehaald. Over en weer werd er naar elkaar geschreeuwd. Kippenvel moment.  

Meteen een facebook foto voor Erik. Het puntje op de i.

   
De Azorean High kwam langzaam maar zeker dichterbij. De Moby Dick moest aan de bak wilden zij als eerste binnen komen. 
   
In de Lange Sloot was er 1 obstakel en dat was een brug. Deze werd moeiteloos gepasseerd en nu kwam het lastigste gedeelte. De wind werd op het Brandemar meer pal tegen. Kracht 4 en het werd een heel andere wedstrijd.  le12kl4.jpg 
   
Hakken en beuken over deze 5 km. De Jan van den Berg verloor hier tijd en de Moby Dick zag de Azorean High nu snel naderbij komen. 
   
le12kl8.jpg  De Moby Dick verhoogde nog zijn slagtempo maar dit mocht niet baten. 200 meter voor dat men de Groote Brekken weer op zou varen, haalde de Azorean High de Moby Dick in. 
   
Dit kon toch niet waar zijn! Dit was niet waar de Moby Dick voor gekomen was! De adrenaline en de spanning gierde door de sloep. Dan maar in de achtervolging. De Moby Dick ging in de slipstream van de Azorean High zitten en wachtte af. Dit kon toch niet waar zijn! Dit was niet waar de Moby Dick voor gekomen was!  
 
Men schoot het meer op en de wind hielp weer mee.  Onze stuurman merkte dat er toch nog meer mogelijk was vandaag want de Moby Dick begon kwam weer langszij. Je kon bijna van de Moby Dick op de Azorean High overstappen, zo dicht zaten zij tegen elkaar aan. Voor de wind, en ja hoor we gingen volle bak met lange snoeiharde slagen een waar roeifestijn op het water tussen deze 2 speedboten. De Azorean High zag wat er gebeurde en deden er ook nog een schepje bovenop. Wat een strijd ontstond er.
De Moby Dick deed het onwaarschijnlijke door de Azorean High weer in te halen. 
 
le12kl9.jpg

Het kat en muis spel was nu begonnen want nu zat de Azorean High in de slipstream van de Moby Dick.

 
De laatste heren sloep die de Jan van den Berg inhaalde was Het Dikkertje. Toen zij eindelijk het meer oproeiden zagen zij deze sloep op een kilometer voor hen roeien. De snelheid kwam weer terug en wind en water deden de rest. Het Dikkertje kwam dichterbij en werd als richtpunt genomen om deze nog even voor de finish in te halen. 
 
De Jan van den Berg roeide deze laatste 5 kilometer of zij al in de finale zaten van de wedstrijd. De afstand liep terug naar 400 meter.   
 
De stuurman van de Moby Dick voerde de spanning op door te gaan fluisteren! Concentratie, stilte, kracht op de riemen, blijf gelijk, niet inhouden, het kan, het kan, geloof in jezelf.
Nog 2 bochten voor de finish. Elke roeier in de Moby Dick wist dat de Azorean High het ging proberen om hen voor de finish nog even in te halen.
De pijn werd verbeten in handen, rug, buikspieren, schuurplekken op de bips en ja daar kwam de Azorean High op zetten in een nu of nooit gedachte.
Er werd een roeistrijd geleverd op de laatste 200 meter, en Albert stuurde een geweldige koers, de Azorean High kwam bijna naast de Moby Dick maar de finish boot uitkomst.
De ontlading was groot in beide roeisloepen. Alhoewel de Azorean High 5 minuten sneller was was dit mooi racen. 
 
le12kl10.jpg

De Jan van den Berg kon Het Dikkertje niet meer inhalen voor de finish. Het scheelde 150 meter. Zij roeiden een tijd van 2:44:24 en werden 2e in de Eerste Klasse Dames en 6e in het Algemeen Klassement. 

Prachtige finale en finish van de dames!

 
De Moby Dick deed er 2:05:44 over en werd 4e in de Eerste Klasse Heren en 28e in het Algemeen Klassement. 
 
le12kl7.jpg 

Eh Jacob, hoe moet het ook al weer?

 De uitslag van Het open Fires Kampioenschap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

39 − twoenthirty =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.