Wat is er loos!

13 mei 2006.
Wat is er loos met de roeiers? De ene na de andere tijd wordt verbeterd. Strijdlust tot de laatste meter aan toe. Wat zeg ik, tot de laatste centimeter! De heren verbeterden hun tijd van vorig jaar, die al snel was, met ruim 2 minuten. De dames hadden peper in hun handen en roeiden ruim 14 minuten sneller dan vorig jaar!

Zaterdag de 13e. Wie zegt dat 13 een ongeluks getal is? De roeiers in ieder geval niet. Zij gingen vol goede moed richting de 22 kilometer lange wedstrijd te Lemmer. Het Open Fries Kampioenschap Sloeproeien. Een bijna thuiswedstrijd met voor beide teams dezelfde handicap! Een nieuwe roeier, die net begonnen was met trainen. 

 

Gespannen gezichten en dan moet je ook nog wachten voor dat je een keer vertrekken kunt.

 

Lemmer ligt lekker dicht bij zodat er genoeg Urker supporters aanwezig waren om beide team?s eens lekker toe te schreeuwen. Dit was op een drietal punten mogelijk. Bij deze punten voeren de sloepen op nog geen 5 meter van de kant langs. Lekker brullen dus!
FF checken of ie nog waterdicht is. 

 

 

Drie keer raden welke sloep er nu in de takels hangt? 

Tijdens het palaver werden er interessante dingen verteld. Ook kon men er vragen stellen over de route, het weer en wat de pot schafte.

 

De beide stuurmannen luisterden gespannen! 

 

 

Gelukkig had Janita de route goed bestudeerd. 

Oud roeier Jan Koffeman (r) kwam nog even buurten.

 

Helaas heeft hij nog geen heimwee naar het roeien. 

 

 

Jan Fokke, meester mixer van geheimzinnige sport drankjes. 
38 Heren sloepen en 11 dames sloepen waren op deze wedstrijd afgekomen. Een drukte van belang in de jachthaven. Dobberende en warm roeiende sloepen zorgden voor een chaotische drukte. Op het moment dat de Jan van den Berg moest starten lagen zij vast in deze drukte en konden geen kant op. Met veel pijn en moeite kwamen zij vrij om 40 seconden te laat over de start lijn te roeien.  
40 seconden te laat bij de startlijn zou de loop van de wedstrijd volkomen veranderen.   

Dit waren dure seconden! Resultaat was dat de Voorbijganger die een minuut later startte nu nog maar een achterstand had van 20 seconden zodat zij de Jan van den Berg als een duidelijk richtpunt op de korrel namen. Dit hebben zij geweten want nu ontbrandde er zich een strijd die zijn weerga niet kende. Een strijd die tot op heden nog niet gestreden was!

De Moby Dick daar in tegen had het een stuk gemakkelijker. Zij startte als laatste en hadden ruim baan om jacht te maken op de Azorean High. Deze was een minuut eerder gestart en daardoor tot jachtobject gebombardeerd.

Men ging via het Stroomkanaal de Grote Brekken op, richting het op zes kilometer gelegen eiland, hier omheen terug om zo de Lange Sloot in te schieten. In dit kanaaltje lag als enigste opstakel een nauwe brug waar men maar met 1 sloep te gelijk onderdoor kon.  

 

De Jan van den Berg kon ongehinderd de brug passeren, op korte afstand gevolgd door de Voorbijganger. 

De Moby Dick, zag op weg naar het eiland, de Jan van den Berg al weer terug komen met op 20 seconden gevolgd door de Voorbijganger. Ook kwamen zij de Azorean High al tegen en dit zette hen tot groter spoed aan om hen voor de Lange Sloot in te kunnen halen.

Dit lukte, maar een kluit van sloepen lag nu tussen hen en de brug in. Men roeide tot de Ame Gijs en kon deze voor de brug niet meer inhalen. Knarsetandend moesten zij af en toe stoppen met roeien om geen aanvaring te veroorzaken. De Azorean High was intussen naast de Moby Dick komen roeien en zo gingen deze drie op de brug af.  

Op 20 meter afstand van de brug kon de Moby Dick de Ame Gijs van wege de ruimte niet meer inhalen. 

 

De Ame Gijs schoot als eerste onder de brug door gevolgd door De Moby Dick die meteen bakboord uit stuurde om zo om de Ame Gijs heen te roeien. De Azorean High was door het bakboord gat onder de brug door geschoten en knalde zo tegen de achterkant van de Moby Dick aan. Bakboord slagroeier Auke Hakvoort zijn riem werd door deze aanvaring uit de dol gewipt. Ook het Urker vlaggetje moest het ontgelden en verdween in de diepte. Na een korte strubbeling kon de slag weer opgepakt worden en roeiden, zij vrij van ander sloepen, de Woudsloot in. De Azorean High volgde als een terrier 
 

Ja hoor, voor een tweede keer zijn wij ons vlaggetje (zit achter aan het roer vast) kwijt geraakt.

 

De stuurman van de Azorean High krijgt na de wedstrijd even bezoek. 

Het was af en toe knallen bij de brug. Letterlijk en figuurlijk. 

 

Beide sloepen voeren op vol vermogen om afstand van hun tegenstanders te nemen.

De Moby Dick voer langzaam weg van de Azorean High maar de Jan van den Berg moest beetje bij beetje toegeven aan de Voorbijganger. De achterstand was terug gelopen tot een seconde of 5.

Men voer weer richting de Groote Brekken en vanaf hier was het nog zes kilometer naar de finish. De Jan van den Berg lag voorop direct gevolgd door de Voorbijganger daarachter kwam de Moby Dick die op hun beurt weer gevolgd werd door de Azorean High en de Twirre. 

 

Jan van den Berg, mooi op kop maar de Voorbijganger wil meer. 

Als dit zo doorging konden de twee Urker sloepen als eerste de finish passeren. Maar dan moesten de dames zich niet in laten halen en dit was wel het geval. De Voorbijganger lag al naast de Jan van den Berg en er moest nog een kilometer of drie geroeid worden.

Men bleef gelijk op gaan en geen van de sloepen gaf op. Wie kon het volhouden? Men roeide al op hun laatste reserve. Hoe stuurman Harmen Romkes ook zijn dames aan moedigde, de Voorbijganger bleef naast hun roeien. De dames van Voorbijganger, die meestal de snelste zijn, bleven alles geven om de Jan van den Berg eruit te roeien.

 

Maar toen….doemde de Moby Dick op. De redder in nood. De stuurman van de Moby Dick zag dat de Voorbijganger bezig was om de Jan van den Berg in te halen. Hij stuurde de Moby Dick naast de Jan van den Berg. Stuurman Harmen Romkes zei tegen zijn dames dat zij nog 1 kans hadden om de Voorbijganger voor te blijven. Dan moesten zij met de Moby Dick mee roeien.

 

Beide stuurmannen schreeuwden naar de dames. De roeiers begonnen te schreeuwen en het ongelofelijke gebeurde. De centimeter voor centimeter gewonnen ruimte van de Voorbijganger werd in No time weer goed gemaakt. De Jan van den Berg werd in de slipstream van de Moby Dick gestuurd en roeide de Voorbijganger op een meter of 5 achterstand.

De spirit die de dames weer kregen door de komst van de Moby Dick moest nu nog zorgen dat zij als nummer 1 en 2 de finish passeerden. 

 

Als laatste gestart, als eerste gefinisht. 
Helaas waren de Azorean High en de Twirre te dicht bij om deze wedstrijd helemaal perfect af te sluiten. Deze twee haalden de Jan van den Berg net voor de finish in.  

Finish van de Jan van den Berg met de daarachter de Voorbijganer.

Rechts voor ziet u de Twirre. 

 

De 40 seconden die de dames te laat starten werden helaas niet meer goed gemaakt maar wat een wedstrijd en wat een strijd. Er was echt alles gegeven en zelfs nog meer dan dat. Beide damesploegen waren zo kapot dat een van deVoorbijganger na de finish over moest geven van de geleverde inspanning. Ook de dames van de Jan van den Berg hadden tijd nodig om zich zelf te herpakken.

De Moby Dick die als laatste was gestart finishte in een tijd van 1:59:09. De snelste tijd alhoewel er geen speedcup te verdienen viel. Een 6e plaats in het Nederlands Klassement B en een 26e plaats in het Algemeen klassement.

De dames roeiden een tijd van 2:21:41. 5e plek in het Nederlands Klassement A en 6e plaats in het Algemeen Klassement. Het was de tweede snelste tijd. 36 seconden langzamer dan de snelle tijd van de Voorbijganger.

Dit waren de seconden die bij de start verloren waren gegaan. Want anders???

 

De uitslagenlijsten werden bijna uit handen gerukt.

 

Rustig rustig er zijn er genoeg! 

 

Aandachtig werden de lijsten bestudeerd.

 

Waar staan we en hoe zijn wij geëdigd.

 

 

Wim Haasnoot (L), stuurman van de Azorean High kreeg het even benauwd toen Abraham om zijn vlaggetje kwam vragen.  
Er was geen speedcup maar gelukkig had de plaatselijke Mac Donalds een beker staan! 

 

Uitslag Open Fries Kampioenschap Sloeproeien in Lemmer

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nineeneighty − = 87

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.