Wedstrijd om te oefenen.

27 april 2013.
Het Open Friese Kampioenschap was zaterdag de wedstrijd waar de
heren zich konden testen met de sloep van de dames.

Met de Jan van den Berg roeien zij op 10 mei de tocht der tochten, de Elfstedentocht onder het roeiers, de Koninginnewedstrijd van het roeien, de Harlingen – Terschellingrace! 
   
Er deden 35 sloepen mee aan deze race in Lemmer. De 9 dames sloepen mochten als eerste starten en de heren startte als 27e . Een ijk punt voor de heren was de Aludux. Deze sloep is een exacte kopie van de Jan van den Berg maar roeit wel met 8 roeiers.   ler2013k2.jpg 
   
Het startschot klonk en de Jan van de Berg zette en 30 slagen per minuut in. De stuurman maande zijn ploeg tot rust en een eigen wedstrijd er van de maken. Met een kleine maar pittige noorden wind ging het richting de Brekken. De snelheid zakte van 5 naar 4.5 knopen. Met een mooi slagtempo ging het richting draaipunt. Deze moest over bakboord gerond worden. De Twirre die later gestart was kwam achterop de Jan van den Berg. De stuurman liet hem voorgaan omdat hij sneller was.
   
Maar omdat de Twirre een vrij ruime bocht nam en bijna stil kwam te liggen, kwam de Jan van den Berg weer langszij. Het gaf de heren van de Jan van den Berg weer even een kick en met ruim 5 knopen op de teller gingen ze weer richting de sloten van lemmer. De Twirre liep weer langzaam uit en de Jan van de Berg probeerde in zijn slipstream te zitten.  Op een gegeven moment moest men de Twirre toch laten lopen. Na het oversteken van de vaargeul ging het de sloten in. Dit is van oudsher al een lastig stuk. Niet al te diep en zwaar water. Het ging richting het enigste bruggetje in het veld.  
   
Deze werd zonder al te veel problemen genomen. De grutte Beer uut Joure lag nu voor de Jan van de Berg. De stuurman spoorde zijn ploeg aan tot een kleine sprint omdat het water niet al te breed is . De Grutte Beer zette nog 3 keer de aanval in maar moest de Jan van de Berg toch laten gaan.  ler2013k3.jpg 
ler2013k4.jpg En er voorbij! 
   
Ondanks het mooie tempo kwam de man met de hamer even aan boord. De snelheid zakte naar 3,9 knopen. De stuurman porde het vuurtje weer op deed een extra drinkronde en schreeuwde de ploeg nieuwe moed in.  De roeiers zette er een tandje bij en zo klom snelheid weer naar de 4.8 knopen. Nu ging het over de Brekken richting de finish in Lemmer. Met de wind in de rug en 5.2 knopen op de teller schoten ze de finish over.  
   
Met een tijd van 2 uur 18 bleef de Jan van den Berg de Aludux met 4 minuten voor.  Een mooi stabiel geroeide wedstrijd met maar een klein dipje was een goede training voor de Harlingen- Terschelling Race van 10 mei a.s.    
 

 

 
De feiten;
De Jan van den Berg werd 3e in de Heren Klasse 3 en 14e in het Algemeen Klassement. 
 
   
ler2013k1.jpg

ler2013k5.jpg
Na de wedstrijd voelde Erik zich een beetje zweverig.  Was trouwens zo weer opgelost!
   
ler2013k6.jpg  Tja, sleep well!
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

46 − = fiveenforty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.