06-10-2001

B IN DE VOETSPOREN VAN A!

Het B-team van Roeiploeg Urk heeft laten zien dat zij een goed reserve
team vormen voor het A-team.

Alleen het tijdstip waarop vertrokken moest worden viel hard tegen
voor een vrije zaterdag ochtend.
Kwart voor zeven vertrok de bus richting Alkmaar. Hier was de Victorie-tocht-Alkmaar georganiseerd door de Algemene Vereniging Oud-Personeel van de Koninklijke Marine en de 8 Oktober Vereeniging Alkmaar Ontzet.

De wedstrijd telde mee voor het Nationaal Kampioenschap en was tevens de eerste wedstrijd van het B-team die afgelopen juni pas begonnen was met trainen.Deze eerste wedstrijd moest natuurlijk gewonnen worden om de eer van Roeiploeg Urk hoog te houden na de behaalde successen van het A-team.

De Moby Dick werd om 9.00 uur gelost en na zich te hebben ingeschreven roeide de bemanning naar het start gedeelte. Deze start vond plaats bij het politiebureau en daar aan de kant werd er nog snel een paar kapotte voetsteunen op een 'Mc Gyver' achtige manier gerepareerd. Hierna werd de zenuwachtige bemanning geinstrueerd door de A-team stuurman Tiemen Romkes.

Het zou een moeilijke wedstrijd worden met veel bruggen en smalle doorgangen waardoor inhalen soms onmogelijk was of alleen op 'vriendelijk verzoek' aan de langzamer boten of die aan de kant wilden gaan.

Drukte bij de start.

De eerste start was om 10.30 uur en er werd om de twee minuten gestart in groepen van drie sloepen. Er deden 65 sloepen mee waaronder vele snelle boten. De Moby Dick startte om twee minuten voor 11. De start ging grandioos. Maar na 150 meter moest er een haakse bocht genomen worden die meteen volgde door een zeer smalle brug waaronder niet geroeid kon worden. Hier moesten de roeiers zich met de handen vooruit trekken. Na deze brug kon er vaart gemaakt worden om de 10 Engelse zeemijlen te volbrengen. Het waren twee ronden van 8 kilometer die geroeid moesten worden en zo kwam het voor dat er boten waren die twee keer ingehaald moesten worden. En met 65 sloepen in dit parcours was het een drukte van belang voor de vele bruggen. Voor de bruggen hadden de langzaamste boten voorrang of als ze sportief genoeg waren lieten ze de snellere boten voor. Maar dit gebeurde niet altijd. Het werd een wedstrijd van hollen en weer stilstaan. Ook werden er boten gepasseerd door met maar 1 kant te roeien en de andere kant werden de riemen langszij gehouden om toch deze langzamer roeiende boten in te kunnen halen. De finish tijd van de Moby Dick was 1 uur en 16 minuten en 17 seconden. Hiermee veroverden zij de Speed Cup en door dat zij als 1 van de laatste gestart waren en als eerste te finishen wonnen zij ook nog de Super Speed Cup. 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

sevenenseventy − eightensixty =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.