Buigen of Barsten.

4 september 2010.
Na een periode van vakantie en geen wedstrijden moest de Moby Dick en de Jan van den Berg zich weer laten zien. Ze kwamen in actie in de Maasrace te Rotterdam die tijdens de wereldhaven dagen werd geroeid.

Deze wedstrijd kenmerkt zich door een massale start op de Maas. Hiervoor wordt het waterverkeer tijdelijk stil gelegd. Door het tij was de wedstrijd ingekort naar 14,4 km. Anders konden de sloepen niet onder een paar lage bruggen door. De massale start was om 13:15 en vond plaats achter de Erasmus brug.
   
mrace10sam_0142.jpg  Pieter Wakker (l) en Jurrien van den Berg deden voor het eerst mee in een ‘grote’ wedstrijd. 
   
De Moby Dick had op snelheid, dit jaar al een paar keer zijn meerdere moeten herkennen in de Azorean High. Daarom stelde Albert Korf de ploeg voor een ultimatum. Als zij deze wedstrijd sneller waren zou hij nog een jaar blijven en anders zou hij stoppen. 
   
mrace10sam_0168.jpg   mrace10sam_0170.jpg
De meiden waren al aanwezig. Zij waren vrijdagavond aangekomen en maakten er een weekendjen van/  Melissa had het appartement van haar ouders hiervoor ter beschikking gekregen. 
   
   
De ploeg bestond uit een aantal nieuwe jongens waarvoor dit hun eerste wedstrijd ervaring was. Omdat stuurman Pieter Mulder nog op zee zat, was Willem van der Lee die de honneurs waarnam. 
mrace10sam_0188.jpg Sloepen liggen klaar en weggesleept te worden naar de startlijn, 
   
 De sloepen worden naar de startlijn gesleept. mrace10sam_0196.jpg 
Het waren weer uitstekende roei omstandigheden met een lekker zonnetje en weinig wind.
De tactiek van de Moby Dick was om zover mogelijk aan de buitenkant te liggen om zo, zonder hinder de meeste boten voorbij te schieten.
De wedstrijd leiding dacht hier anders over en de Moby Dick werd terug gefloten. Snel werd er gekeerd maar doordat het aftellen al was begonnen en de tijd te kort was om nog een goede start positie te vinden kwamen zij midden in het gewoel van riemen en sloepen te liggen. 
   
De Jan van den Berg werd gestuurd door Tiemen Romkes. Deze had deze wedstrijd al verscheidene malen gestuurd. Daardoor had hij een perfecte positie uitgekozen en had van niemand last.  mrace10sam_0210.jpg 
   
De Moby Dick zat met zijn bakboord riemen in de knoop met een sloep uit Muiden. De Azorean High lag wel mooi aan de buitenkant. Het Bengaals vuur werd afgestoken en het start schot klonk, Maasrace 2010 was begonnen. 
 
De Moby Dick moorde zich een weg naor vuuren en met wat ellebogen werk kwamen ze los van de grote club. De jacht was begonnen. De jacht om naar een snelle tijd. Op jacht naar de Azorean High. Deze had door zijn goede positie een 100 meter voorsprong.   

 

De wedstrijd ging onder de Erasmus brug door. Daarna was er al wat meer ruimte en de Moby Dick kreeg nu vrij baan en kroop richting de Azorean High. De Jan van den Berg ondervond geen problemen en kon zich richten op een snel mogelijke tijd neer te zetten. 
   
mrace10sam_0214.jpg  mrace10sam_0220.jpg 
De Moby Dick vol in het strijd gewoel.  Een prachtig gezicht, een mooie witte sloep met rood, wit, blauw strepen er op, met 10 wit geklede Urker “prinsendochters” aan de riemen, mooi gelijk en strak roeien, dat zie je niet elke dag. 
   
   
De Moby Dick moorde zich een weg naor vuuren en met wat ellebogen werk kwamen ze los van de grote club. De jacht was begonnen. De jacht om naar een snelle tijd. Op jacht naar de Azorean High. Deze had door zijn goede positie een 100 meter voorsprong. 
   
De wedstrijd ging onder de Erasmus brug door. Daarna was er al wat meer ruimte en de Moby Dick kreeg nu vrij baan en kroop richting de Azorean High. De Jan van den Berg ondervond geen problemen en kon zich richten op een snel mogelijke tijd neer te zetten. 
   
De Moby Dick kroop met 32 slagen per minuut langzaam maar zeker naar de Azorean High toe. Na 4 km werd deze sloep heel langzaam ingehaald.  
   
De Azorea High kroop direct in de kielzog van de Moby Dick. De stuurman zweepte zijn ploeg op om een gat te slaan tussen de sloepen. Maar de Azorean High zat als dikke stroop aan de Moby Dick vast. 
   
Dat gat kwam er dus niet! De aanval van de Azorean High kwam tijdens het drinken. Dan maar intervallen. Van 3 rust tot 10 vol aan dreef de stuurman de snelheid op.  Zo liet hij de Azorean High achter zich.  
   
De wedstrijd ging verder, voorbij een eilandje en ter hoogte van de Hollandsche IJssel werd de Maas overgestoken en zo weer terug richting finish. Bij de boei opende de Azorean High weer de aanval. De Moby Dick neemt zo’n bocht ruimer door zijn lengte dan de Azorean High. Deze pakte dan ook de binnen bocht. Beide sloepen lagen nu op de zelfde hoogte om na 200 meter de tweede boei te ronden. Willem spoorde zijn volk goed aan en kropen weer voorbij. De tweede boei moest gerond worden. Het bleef een nek aan nek race voor beide ploegen.  
   
De Moby Dick kwam weer op kop te liggen. De Freedom van Braveheart Shipping kwam naast hen varen met daarop Urker supporters zij schreeuwden de ploeg weer nieuwe energie toe. De stuurman schreeuwde dat ze het nog even vol moesten houden voor dat het gevaar geweken was. Immers in de oude havens is er veel minder ruimte om in te halen.  mrace10sam_0233.jpg
   
Het lukte de Azorean High niet meer om de Moby Dick in te halen. Met de Azorean High vlak achter hun aan behaalde de Moby Dick met 1:11 als eerste de finish. Albert Korf blijft dus nog een jaar! 
   
De Jan van den Berg roeide een goede wedstrijd en deed er 1:31 over de 14,4 km  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

oneenthirty − threeentwenty =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.