Dat was ‘m weer!

22 mei 2009.
132 sloepen, 1300 roeiers, ettelijke volgboten, zout water en een gemeenschappelijk doel: de overkant halen! Dat is de Harlingen Terschelling Race in een paar woorden.

Sloepen van allerlei formaat, van slagschepen zoals de Stad Kampen en de Gouteijk tot kleine sloepjes zoals de Waterheks en Wetterspetter.  Tussen al deze boten voer daar startnummer 101: de Jan van den Berg uit Urk. 
   
Dit jaar zouden de heren deze wedstrijd weer roeien. Reeds vroeg in het jaar waren zij begonnen met trainen, elke zaterdag. Weer en wind werd getrotseerd om in Harlingen goed beslagen ten ijs te komen.
   
Afgelopen vrijdag was het dan zover, om half zeven werd er vertrokken vanaf Urk. De eerste start was al om 08:30 en alle sloepen dienden voor de eerste start achter de startlijn te liggen. De Jan van den Berg was twee dagen daarvoor al in Harlingen te water gelaten en lag in de visserijhaven langszij de PD 63 op de ploeg te wachten.    htsite4.jpg
   
Nadat de sloep richting de Willemshaven was geroeid om daar achter de startlijn te verzamelen was er niets anders te doen dan wachten, wachten op dat ene signaal dat drie uur lang ellende betekend, die ellende die zoveel waard zal blijken te zijn.
Toen om 09:20 was het zover, samen met de hieronder vermeldde sloepen werd de Jan van den Berg afgeschoten.      
Rijp   Muiden  
Jan van den Berg Urk 
Stad Kampen  Kampen 
Evert Deddes  Rotterdam  
HES-Amsterdam  Amsterdam  
Terschelling   Midsland  
Gouteijk  Terschelling West 
Zeeotter II  Doniaga 
Pollux   Den Helder
Onversaagd  Harlingen
   
htsite8.jpg htsite7.jpg
   
Het starten verliep enigszins moeilijk aangezien er een straffe wind stond. Stuurman Tiemen Romkes kon met moeite de sloep recht op de startlijn houden. Maar uiteindelijk was dan daar het startschot, de 10 sloepen stormden richting de havenmond en de Jan van den Berg begon gelijk afstand te nemen van de rest van de startgroep. 
   
Met een goede snelheid van rond de 8 kilometer per uur werd er met de kop schuin op de golven langs de Pollendam geroeid. Nog geen vijf minuten na de start was het hele team doorweekt tot op de laatste draad aan hun lijf. Welkom op het wad! htsite9.jpg
   
Wat is er nu te vertellen over een race die drie uur duurt, het begint met een hoop spanning, dan gaat die spanning over in plezier (ja echt waar, soms vinden wij roeien leuk) dan krijg je kleine ongemakken, die ongemakken gaan dan over in pijn, die pijn wordt al groter en  is soms zelfs deprimerend te noemen. Het is op dat soort momenten heel belangrijk een stuurman te hebben die precies weet wat er in zijn roeiers om gaat. Zo kan hij daar tijdig op in springen en de ploeg op te drijven tot hoogten die zij zelf niet voor mogelijk houden. Zo wordt hier het kaf van het koren gescheiden.
   
Na ongeveer een uur roeien met een gelijkmatige snelheid waren er al enige startgroepen ingehaald. Al deze boten gaven je weer een hoop nieuwe moed om door te gaan. De Jan van den Berg was zelf ook nog niet ingehaald dus tot zover leek het goed te gaan. Toen kwam de Friesland in zicht (voor diegenen die het niet weten, de Friesland is een veerboot tussen Harlingen en Terschelling) op deze veerboot scheen de vrouw van roeier Jurie van den Berg, Jeannet, te vertoeven. Dit feit op zich was natuurlijk reden genoeg om er een schepje boven op te doen. De stuurman stuurde zo dicht op de Friesland aan dat de sloep er praktisch vlak naast voer waardoor de aanmoedigingen vanaf het veer in de sloep duidelijk te horen waren.  
   
 htsite3.jpg  
   
Verder ging het weer, vergezeld door de trouwe volgboot Neeltje UK 61 van Cor Zwaan werd kilometer na kilometer verzwolgen. In de verte doemde de ons welbekende Azorean High op. Deze mannen waren als laatste gestart en suisden met enorme snelheid om iedereen heen. Normaliter kunnen de jongens van Roeiploeg Urk in hun Moby Dick hen aardige partij leveren maar nu waren de Katwijkers een maatje te groot. Hier mocht echter niet aan gedacht worden, ze moesten doorgaan, doorgaan om te gloriëren. 
   
htsite2.jpg De Azorean High haalt hier de Jan van den Berg in
   
Volgschip Neeltje (UK 61) naast de huidige UK 61. Deze kotter is van Zeevisserijbedrijf J. van den Berg en Zonen. De Jan van den Berg is vernoemd naar de oprichter van dit bedrijf.  htsite1.jpg
   
Een paar kilometer voor het Schuitengat, in de buurt van het opleidingsschip Octans van het MIWB dat daar tijdmetingen deed, kwam de Aludux uit Delfzijl opzetten met daar achter de Mercator uit Rotterdam. Nu is de Aludux een zusterschip van de Jan van den Berg en het kon natuurlijk niet bestaan dat deze vijf minuten later gestarte sloep de Urkers in zou halen. De Mercator was geen houden aan maar de Aludux was iets waar men zich in vast konden bijten.  
   
Naast elkaar werd er verder geroeid zowel in het Schuitengat, door het Schuitengat en na het Schuitengat. Er was een strijd van leven en dood uitgebroken. Om en om probeerden de stuurmannen hun ploegen op te zwepen met intervalletjes van vijf om tien slagen maar het mocht niet baten, alle pogingen van Tiemen Romkes om te tutoyeren liepen op niks uit en het leek er op een foto finish te worden.   htsite10.jpg
   
De Urker vlag werd uit gestoken om aan iedereen te laten zien wat er aan kwam. Die grote en oude Urker vlag die reeds bij de eerste wedstrijden door grondlegger, Jan van Urk gebruikt werd. Zij kwamen daar om iets te laten zien, de vlag in top, dit waren niet zomaar mannetjes, dit waren grote bonkige kerels van staal die nooit opgeven, die nooit zich zullen laten kennen en die nooit onder zouden doen voor een ander. 
   
Het aller laatste werd uit de kan gehaald de Jan van den Berg versnelde zowaar en er kwam afstand tussen beide boten. De afstand werd nog iets groter toen de Aludux plots moest uitwijken om niet op de droogte te komen, maar de strijd was nog niet gestreden. Met de Aludux als grote drijfveer vlak in haar kielzog stormde de Jan van den Berg richting de finish. 
   
Daar was de dam, je kon de mensen al horen, je zag de veerboot ‘Midsland’ ook die stond vol publiek, mensen klapten en juichten. En dan…… is daar dat signaal, je kan het eerst niet geloven, je denkt dat het nog niet voorbij is, en dan zegt de stuurman: jongens dat was ém. En dan was dat hem. 
   
htsite5.jpg  htsite6.jpg
   
De Jan van den Berg roeide de Harlingen Terschelling race van 2009 in 03:17:03 en bereikte daarmee de 31 plek in het algemeen klassement.    
   
Totale uitslag.
   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 80 = sixeneighty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.