De kop is er af!

14 mei 2011.
Afgelopen zaterdag gingen de heren met hun Moby Dick richting Grou voor en wedstrijd van ruim 20 kilometer.

Er waren aardig wat debutanten in het team! 
grou11k1.jpg  grou11k2.jpg 
Jan Bakker   Jan Korf
grou11k4.jpg   grou11k5.jpg
 Jurriën van den Berg  Auke Hakvoort als nieuwbakken stuurman.
grou11k12.jpg   Jacob Pronk.
   
70 sloepen uit alle windstreken waren naar Grou gekomen om hier aan deel te nemen. De Moby Dick samen met de Antonhy van Hoboken uit Rotterdam, waren de laatste die van start gingen. Een lastige start want er stond een stevige bries waardoor de sloepen naar elkaar toe dreven. Onder luid applaus klonk het startschot en schoten de sloepen weg. De Rotterdamers werden meteen ingehaald en zo begon de eerste wedstrijd. 
 
Mooi achter alle deelnemers aan konden zij zich aan elke sloep ophalen. Normaal werd er geracet met de Azorian High uit Katwijk maar volgens mij maken er die een andere sport van. Zij gingen nu met 6 man van start terwijl ze normaal met 8 of 10 roeien?? 
 
grou11k3.jpg   Arie op zijn best!
   
Dan maar een wedstrijd op zich zelf. De Moby Dick ging met een vrij nieuwe ploeg van start. De vaste kern was afgehaakt en nieuw bloed had zich aangemeld. Ook een nieuwe stuurman stapte er achter het rad. Auke Hakvoort was van roeier stuurman geworden! 
 
Spanning op de koppies!  grou11k6.jpg 
   
In het begin had men de wind mee en werden er snelheden gehaald van rond de 13 km/h. Slagroeiers Jan Bennink en Albert Jan de Vries gooiden er een 30 lange slagen uit. Zo schoot men over het Pikmeer heen en werden de eerste sloepen al weer ingehaald. Hier moest men de meters pakken, dit was het ruimste en diepste water en dat zou zo wel anders worden. In de Janssloot, die daar op volgde, werd de ruimte al krapper en het water ondieper. Door de zuiging van de bodem leek het net of men in dikke snert roeiden. 
 
In de verte kwam een snelle sloep in het zicht. Het was de Mercator uit Rotterdam. Een mooi richtpunt voor de Moby Dick. Met de wind op de kop spoorde de stuurman zijn mannen aan om deze sloep in te halen. Maar aan het einde van de Janssloot lag de Razende Snol uit Rutten met 2 andere sloepen in de clinch en net dat de Moby Dick af moest remmen werd het vaarwater breder en konden zij zonder oponthoud verder roeien. 
 
Via de Modderige Bol de Hooidamsloot in met de Mercator op zo’n 300 meter voor zich. De wind was pal tegen en de rondings boei op het Prinshofmeer kwam in het zicht. Vlak bij de boei moest de Moby Dick om een binnenvaart schip heen en zo werd de afstand met de Mercator werd weer groter. 
 
Verder werd er gejaagd en het einde kwam snel dichter bij. Wilden ze nog een snelle tijd maken dan kwam het er nu op aan. Een hindernis kwam in het zicht in de vorm van een brug met vlak voor die brug 3 sloepen. Daar schoot De Huisman uit Wormerveer vlak voor de Moby Dick en de Zeesteeg en bleef zo in het midden varen. Beide stuurmannen schreeuwden zich schor en eindelijk ging deze sloep aan de kant. Weer verlies tijd! 
 
De Moby Dick ramde wat riemen maar kon toch nog snel voor de andere sloepen onder de brug door schieten.
 
Een kilometer voor de finish! Met de moed der wanhoop en de laatste krachten voer de Moby Dick zijn snelheid op. De snelste tijd moest weer eens neer gezet worden.  
   
grou11k7.jpg  Weer ouderwets ‘vol aan de bak’ roei
omstandigheden.
   
Eric heeft het ‘gehad’!  grou11k8.jpg 
Er werd gefinisht in een tijd van 1:59:53. Snelste tijd dus de Speedcup ging mee naar Urk. Daarnaast werd de Moby Dick 7e in de Herenklasse 1. Tot zover goed maar in het Algemeen Klassement werd een 40e plek behaald en dat was minder.
grou11k9.jpg  Maar het voordeel zit in het feit dat de nieuwelingen een zeer goede wedstrijd hebben geroeid!
   
De volledige uitslag vind je hier.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ forty = 44

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.