Kameleonrace, een mooie route!

30 juni 2012.
Een bus verhuurder die zich verslapen had, weg werkzaamheden,
ongelukken, files en een TomTom die het niet deed, zo begon deze zaterdag.

Wat zou er nog meer komen? Een wedstrijd die gehouden werd rondom het Kameleon
eiland en ook over het Sneekermeer ging. De route was zo’n 18 kilometer en was iets
anders dan de vorige jaren i.v.m. een zeilwedstrijd.
Overige kenmerken waren 53 sloepen, zon, wolken
en een dikke bries. 
 
   
kamek121.jpg  De Jan van den Berg in de takels. 
   
Hieronder ziet uu paar manieren hoe een roeier zich voorbereid op een wedstrijd. 
kamek122.jpg  kamek123.jpg 

kamek124.jpg
 
kamek551.jpg
   
kamek128.jpg  De Jan van den Berg startte met 3 reserve roeisters waaronder Marijke de Vries als debutant.
De Buffel startte gelijk met hen.
Een sloep die vorige wedstrijden gemiddeld een
minuut of 5 sneller was dan de Jan van den Berg.  
   
Men ging eerst een stukje richting het Sneekermeer. Dit eerste stukje zette meteen de toon van de wedstrijd.
Een dikke bries pal tegen! Het was meteen goed wakker worden. 

Zo stond dus de vlag erbij.

kamek125.jpg 
   
Terug, richting de Heerenzijlbrug had men weer de wind mee zodat er met een flink vaartje onder de brug doorgeroeid kon worden. De heren van de Moby Dick stonden hier om de dames aan te moedigen. De omstandigheden waren perfect en de dames roeiden hier gemiddeld zo’n 9,5 km per uur en namen zo afstand van De Buffel. 
 
De Moby Dick startte 40 minuten later, als laatste. Ook de Moby Dick had een invaller in de gelederen. Meindert de Boer was hier de debutant. De naaste concurrent, Azorean High, was 2 minuten eerder gestart en kon weer als richtpunt dienst doen. Het ging richting het Kameleoneiland. De wind was dan mee en dan tegen maar door de eilandjes was er redelijk beschutting. De snelheid kon er goed ingehouden worden . In de beschutte gedeelten moest de watersproeier regelmatig aan te pas komen om de roeiers verkoeling te brengen. 
 
kamek127.jpg 

Nieuw en voor de leeuwen geworpen!!

 
De dames ploegen die voor de Jan van den Berg gestart waren werden op dit gedeelte een voor een  ingehaald. De Buffel kwam dichterbij als de wind mee was en als deze tegen werd,  werd de afstand weer een beetje groter. Toch bleef er een 50 meter tussen zitten. 
 
Voor de Moby Dick was het een pure inhaalrace.  De Mercator werd door een stuurfout het eerste slachtoffer dat door de Moby Dick ingehaald werd. 
 
De Heerenzijllbrug kwam weer in het zicht op ongeveer de helft van de wedstrijd. Met nog 4 dames sloepen voor de Jan van den Berg werd deze brug gepasseerd. Werd er in het begin van de wedstrijd al een even kennis gemaakt met het Sneekermeer nu moesten er nog zo’n 7 kilometers over dit water afgelegd worden met het grootste gedeelte hiervan een dikke bries tegen. 
 
Richting Terherne was de wind nog mee maar daar de boei gerond te hebben was het of je tegen een betonnen muur op moest roeien. Met nog 2 dames sloepen voor hen werd de Jan van den Berg hier pas door de eerste heren ploeg ingehaald. Ook die hadden het moeilijk met deze wind. Tegen de wind in werd de klasse van de dames zichtbaar. Er was dit seizoen nog geen avond voorbij gegaan of ze trainden met wind en soms veel wind. Dit kwam er nu uit.  De 2 andere sloepen kwamen steeds dichterbij.  
   
Er werd gezwoegd en gestreden en de twee overige dames ploegen waren op een tiental meter genaderd. Maar toch was dit stuk net te kort (voor de dames dus niet) om de andere sloepen in te halen. De boei richting de finish werd gerond en de wind werd mee. De afstand werd weer groter. Op dit stuk werd er top speed geroeid maar de anderen waren hier net wat sneller en liepen weer uit.   kamek129.jpg
   
De Jan van den Berg finishten in een tijd van 2:15:03 en waren daarmee de snelste dames. In hun klassement werden zij 2e. In het algemeen klassement werden zij 9e.  
   
De stuurman van de Moby Dick moest op het laatste stuk en moeilijkste stuk zijn roeiers nog even flink toeschreeuwen. Zij herpakten zich en kwamen weer op snelheid nadat deze was ingezakt. Het laatste stuk met wind mee werd er een topsnelheid uit geperst. Toch konden zij hier niet mee voor komen dat ze met een tijd van 1:47:49 een tweede snelste tijd noteerden. De Azorean High was de snelste. De Moby Dick werd 4e in hun klassement en 28e in het algemeen klassement. Dit was niet een van hun beste wedstrijden.   
   
Uitslag Heren.   
Uitslag Dames.   
   
kamek126.jpg  Tja, wat moest ik nou met deze foto?? Schiet me nog wel te binnen! 
Erik begint met spaghettie en eindigt met…inderdaad een toetje!  kamek1211.jpg 
   
   
   
   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 14 = sixteen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.