Kameleonrace Terherne

3 juli 2010.
Terherne ook wel het land van de Kameleon genoemd, een waterrijk gebied in het Friese landschap.

Als je er zo naar toe rijdt, vanaf Urk over de snelweg richting Lemmer naar de rotonde bij Joure slaan we er daar bij af, door deze plaats heen langs de Douwe Egberts fabriek over  kronkelende wegen bij kleine Friese gehuchten langs, waar je nog nooit van gehoord hebt laat staan dat je de namen uit kunt spreken.
Voortgaande voert onze weg bij boerderijen langs waar vele ooievaars er naar hartenlust floreren en op hun nesten hun jongen groot staan te brengen, een prachtig gezicht. 
   
We vervolgen onze weg en daar tegen Terherne is de Heerenzijlbrug, gelegen tussen het Akkrummerrak en het Sneekermeer. 
   
Daar zal de start gaan plaats vinden van de 5de Kameleon race voor roeisloepen, 17 km (2 km minder vanwege de warmte) door deze watersportstreek, er hadden zich maar 31 sloepen aangemeld omdat deze wedstrijd niet was genomineerd voor de hoofdklasse, wel voor de overige klassen. 
   
11 dames teams en 20 herenteams hoofdzakelijk uit Friesland waren vertegenwoordigt afgezien van de 5 uit Deventer, Haarlem en Muiden.
Roeiploeg Urk was er alleen met de Moby Dick en de Zuiderzeeroeiers uit Tollebeek met de TU Maru. 
   
‘s Morgens waren de weersberichten nog beluisterd en het zou waarschijnlijk een heel benauwde dag worden en misschien aan het eind van de dag onweer, maar goed we waren er op voorbereid, er was tijdens de laatste trainingen extra op het drinken getraind want dat zouden we veel nodig hebben met deze temperaturen. 
   
Om 12.00 uur was de eerste start en werden eerst de dames sloepen afgeschoten, om 12.30 uur was het dan eindelijk de beurt aan de jongens van de Moby Dick om als laatsten los te gaan. 
   
Ze moesten samen starten met de Buffel uit Muiden, deze was geen partij voor de snelle Moby Dick en werd deze al gauw op achterstand gezet en kon er jacht gemaakt worden op het overige deelnemers veld. 
   
Ondanks de weersvoorspellingen viel de warmte nog wel mee want op het openwater stond toch nog een lichte wind die voor de juiste verkoeling zorgde, dus met een licht briesje op de kop werden ze aangespoord door de stuurman en met een slagtempo van 29 slagen per minuut ging het eerst om de boei in de Zoutepoel heen terug, onder de brug door richting het Akkrummerrak, door de Meine sloot, om het Kameleon eiland heen weer terug naar de Heerenzijlbrug. 
   
Na de boei bij het paviljoen te hebben genomen, op het Sneekermeer, moet er richting de pier worden geroeid waarna de route naar het starteiland gaat. 
   
Hiervandaan gaat het richting de Goingarijpster poelen en weer terug naar de locatie bij de Heerenzijlbrug waar de finish was. 
   
Tijdens het varen werden de sloepen stuk voor stuk ingehaald en het vaarwater was ruim genoeg om er overal bij langs te gaan, dus opstoppingen of aanvaringen bleven uit.
Tijdens het bochtigere parcours trokken de roeiers aan de buitenkant extra hard om zo weinig mogelijk te hoeven sturen en daardoor snelheid verliezen.
Ondanks dat er geen geduchte concurrenten aan de wedstrijd mee deden wilde het team wel een goede tijd neer gaan zetten en werd er veel gezweet en een hard tempo vast gehouden. 
   
Er waren ook van die stukken tussen de eilandjes waar de wind was weggevallen of als er voor de wind werd geroeid, deze weg viel was er de stuurman met de waterspuit die de roeiers verkoelde met een heerlijke Urker waterstraal er werd dan nog een tandje bij gezet en werden het 30 slagen.
Onder de wedstrijd werd de lucht in de verte donkerder en kwamen er op een gegeven moment ook wat wind druppels uit de lucht, de roeiers waren er wel blij mee met wat verkoeling maar het zette niet door. Er werden in de verte 2 keer een bliksemschicht gezien en wat gerommel gehoord. Het onweer dreef het aan ons voorbij, gelukkig maar. 
   
De jacht ging verder en de sloepen voor ons werden geteld nog een paar te gaan gaf de stuurman aan en verbeten werd er door geslagen de snelheid bleef constant 5,1 knopen en liep af en toe een paar tiende op. De stuurman schat nog een kilometer te gaan en 300 meter verder op ligt de Steenbok uit Sint Nicolaasga die moesten de Moby Dick nog kunnen pakken! Er werd flink doorgespurt en ja hoor de laatste herensloep die een kwartier eerder was gestart moest ook na 17 km het onderspit delven en kwam de als laatst gestarte Moby Dick als eerste herensloep over de meet. 
   
Een puike prestatie, het visitekaartje was weer afgegeven, de geroeide tijd was 1.35.10 min/sec..
De sloep ging snel naar de kraan en konden de roeiers verdient even zwemmen of een douch nemen en daarna even wat koud drinken pakken.
Na geacclimatiseerd te zijn werd de terugreis weer aanvaard, even een tussenstop bij de Mack Drek en waren de jongens weer om 17.00 uur terug in ons eigen Soetendal. 
   
Met de snelste tijd behaalde de Moby Dick een 15e plek in het Algemeen Klassement en een 9e plek in de Heren Klasse 1. 
   
Tot zo ver.
Groet Tiemen Romkes. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

seven + two =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.