Moby Dick krijgt een douw.

12 september 2009.
Dat was even schrikken daar ter hoogte van Zierikzee.

De roeiers waren al vroeg vertrokken naar Kortgene om op het Veerse meer een wedstrijd te roeien tot dat ze bij Zierikzee voor een stoplicht moesten afremmen. Een Toyota Rav klapte achter op de Moby Dick. De Moby Dick, op zijn beurt, schoof van de aanhanger zo de achterkant in van de auto van Willem van der Lee.  ver09k4.jpg 
Groeps foto voor vertrek.
   
Schrik alom maar ook schrik bij Petra, de bestuurster van de Toyota. Gelukkig stond stuurman Willem van der Lee ook hier zijn mannetje en kalmeerde Petra in een ogenblik. Zo kon men rustig op de politie wachten. Ondertussen zaten de andere roeiers het verkeer te regelen.  ver09k6.jpg
   

ver09k5.jpg
 

 ver09k7.jpg

   
De schade was enorm! De beide auto’s hadden voor duizenden euro’s schade en ook de Moby Dick had een flinke douw gekregen gezien de deuken en kapotte spanten. Maar het belangrijkste was dat er geen menselijk letsel was. 
   

ver09k8.jpg
 
 ver09k9.jpg
Zo zijn er meerdere spanten die geknapt zijn.  Het leger werd meteen ingeschakeld om de orde en rust te bewaren.
   
Wat dit allemaal met de geestelijke gesteldheid van de roeiers en de vaareigenschappen van de Moby Dick zou doen moest nog blijken. Dit was ook de vraag bij de concurrerende ploegen die bij aankomst allemaal vol verwondering en nieuwsgierigheid de bewijsstukken van het voorval kwamen bekijken.  
   
ver09k10.jpg  Ester, Jennie en Willemien kunnen het niet bevatten. Zij waren de dag daarvoor al naar Zeeland vertrokken en zien de Moby Dick nu voor het eerst.
   
Maar er moest geroeid worden en hoe! In Rotterdam ging niet al te lekker met al dat oponthoud en verzuurde spieren. Iedereen was zich er van bewust dat iets recht gezet moest worden. 
   
Allereerst moest er weer eens goed tegenstand geboden worden aan de altijd vooruitstrevende concurrent Azorian High uit Katwijk. Ook zouden er betere tijden neer gezet moeten worden wilde Moby Dick volgend jaar weer terug keren in de hoofd klasse waar het in principe thuis hoort. 
   
Na alle commotie werd het race monster klaar gemaakt voor de strijd. En maakte iedereen zich op om als 42e van de 44 deelnemers te starten. Bij het startsignaal werd er wederom fenomenaal alles uit de kast gehaald om zo snel mogelijk weg te zijn. 
   
Buiten de haven werd de Moby Dick gelijk gedwarsboomd door een klein zeilbootje. De stuurman was niet van plan zijn koers te wijzigen ook de stuurman van het desbetreffende bootje was dit niet van plan. Dit resulteerde dat op het laatste moment alle roeiers aan stuurboord zijde met de riemen ingetrokken rakelings langs het bootje scheerden.
Eenmaal weer koers werd alles uit de kast gehaald. Als dit maar weer geen verzuring op zou leveren want er werd als wilden geroeid. 
   
De dames van de Jan van den Berg zouden wij door al deze commotie bijna vergeten maar zij waren daarvoor al gestart. Dit deden ze samen met de Kaag1. 
   
Deze sloep was een stuk sneller en ging er als een speer vandoor. De dames echter wisten dit en maakten een mooie start en probeerden direct het juiste slag tempo op te pakken. In begin hadden zij er moeite mee maar naar gelang de wedstrijd vorderden bleek dat het steeds beter ging.
   
De gehele 17 kilometer zat, de twee minuten later gestarte Azorian High, in de nek van de Moby Dick te hijgen. Als de afstand kleiner werd gooide de roeiers alle remmen weer los om deze te vergroten. Continu werd er gezwoegd om de voorsprong te behouden.  
   
Gaande weg werd het steeds drukker. Langzamere sloepen werden stuk voor stuk ingehaald. Bij elke inhaal manoeuvre werd het adrenaline niveau opgepord en werden de roeiers naar hogere prestaties gepusht. Wind en brak zout water maakte het een echte wedstrijd!  
   
Bij de eerste versmalling aangekomen lagen er 2 sloepen die voor deze droogte ingehaald moesten worden. De Moby Dick werd op het randje van een ondiep en rakelings voor de twee andere boot gestuurd om zo de snelheid te kunnen behouden.  
   
Op de terugweg van het parcours nam de tegenwind toe en het brakke zoute water werd in de gezichten gesmeten. Dit maakte het roeigeweld er niet makelijker op maar de overwinningsdrang des te groter. Er werd geroeid alsof hun leven er vanaf hing. De voorsprong op de Azorian High werd wederom vergroot en nog meer sloepen werden er gepasseerd. 
   
De Jan van den Berg begon tegen de wind beter te roeien en na een dalletje van 6 km/h ging de snelheid tegen de wind al gauw naar een 7,5 km/h 
   
Op 3 kilometer voor de finish kwam de Jan van den Berg het zicht van de Moby Dick. Ook het inhalen van de Jan van den Berg voor de finish stond op de taken lijst van de heren roeiers. De dames hadden echter ook zo’n taken lijst en daarop stond precies het tegenovergestelde. 
   
Zowel bij de dames als bij de heren werden alle uitgeputte energie bronnen en reserve krachten werden aangebroken. Maar de afstand naar de finish was net iets te groot en de dames werden door de heren ingehaald. 
   
 ver09k1.jpg De Moby Dick heeft de Jan van den Berg ingehaald en gaat richting de finish 
   
Niet vlak daarna kwam de Azorean High in het zicht en de stuurman van de Jan van den Berg probeerde voor deze sloep de finish te halen. Dit gelukt net op het nippertje en de Jan van den Berg finishte in een tijd van 2:02:02. 
   
De Moby Dick had een tijd van 1:30:50. Net niet de snelste tijd maar het scheelde maar 46 seconden met de Azorean High. 
   
De Jan van den Berg werd 5e in de Hoofdklasse Dames en 11e in het Algemeen Klassement.   
   
   
ver09k11.jpg  Erik dacht even dat het een overgebleven paarde wedstrijd beker was maar die paardekop duid op Jachthaven de Paardenkreek die deze wedstrijd mede mogelijk maakte. Nu houdt Erik de beker een paar weken in huis. Lekker groos!
De Moby Dick behaalde een 1e plek in de Eerste Klasse Heren en een 14e plek in het Algemeen Klassement. 
   

ver09k2.jpg
 
 ver09k21.jpg
De voorzitter zorgde voor gevulde magen.  Pieter zat in een echte Maserati. Dat moet z’n vriendin even weten. 
   
Volgende week moet er nog 1 keer op top niveau gepresteerd worden om het seizoen goed af te sluiten. Dan gaan de Jan van den Berg en de Moby Dick meedoen met de Zwarte water race . Deze begint in de jachthaven de Kranerweerd te Zwartsluis.  
   
Wil je meer weten over deze top sport en vereniging of wil je een plaats bemachtigen in deze strijdmacht en deze spectaculaire racen cq levenservaringen meemaken, kom dan eens een keer langs bij de trainingen! 
   
Uitslagen; AlgemeenKlassement Heren, HerenHoofdklasse, Heren 1e,2e en 3e Klasse AlgemeenKlassement Dames, DamesHoofdklasse
   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

oneenforty − fourenthirty =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.