Op naar de Kameleon in Terherne.

2 juli 2011.
De dames en heren van roeiploeg Urk maakte zich op voor een wedstrijd rond het Kameleon dorp Terherne.

De route er naar toe werd door een dame (niet nader te noemen) in de TomTom ingevoerd en voerden hen tot midden in het dorp Grou. Daar is ook een roeiwedstrijd maar die was al weer een paar maanden geleden gehouden. Met nog een kwartier voor het takkelen werd snel de juiste route ingevoerd en was men nog net op tijd voor het palaver. terhk1.jpg 
   
De wedstrijd was 19,2 km lang en ging rond het Kameleon eiland en over het Sneekermeer. De Jan van den Berg startte als laatste bij de dames en de Moby Dick was de hekken sluiter van de 47 deelnemers.  
   
 terhk3.jpg Er stond een flinke bries van een stuk of 4 toen om 12.00 uur het eerste startschot viel. De vaste slagroeiers van de Moby Dick waren door werk en vaderschap verhinderd. Hierdoor werd ‘sterke’ Klaas en John ‘de beer’ op slag gezet.
Ook de Jan van den Berg miste een roeister door werk en die plek werd ingevuld door Nanda.  
Er werd een minuut stilte in acht genomen voor een overleden lid van de Oksewiel. 
   
De start was bij de Heerenzijlbrug en ging naar een kilometer verder gelegen eilandje. Deze werd gerond en men ging weer richting de brug. De Jan van den Berg had het in het begin moeilijk om op het juiste tempo te komen. Hierdoor moesten zij direct al de Spiering 2 uit Muiden voor laten gaan. Ondanks de aanmoedigingen van de Moby Dick roeiers, die op de brug stonden. Zo ging men richting het Kameleon eiland.   terhk2.jpg
   Auke bekijkt de route.
   
De Moby Dick echter startte met veel geweld en de stuurman moest de heren flink temperen en het slagtempo wat naar beneden brengen. Met een 30 slagen per minuut gingen ook zij richting het Kameleon eiland. De snelle jongens waren bij deze wedstrijd niet aanwezig. Eens kijken of het hen lukte om als laatste te starten en als eerste binnen te komen. Ze waren in ieder geval goed op weg. 
 
De wind werd er niet minder om maar rondom het Kameleon eiland vond men toch enigszins wat beschutting. De eerste sloepen werden langzamerhand door de Moby Dick in gehaald. De stuurman spoorde zijn ploeg goed aan en zei dit keer alleen de afstand tussen de sloep en een vast punt. Ze gingen achter het eiland langs door een vrij brede sloot. Het gevecht met de wind was hier minder maar met zichzelf des te meer. Maar de knop moest om. De man met de hamer roste ze overboord en vol concentratie kropen ze van sloep naar sloep op weg naar hun doel.  
   
terhk4.jpg  Op het moment dat de Moby Dick achter het eiland vandaan kwam had de Jan van den Berg net de boei gerond en ging weer richting de brug. De was een stuk dat precies tegen de wind inging. Bij de brug aangekomen werd de snelheid flink opgevoerd. De brug was te smal om er roeiend onder door te kunnen.  
   
Toch was deze snelheid niet voldoende om tegen de sterke wind in onder brug door te kunnen schieten. De Jan van den Berg kwam bijna stil te liggen en alleen de voorste twee roeisters hadden net aan ruimte genoeg om te beginnen met roeien. Langzaam kon de rest van de roeisters erbij komen en de snelheid kwam er weer in. Men ging nu het Sneeker meer op. Open water dus, veel wind. Op dit stuk was het bikkelen tegen de sterke wind in.  
 
De roeiers van de Moby Dick had de Jan van den Berg ook in de gaten. Als hitsige Frieske Hinders  met skuum op de bek  trokken ze hun riemen krom richting de brug.  
 
Hier lagen een aantal sloepen bij elkaar. Dat maakt het weer altijd spannend. Voor de brug moest de Moby Dick de Brandaris van Terschelling voor laten gaan. Zoals al verteld was stond de wind pal op de brug en ook de Brandaris kwam stil te liggen.  
 
De Moby Dick zat er vlak achter en had veel snelheid en knalde met de kop tegen de achter kant van de Brandaris. De stuurman van de Moby Dick schreeuwde dat hij stuurboord aan moest houden de ruimte op. Echter de Brandaris stuurde bakboord uit waardoor beide sloepen tegen de kant aan kwamen. De Brandaris kwam los en roeide verder. De Moby Dick lag tegen een ponton aan. Kop roeier Henk kreeg als eerste de ruimte om te roeien. Vol kracht trok hij de kop van de Moby Dick van de kant af waardoor heel bakboord de ruimte kreeg. Na een snelle start was de Moby Dick weer op snelheid. Vol adrenaline trokken ze om de Brandaris heen. Na een sorry en sportief gebaar werd het gevalletje afgesloten.  
 
De Jan van den Berg zat op dat moment naast twee  sloepen te roeien toen de eerste boei op het Sneeker meer gerond moest worden.  De Jan van den Berg moest toch om de boei heen en stoppen was geen optie. De stuurman hoopte dat de langzamer sloepen hen een beetje ruimte zou gunnen. Helaas kwam die ruimte er niet en kwam de Jan van den Berg net tegen de slagroeister aan van de langzamer sloep. De boei werd gerond en er kwam wat meer ruimte de wind werd mee en de snelheid kwam terug. Snel werd er afstand genomen.
   
Niet veel later kwam de Moby Dick om de Jan van den Berg heen. De laatste kilometers waren ingegaan.   terhk5.jpg 
   
De laatste twee kilometers ging het weer tegen de wind in. De spieren van de heren en dames werden nog flink op de proef gesteld voordat de finish bij de brug gepasseerd kon worden. 
 
Eindelijk was daar de finish van deze toch zware wedstrijd. De Moby Dick finishte een kwartier voor de Jan van den Berg met de snelste tijd van 1:51:51. Op 3 na hadden zij het gehele deelnemers veld ingehaald. Een 6e plek in de Heren Klasse 1 en een 20e plek in het Algemene Klassement.  
   
De Jan van den Berg roeide deze wedstrijd in een 2:24:35. Een 5e plek in Dames 1 klasse en een 13e plek in het Algemene Klassement. 
   
terhk6.jpg  Na de tijd werden de verbrande calorieën weer aangevuld.  
   
En zo’n broodje ging er grif in….smaakt ie Erik?  terhk7.jpg 
   
terhk8.jpg  Zo’n foto hadden we nog niet. Dus nog maar eentje. 
   
Uitslag van de heren vindt u hier.  Klik hier voor de dames.  
   
   
   
   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twenty − = fifteen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.