Project X Makkum.

22-9-2012.
Na het zorgvuldig verspreiden van het gerucht via sociale media
en internet was het dan zover. Project X Makkum oftewel de
Slag om Makkum ging van start.

Deze wedstrijd zou geroeid gaan worden door de dames met de
Jan van den Berg en de heren met de Moby Dick.
De wedstrijd word deze keer iets anders geroeid dan normaal.
De heren sloepen starten dit jaar eerst en als de
laatste herensloep weer binnen is mogen de dames beginnen.
Dit hield ook in dat we niet gezamenlijk op weg
gingen naar Makkum. Dit vonden wij als heren niet erg, want dan
hadden wij het ook eens rustig en konden we
even lekker rustig wakker worden. 
 
De heren moesten zaterdag rond half 9 aanwezig zijn. Ieder werd verwacht
netjes in pak te komen en het haar op de kam, want we moesten op de
foto voor de FlevoPost. Dus zo gezegd zo gedaan kwam iedereen
langzaam aandruppelen bij de schuur. Dezelfde personen als altijd waren
te laat, maar laten we maar geen namen noemen. 
 
Toen we compleet waren zijn we als herenteam samen met onze boot naar het haventerrein gereden voor een foto.  
 
Vervolgens ging het richting Makkum. Ons team is deze week verrijkt met aspirant lid Pieter Brouwer en roeiveteraan Jurie van den Berg. Dit belooft wat te worden in Makkum. Onderweg waren de tekenen van het aankomende geweld al te zien. De zenuwen liepen al wat op en de Mobiele Eenheid kwam ons in een grote colonne voorbij. Jongens dit word rammen! 
 
Aangekomen constateerden we dat het weer perfect was. Zon wind en niet te warm en niet te koud. Top. We hebben snel de boot erin gekraand en we zijn naar de start geroeid. Hier zijn we tussen onze prooien in gaan liggen in een vak in de jachthaven. Nu komt het welbekende gedeelte van het slap ouwehoeren en sterke verhalen vertellen. Aspirant lid Brouwer werd al wat opgestookt en de parcour werd doorgenomen. Eerste stuk wind tegen. Na de keerboei wind mee en laatste stuk ook wind tegen. Het plan was om na de eerste keerboei volledig gebruik te maken van onze specialiteit en dat is de lange klap met wind mee. Op dit stuk moeste we het verschil maken.  
 
We zouden als laatste van start gaan om 12:46. Hierdoor zouden we het gehele veld aan boten voor ons hebben en konden we ons focussen op het inhalen van het deelnemersveld.
Het werd 12:30 en we gooiden de touwen los. We hadden geen ruimte om warm te roeien en de afspraak werd gemaakt om geen spikkelstart te doen maar 3 korte klappen en daarna normaal roeien.  
 
De tijd naderde en we roeiden op naar de startlijn. De adrenaline loopt hoog op en het startsein klonk. En daar gingen we. Drie korte klappen en roeien met een redelijke lange klap. In de haven was nog weinig wind en al snel stond er een snelheid van ruim 12,5 op de teller. Dit ging top! Project X Makkum kon beginnen. Dit is ons feestje want het IJsselmeer  is ons water. We roeiden het gat uit en kwamen er achter dat er een stevig briesje stond. De snelheid zakte iets terug naar krap 12. We kregen een lekker stortbuitje over ons heen en we ramden door om in dat slagveld terecht te komen. Zo gingen we tot de eerste keerboei. Hier pakten we onze eerste sloepen. Met wind tegen was het snelheidsverschil niet al te groot, maar toen we de boei rondden was er aan de Moby Dick geen houden aan. De slag werd verlengd naar akelige lang maar het tempo lag nog rond de 31.  
   
mak2012k1.jpg  De Moby Dick ging van start toen de dames net naar de haven roeiden.
   
Dit kan alleen gedaan worden als er kracht in de slag zit. En dit was ook het geval. De snelheid liep op naar ruim 13 km/h. We kwamen er tot onze vreugde achter dat de golfhoogte iets opliep en dit betekent natuurlijk voordeel door surfen. Hierop ging dus de focus liggen. Zorgen dat we op een golf komen. Dit lukte een paar keer aardig en hierbij liep de snelheid dan ook op naar 15+. Andere sloepen werden op dit stuk met gemak ingehaald. Sommige sloepen konden ook gebruik maken van het surfen en toch werden ze door ons gepakt, opgevreten en uitgespuugd. Het was een waar slachtveld. De moed werd er flink ingehouden. Stuurman Postma hield de golven goed in de gaten om de ons waar nodig op de hoogte te stellen van een naderende geschikte golf. Hierop konden wij dan iets meer kracht leveren om de sloep op de golf te trekken. Hierna is het een kunst van gelijk roeien om op de golf te blijven.  
 
Het was gezellig in de tent. mak2012k2.jpg 
   
Jammer genoeg kwam de tweede keerboei al snel in zicht. Was de wedstrijd maar helemaal wind mee met deze golfslag. We waren op twee derde van de wedstrijd en het laatste stuk was weer wind tegen. De golfslag was kort en redelijk hoog en er waaide een flink briesje. Voor ons lag de gehele Rotterdamse vloot aan sloepen en de zoveelste boot van Makkum lag ook nog voor ons. Na de keerboei zakte de snelheid eerst flink in naar ruim 7 km/h maar na enkele minuten hadden we de slag weer te pakken en ging de snelheid weer omhoog naar ruim 10. Dit is ons water! En hier hebben wij op getraind. De ene na de ander sloep naderde en werd ingehaald. De roeiers schreeuwden van alles om elkaar op te peppen. Je hoort hier dingen zoals “Zet an je ziel!” “Beet of dat oar!” “Gooi je kop achterover, dit is 15 kilo extra!” “Buk op je rogge!” “Rammen tugen je borst. Jelui binnen vinten dus jelui eawen niks an die borst dus rammen!”, “Hakken met die dat stok hout!” “Gooi die vind met de hamer over boord of zet um an een riem dan kan ie ok ruuien!”.
Als u nieuwsgierig wordt naar de rest van de kreten onder het roeien, adviseer ik u om ook te komen roeien en dit zelf te ervaren.
 
 
mak2012k3.jpg  De Jan van den Berg ligt geduldig te wachten tot hij eindelijk mag starten.
   
Zo werd met vernieuwde kracht de laatste 5 km afgelegd. De vloot van Makkum was gepasseerd en er werden nog twee sloepen van Rotterdam ingehaald voor de haven. Hierna werd het gat ingedraaid en was de wind weer in de rug en een stuk minder. De lange slag werd weer uit het voorondertje gehaald (De lange slag ligt in het vooronder naast de pan met bonensoep en onder de rookworsten, links van de koelkast). De laatste twee kilometer waren ingezet. De snelheid liep weer op naar ruim 12 kmh en de laatste Rotterdammer werd ingehaald. Stuurman Postma telde de overgebleven afstand af. De laatste krachten werden eruit gejammerd. De laatste 100 meter leken er wel 300 te zijn (of was dit ook zo Postma?!) en we finishten. We waren binnen in een tijd van 1:30 :39. De afstand was 15 km en +- 300 meter. Gemiddelde snelheid was rond de 10,5 kmh. 2e snelste tijd, 4e in de Heren Klasse 1, 20e in het algemeen klassement. Al met al een goed geroeide wedstrijd. Project X Makkum was achter de rug. Het was een waar slachtveld. De Moby Dick met 12 slagwapens had de strijd geleverd. Nu was het even afkoelen en op weg naar Cafetaria de Jachthut om een broodje Moby Dick. Want daar zijn we wel aan toe na een middagje rammen. 
Finish van de Moby Dick in de haven van Makkum. mak2012k4.jpg 
   
mak2012k5.jpg  Het lijkt echt wel op een slagveld!
   
   
Ook de Jan van den Berg volgde dezelfde route als de Moby Dick. Met de wind mee haalden zij snelheden van 10,5 km/h. Alleen de Kaag1 en De Mac haalden de Jan van den Berg in. De rest van de snellere sloepen kon de Jan van den Berg achter zich laten. Dit was lekker roeien maar het moeilijkste kwam nog.
 
mak2012k6.jpg 
   
Een bui kwam er aan zetten en net voor de boei barste deze los. De boei werd gerond en de wind en regen kwam bakboord binnen. Golven en wind zorgden voor dat de dames uit slag kwamen. De stuurman stuurde hoger op om de wind en golven recht op de kop te krijgen. Hierdoor werden er meer meters geroeid. 
 
Toch werd hier de wedstrijd beslist. Al was het in het nadeel voor de Jan van den Berg. De Benwyvis haalde de Jan van den Berg in. Ook de Trewes3 kwam gevaarlijk dichtbij. 
Het was ploeteren maar niet alleen bij de Jan van den Berg. De Mac die op 2 sloeplengtes voor de Jan van den Berg lag had het ook moeilijk. Zij zochten de slipstream van de Benwyvis op. De Jan van den Berg kwam langzaam weer in een beter ritme en kon aanhaken bij De Mac.
 
De bui zakte af en de golven werden minder onstuimig. De Kaag1 was niet meer te zien. De Jan van den Berg had aansluiting gevonden bij De Mac en de Benwyvis. Zo ging men richting het kanaal. De stuurman bleef zijn dames op jutten en dit zorgde ervoor dat de Jan van den Berg naast De Mac kwam te liggen. Wilde zij deze sloep weer in halen dan moesten zij dat doen in dit gedeelte. Deden ze dat niet dan kregen ze na de boei weer wind mee en dan was De Mac weer de snelste. 
 
Maar de boei kwam sneller dan gewenst en De Mac had zo ook nog eens de binnenbocht. De boei werd gerond en De Mac liep weg en haalde de Benwyvis weer in. De Jan van den Berg lag nu op 20 tal meters van de Benwyvis. Met nog 2 kilometer tot de finish te gaan werd hier strijd geleverd. 
 
De Benwyvis die een minuut op de Jan van den Berg was ingelopen kwam er nu achter dat de strijdlust nog niet verdwenen was bij de dames van de Jan van den Berg. Langzaam maar zeker kwam de Jan van den Berg langszij om er zo ook langzaam maar zeker weer om heen te gaan. 
 
Prachtige race! Met een bootlengte voorsprong gingen zij met een 4e snelste tijd over de finish in een tijd van 1:54:25. 4e in de Dames Klasse 1 en 12e in het algemeen klassement.  
   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− one = two

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.