Regen, wind en water.

19 juni 2010.
De harde wind uit het noord westen en de hoge golven zorgden ervoor dat de organisatie van de roei race in Hindeloopen het wedstrijd parcours veranderde.

De oorspronkelijke route die vanuit de haven van Hindelopen naar de haven van Stavoren en weer terug voert, was vanwege de constante zijwind niet geschikt bevonden voor deze weersomstandigheden.  h2010klpict0004.jpg 
   
Het nieuwe traject was een stuk eenvoudiger: vanuit de haven van Hindelopen 7,2 kilometer recht tegen de wind in, draaien om een boei en vervolgens 7,2 kilometer met wind en golven mee terug. 
   
h2010klpict0020.jpg  Aanvankelijk leek dit een tochtje te zijn die precies op het lijf van de Moby Dick en haar samengeraapte bemanning geschreven stond. 
   
De wind en de golven zijn bekend van het trainen op het IJsselmeer, er tegen in vergt dit veel kracht en een agressieve roeistijl. Met de omstandigheden mee moet er met souplesse geroeid worden, lange, harde en bovenal gelijke slagen kunnen er dan voor zorgen dat er enorme snelheden ontwikkeld worden. Ook komt het dan vaak voor dat er op een golf mee gesurft kan worden.
   
De boten werden alleen en om de minuut afgeschoten, de Moby Dick startte om half 11 de Mercator uit Rotterdam een minuut daarvoor en de Azorean High uit Katwijk een minuut daar achter. h2010klpict0032.jpg 
   
Na een correct uitgevoerde Spikkelstart schoot de Moby Dick ervandoor om jacht te gaan maken op de Mercator. Door wind en golven heen stormden de Urker roeiers het IJsselmeer op en de mercator kwam al snel dichterbij. De Azorean High, die nu ook zijn kop buiten de pieren stak, leek niet dichterbij te komen, dus de race begon voorspoedig. Met een slag snelheid van 32 slagen per minuut en ongeveer 4 mijl op het log kwam de Moby Dick op gelijke hoogte met de mercator, deze leek niet van plan zich zomaar gewonnen te geven en het duurde dan ook zeker 20 minuten voordat deze jongens ingehaald konden worden. Nu moest geprobeerd worden deze ploeg kapot te roeien maar dat bleek toch net iets te zwaar te zijn. Het potje van de Urker roeiploeg leek al weer leeg te lopen en de snelheid zakte terug tot ongeveer 3 mijl. In al de consternatie bleek de Azorean High al een stuk dichterbij gekomen te zijn. Hoewel de keerboei  vlak bij was kon niet voorkomen worden dat de zowel Azorean High als de Mercator weer om de eens zo legendarische Urker sloep heen kwamen.
   
h2010klpict0040.jpg  Met in het achterhoofd de uitmuntende eigenschappen van de Moby Dick besloot de stuurman te wachten tot de keerboei met het inzetten van de tegenaanval. 
 
   
Ongeveer 40 seconden na de Azorean High (die achter de Mercator voer) draaide de Moby Dick om de boei heen om nu korte metten te gaan maken met de andere boten. Hoge golven en de wind in de rug zouden alle voordelen uit de Moby Dick moeten halen, maar dat had echter een voorwaarde; gelijk roeien. Bij tijd en wijle ging dat ook wel goed en kon er heel even een golfje meegepakt worden, maar over de lange linie kwam de ploeg en daardoor dus ook de boot niet uit de verf. De achterstand werd wel iets ingelopen maar het mocht niet meer baten, de stuurman van de Moby Dick moest toezien hoe de Azorean High en de Mercator eerder over de finish schoten. 
   
Met een tijd van 1:53:35 had de Moby Dick de een na snelste tijd en bereikte daarmee de 10e plaats in het algemeen klassement. In hun eigen klasse werd de Moby Dick derdes.         
 
 h2010klpict0043.jpg
   
   
   
   
   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

oneenninety − = sixeneighty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.